Skip to Content

Verzinfabriek review; fantasie verhalen voor kinderen

Verzinfabriek review; fantasie verhalen voor kinderen

Hebben jouw kinderen ook zo’n grote fantasie? Dan is de verzinfabriek een echte aanrader. Spelen ze de ene keer dat ze een dierenverzorgster zijn en het andere moment dat ze draken verslaan op de Noordpool? Of ben je ziek en moet je beter gemaakt worden?

Naarmate onze dochter steeds meer kleutergedrag begint te vertonen, neemt haar fantasie ook enorm toe. En dat vinden we alleen maar fijn, proberen we juist te stimuleren. Ze zijn tenslotte maar één keer jong. Daarom ben ik enorm fan van deze Verzinfabriek waarbij je de fantasie van je kind tot leven kan brengen.

Verzinfabriek

Met de Verzinfabriek worden je kinderen in staat gesteld om zelf hun verhalen te maken. Of dat nu een toneelstukje is, een verhaal dat je schrijft of voor een tekening die je gaat maken.

In het blikje zitten maar liefst 48 kaartjes die je meerdere mogelijkheden bieden voor een verhaal. Bij de 4- tot 8-jarigen komen de personages vooral uit sprookjes en zijn er 4 categorieën zoals hoofdrollen, bijrollen, voorwerpen en locaties.

De ingrediënten voor een spannend verhaal uit het brein van je kind. Of misschien wel uit je eigen fantasie bij een verhaaltje voor het slapen gaan. Je weet maar nooit wat je die avond gaat beleven en dat maakt het voor beiden spannend.

Voor de 8- tot 14-jarige kinderen zijn er figuren zoals rocksterren, aliens en cheerleaders die de hoofdrol spelen. Ook heeft deze versie 5 categorieën met opdrachten en eigenschappen. Op die manier kunnen ze meer diepte verwerken in hun verhaal.

Ideaal als ze bijvoorbeeld voor school een verhaaltje moeten schrijven maar geen idee hebben waar te beginnen. Kies een aantal kaartjes en het verhaal volgt vanzelf. Natuurlijk ook superleuk om tijdens een kinderfeestje te gebruiken, als je kind van toneel houdt om te gaan improviseren. Of om aan de tafel te gaan kleuren.

Spelregels

Combineer de 48 kaartjes om zo de mooiste verhalen te verzinnen! Om te beginnen kun je de basisspelregels volgen, maar breid het spel gerust uit met je eigen spelregels. Zo speel je iedere keer weer een heel ander spel!

  1. Leg alle kaartjes met de tekening naar beneden op tafel.
  2. Iedere categorie is herkenbaar aan zijn eigen kleur. Draai van elke categorie een kaartje om.
  3. Maak nu je eigen verhaal van de omgedraaide plaatjes!

Voor onze dochter (3) zijn het nog best lastige spelregels. Het omdraaien van de kaartjes begrijpt ze, maar wordt door haar geassocieerd met memorie. Ze is dus even teleurgesteld als het niet gaat om twee dezelfden te zoeken.

We beginnen daarom heel eenvoudig met één categorie. Om haar fantasie een beetje op weg te helpen maken we gebruik van de kist met verkleedkleding. Zodra ze als prinses door de kamer paradeert wordt de fantasie meteen werkelijkheid voor haar.

Tijd dus om een tweede cirkel om te draaien. Een beetje smokkel ik door voor een voorwerp te gaan wat we in huis hebben. Al snel zit ze in haar prinsessenjurk met regenlaarsjes aan in de tent (camping) gitaar te spelen. In no time zit ze helemaal in haar eigen verhaal en heeft ze de grootste lol. Dat is zo bijzonder om te aanschouwen.

De kaartjes kunnen ook heel goed gebruikt worden als gespreksstarter (let niet op mijn schorre stem). In het begin is het nog even inkomen en blijft het bij het benoemen van de figuren. Door open vragen te stellen kan je helpen om een verhaal te bedenken. Meteen een goed moment voor wat één-op-één aandacht.

Als het eenmaal loopt gaat ze zelf verder met omdraaien en het verhaal te vertellen. Een beter alternatief dan naar de tv te staren en passief een verhaal te volgen. Op deze manier gaan ze zelf de interactie aan.

Het voordeel van papieren kaartjes, is dat je ze makkelijk in een envelop mee kan nemen op vakantie. Het neemt niet veel ruimte in en bij mooi weer kun je je tijdens een bezoek aan een kasteel helemaal inleven in een verhaal of als het regent en je in je tent zit, gaan kleuren of een verhaal bedenken aan de hand van deze figuren.

Paastip

DIY: Vrolijk pasen slinger - Mamaliefde.nl

Naast deze verzinfabriek hebben ze bij Papiergoed ook heel gave downloads. Ben je nog op zoek naar een leuke DIY voor Pasen, moet je hier zeker even kijken. Deze kun je gewoon thuis van achter de computer downloaden, printen en maken. Zoals deze vrolijke paasslinger om aan de muur te hangen. Of wat dacht je van deze tips om de paastafel te decoreren voor een sfeervolle paasbrunch.

Linda van Aken