Skip to Content

Dobbelsteen spel; 10 spelletjes of opdrachten voor kinderen

Dobbelsteen spel; 10 spelletjes of opdrachten voor kinderen

Iedereen houdt van spelletjes spelen. Jong en oud, ervaren of niet, we spelen allemaal wel eens een spelletje. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden van spellen die je kunt spelen met een dobbelsteen.

Spellen die je kant-en-klaar in de winkel kunt kopen, maar ook spellen waar je enkel een paar dobbelstenen voor nodig hebt.

Bedachte spellen met dobbelstenen

Er zijn ook genoeg spellen te bedenken die je alleen met wat dobbelstenen kunt doen. Hieronder vind je een kort overzicht met spellen die je gemakkelijk met je kinderen kunt spelen en waarbij je alleen maar dobbelstenen nodig hebt.

Vast in de modder

Het is bij dit spel de bedoeling dat je het hoogst aantal punten hebt. Bepaal met hoeveel dobbelstenen je gooit. Je kunt alleen punten krijgen wanneer je geen 2 of 5 gooit want dan kom je vast te zitten in de modder.

Heb je geen 2 of 5 gegooid dan tel je de punten bij elkaar op en onthoud deze.

Nu gooi je nog een keer. Gooi je een 2 of een 5 dan leg je deze opzij en tel je de overgebleven punten op bij de score van de vorige gooi. Zo kun je doorgaan tot alle stenen in de modder zitten.

Degene die na 5 rondes de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

Cijferbingo

Hierbij is het wel het leukst wanneer je allemaal verschillende dobbelstenen hebt, om het spel uitgebreider te maken. Iedereen neemt een aantal dobbelstenen naar keuze uit de koffer en schrijft de getallen van deze dobbelstenen op een blad.

Vervolgens gooi je om de beurt met de dobbelstenen. Zit er een getal bij die jij op je blad hebt staan, dan streep je die weg. Degene die het eerst alle getallen heeft doorgestreept heeft gewonnen.

Gooi niet teveel

Spreek van te voren een getal af en kies een aantal dobbelstenen. Gooi om en om en probeer als eerste het getal te bereiken.

Maar gooi je teveel? Dan ben je af! (wanneer je dit met zijn tweeën speelt kun je er voor kiezen een beurt over te slaan.)

  • 100 – iedereen begint met 100 punten. Om de beurt mogen de spelers gooien met een aantal dobbelstenen en het aantal punten worden van die 100 punten afgetrokken. Dit gaat elke ronde zo verder totdat er iemand op 0 staat. Die heeft gewonnen.
  • 6 naar beneden – elke speler krijgt een dobbelsteen en plaatst hem met de 6 naar boven. Vervolgens gooi je met twee dobbelstenen. De volgende speler geeft nu aan of hij hoger of lager gaat gooien. Heeft hij het goed, dan is de volgende speler. Heeft hij het fout? Dan draait hij zijn dobbelsteen op 5. Degene die als eerste zijn dobbelsteen op 1 moet draaien, heeft verloren.

Ik heb deze spelletjes gevonden bij Heutink. Zij hebben ook een speciale koffer met veel verschillende dobbelstenen.

Snoepen maar!

Een spel dat wij vroeger met ballet deden tijdens de speciale Sinterklaasrepetitie was het spel Snoepen maar! We zaten in een kring en mochten omstebeurt met de dobbelsteen gooien, zodra je 6 gooide ging je naar het midden van de kring waar kleding en accessoires klaar lagen zoals een shirtje, cape, muts etc.

Zodra je dat aanhad moest je zo snel mogelijk van een heerlijke speculaaspop snoepen. Totdat de volgende 6 gooide, dan moest alles weer uit en mocht de volgende verder eten ;-)

Natuurlijk kun je dit ook de rest van het jaar doen met andere snoepjes, of gezond fruit. Of met een heel andere opdracht, maar dan wel dat je 6 moet gooien om iets te mogen proberen / bouwen / oplossen etc.

Kant-en-klare dobbelsteenspellen

Er zijn natuurlijk ontzettend veel spellen verkrijgbaar.

Onderstaand geef ik een lijstje met bekende titels die allen gespeeld worden met dobbelstenen. Ook zet ik erbij voor welke leeftijdscategorie het spel is en hoelang een potje duurt.

Qwixx

Een leuk familiespel waarbij je niet op je beurt hoeft te wachten! Één persoon dobbelt namelijk, maar de punten gelden voor iedereen. Hoe meer getallen je op je blad aan weet te kruisen, hoe meer punten je krijgt. De uitleg is makkelijk en binnen 2 minuten uit te leggen en het spel speel je in ongeveer 15 minuten. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.

Regenwormen

Dit is een ontzettend leuk familiespel. De enige vaardigheid waar je over moet beschikken is het tellen tot 36. Wanneer het jouw beurt is gooi je met 8 dobbelstenen en volg je de spelregels.

Wie er aan het eind van het spel de meeste regenwormen heeft, heeft gewonnen! Het spel duurt maximaal 30 minuten en is geschikt voor 2 tot 7 spelers vanaf 8 jaar.

Lees ook: Regenwormen

Keer op Keer

Dit is een dobbel- en puzzelspel in één. De bedoeling is dat je zo snel mogelijk vakjes aankruist op je speelveld om kolommen en gelijk gekleurde gebieden te vullen. Wanneer het jouw beurt is kies je een gedobbelde kleur en cijfer die je vervolgens combineert waardoor je de aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen.

Het spel is afgelopen wanneer een speler twee complete kleuren heeft aangekruist. Dit spel speel je van 1 tot 6 spelers vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Story Cubes Classic

Bij dit spel is het de bedoeling dat je de dobbelstenen gooit en een verhaal maakt van de 9 afbeeldingen die zichtbaar zijn op de gegooide stenen. De enige regel? Er zijn geen foute antwoorden.

Je kunt dus volledig opgaan in je fantasie! Dit spel speel je in ongeveer 20 minuten en is geschikt voor 1 tot 12 spelers vanaf 6 jaar.

Yahtzee

Dit is natuurlijk een klassieker onder de spellen. Het doel is om met het hoogst aantal punten te eindigen om het spel te winnen.

Hierbij zul je je scoreblok tactisch in moeten vullen om eventuele extra punten binnen te kunnen halen. Een potje is in 20 minuten te spelen en geschikt vanaf 2 spelers vanaf 6 jaar.

Biggen

Bij dit spel gooi je niet met dobbelstenen maar met biggen. Hoe de biggen vervolgens op tafel vallen bepaalt het aantal punten dat je krijgt. Ook kun je punten krijgen door te voorspellen hoe de biggen van de ander gaan vallen. Heb je fout gegokt? Dan verlies je punten.

Degene die als eerst 100 punten heeft verdiend, heeft gewonnen. Een erg leuk spel voor iