Skip to Content

Sylvanian Families review; Huis met poppetjes en uitbreiding

Sylvanian Families review; Huis met poppetjes en uitbreiding

Een half jaar geleden liep ik over een beurs en zag ik ze staan; de Sylvanian Families. Er was een kleine wereld uitgestald met huizen, maar ook een vuurtoren en balletzaal. De Sylvanian Village in het bos en Kaap Zeezicht. Er stond een tafel bij zodat je kon spelen.

Mijn aandacht werd hier natuurlijk door getrokken. Ik heb een dochter die van poppenhuizen houdt en graag situaties naspeelt. Er is een uitgebreide wereld met huizen, winkels, shops, clubs en vakantieparadijs zodat je alle kanten op kan en voor ieder kind wel een passende set kan vinden.

We waren dan ook erg blij toen er een grote doos werd bezorgd. Samen met dochterlief ging ik aan de slag om het uit te pakken. Daar waren we wel even mee bezig ;-)

Overtreft alle verwachtingen

Sylvanian families - Mamaliefde.nl

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik het ‘wel leuk’ vond en ik had verwacht dat het een groot succes zou worden bij onze dochter. Tot we het in huis kregen en we alles gingen uitpakken.

Het is echt ongelofelijk compleet. Van potloodjes voor in het bakje op het dressoir, stickers als wc-papier op de wc-rollen in de houder van de badkamer en diverse groenten voor in de groentenlade van de koelkast en ga zo maar door.

Overal is aan gedacht en tot in detail uitgewerkt, denk bijvoorbeeld aan de afvoer van de gootsteen. Alle lades en deurtjes kunnen ook open, bedjes zijn voorzien van een matrasje en dekentje dus dit is optimaal genieten van een poppenhuis.

Manlief maakte al de opmerking dat dit iets is wat eigenlijk gewoon te mooi is om mee te spelen en meer in een vitrine thuishoort ;-)

Vanwege alle kleine onderdelen is het wel voornamelijk geschikt voor kinderen boven de drie jaar. In eerste instantie zou je verwachten dat het een groot succes is voor meisjes. Maar ook onze driejarige zoon speelde met veel plezier met de baby, door hem naar bed te brengen en toe te dekken, liedjes te zingen, melk en wortels te geven en ga zo maar door.

Familie chocoladekonijn

Sylvanian families - Mamaliefde.nl

Zoals de naam Sylvanian Families het al zegt zijn er diverse families, dit zijn allemaal dieren die bestaan uit diverse gezinsleden. Je hebt de chocoladekonijnen, maar ook de witte konijnen, egeltjes, eekhoorntjes en ga zo maar door.

Je hebt een vader, moeder, broertjes, zusjes, baby’s, opa’s, oma’s, maar er zijn ook bepaalde beroepen aanwezig. Je kan de familie als geheel kopen of los in combinatie met een set zodat je de samenstelling van je eigen gezin kan nabootsen.

De poppetjes zijn met de hand gemaakt van plastic en voorzien van een fluwelen laagje zodat het lekker zacht aanvoelt. Ze hebben bewegende ledematen zodat ze kunnen zitten en staan en het hoofdje kan 360 graden draaien.

De kleertjes zitten vast met klittenband dus zou je eventueel uit kunnen trekken. Er zijn echter geen losse kledingsets zoals bij Barbie.

De familie chocoladekonijn zijn crèmekleurige konijnentjes met hazelnootkleurige puntoortjes. Dit is op dit moment de populairste familie. Standaard bij het huisje zit Luna, daarnaast kregen we Felix, Cristian, Sarah en Mia, het babytje. Alle karakters hebben hun eigen verhaal;

“Felix houdt ervan om allerlei leuke evenementen en feesten te plannen voor Sylvanian Village. Zijn vrienden in het dorp vinden hem geweldig omdat hij altijd leuke feesten geeft.

Op zijn vrije dagen bakt hij graag brood voor zijn familie. Sarah zorgt altijd voor haar familie en zorgt ervoor dat het huis een prettige plek is om te wonen. Ze maakt heerlijke maaltijden en vermaakt de kleding van de kinderen altijd prachtig als ze eruit gegroeid zijn.

Haar kinderen denken dat ze kan toveren omdat ze alles zo snel doet. Christian kan goed voetballen – hij schopt de bal verder dan alle andere kinderen. Hij heeft altijd een goed humeur en maakt zijn vrienden aan het lachen met grapjes, maar tijdens rekenen is hij opeens heel stil omdat hij daar niet zo goed in is.

Luna is een vrolijke meid die graag plezier heeft met haar familie en vrienden. Ze nodigt haar vrienden vaak bij haar thuis uit voor een feestje en trakteert ze dan op de heerlijkste lekkernijen die ze met haar moeder heeft gebakken. Ze kan heel goed tekenen en heeft al veel prijzen gewonnen bij wedstrijden op school.”

Bron

Het startershuis Heerlijk Huisje

Sylvanian families - Mamaliefde.nl

Het populairste om mee te beginnen is het startershuis. Je hebt dan een fijne basis voor een betaalbaar bedrag waarmee je kan kennismaken met dit speelgoed. Het huis is op diverse manieren te gebruiken. Zo kan je de vloer van de eerste verdieping loshalen om de begane grond uit te breiden. Of kan je hem omdraaien aan de voorkant als tuin.

Het Heerlijk Huisje heeft een aantal raampjes en een deur die open en dicht kan. Aan de achterkant is hij open zodat je er goed bij kan met het spelen.

Bij het huisje vind je standaard diverse meubeltjes zoals een keukentje met pan, omelet, bordje en vork, een tafel met bankje en twee stoelen en een bedje met matras en dekentje. Je hebt dan de basis van het interieur van een huisje zodat je kan gaan spelen zonder dat je eerst van alles hoeft te verzamelen. Dat kan later nog wel ;-)

Dit zijn in de praktijk zeker voor kinderen toch wel de situaties waarmee ze het meest te maken krijgen; eten, slapen en natuurlijk spelen.

Het huisje kan je uitbreiden door bijvoorbeeld op andere shops te plaatsen of te combineren met het grote herenhuis dat je kan verlichten.

Uitbreidingen

Sylvanian families - Mamaliefde.nl

Zoals ik al aangaf zijn er diverse uitbreidingen te koop in diverse prijscategorieën. Ideaal dus voor verjaardagen of feestdagen waarbij iedereen iets kan geven ter uitbreiding binnen het eigen budget. Van specifieke meubelsets, tot andere huisjes en winkels of andere elementen uit de Sylvanian Village.

Bepaalde sets zijn te koop met een figuurtje en andere zonder. Dit staat altijd op de doos aangegeven, vaak met een kijkvenster zodat je het goed kan zien. Op de zijkant staat ook afgebeeld wat er precies in de doos te vinden is.

Het valt me wel op dat het geheel gebaseerd is op de jaren ’70. Zo zit er een ouderwetse telefoon bij, met draaischijf en kastje met een kanten stofje om op neer te leggen.

Grappig om te zien dat dochterlief toch direct doorhad dat het een telefoon was en ze wist wat ze ermee moest. Ook al is ze tegenwoordig gewend aan de smartphone.

Bij het huisje kregen we de uitbreidingen van het toilet, de babykamer, bank en complete meubelset met gevulde koelkast, dressoir en piano.

Echt allemaal tot in detail uitgewerkt. Van een piano met schaniertjes en bladmuziek zodat je deze kan open en dichtdoen. IJsblokjes voor in het vriesvak van de koelkast. En zelfs een wc-borstel, houder en zeepbakje voor in het toilet.

Het hekje van het babybedje kan open en dicht zodat het functioneert als ledikant of bedje. En aan de onderkant zitten twee lades. Maar ook schilderijen met op de achterkant dubbelzijdige tape zodat je ze kan ‘ophangen’.

Stiekem vond ik het zelf al heel erg leuk om alles in elkaar te zetten. Er zijn bij het uitpakken een paar elementen met stickers. Zoals de achterkant van het toilet en het wc-papier, de boeken en de pakjes met boter en kaas en melkfles.

De auto

Tot slot wil ik de auto even apart noemen. Dit is namelijk geen gewone auto. Maar meer een soort camper / van. De voorste twee stoelen zitten vast, en je hebt aan de zijkant twee deuren en achter een klep. De bovenkant is ook open. Zo kan je de twee bankjes zelf een plaatsje geven; tegenover elkaar of achter elkaar.

Eén van de bankjes kan je ook plat maken zodat je er een bed van kan maken. Het keukentje en bankje uit het startershuisje kan je hier ook in bevestigen zodat je een camper krijgt om mee op vakantie te gaan.

Daarnaast krijg je maar liefst drie babystoelen, die je aan de bankjes kan haken zodat ook de babytjes veilig vervoerd kunnen worden.

Genieten voor moeder en kind

Sylvanian families - Mamaliefde.nl

Het was echt genieten om de kinderen hiermee bezig te zien. Vooral van een afstandje, zodat ze lekker hun eigen gang kunnen gaan en je kan observeren welke verhalen ze naspelen. Vaak gaat het toch om dagelijkse situaties die ze naspelen om ze zo beter te begrijpen en eigen te maken. De poppen zijn dan een afspiegeling van hunzelf.

Het leuke is dat je dan dingen herkent en ziet wat je kind bezig houdt. Zo was ze aan het spelen dat de chocoladekonijn kinderen geen kauwgom mochten hebben, blijkbaar heeft dat toch ‘indruk’ op haar gemaakt. Nadat de kinderen naar bed waren kon ik het niet laten om er zelf ook even mee te spelen ;-)

De volgende dag wilde dochterlief niets liever dan weer met haar poppenhuis en auto spelen. En ook de dagen die daarop volgden heeft ze er nog veel mee gespeeld. Het is dus zeker niet iets waar ze snel op zijn uitgekeken.

Algemene informatie

De Sylvanian Families bestaan al sinds 1985, en zijn dus net zo oud als dat ik zelf ben ;-) Het is een unieke en schattige collectie van dieren die leven, werken en plezier maken in het idyllische Sylvanian Village. Het begon in Japan en wordt nu wereldwijd in meer dan 55 landen verkocht.

Linda van Aken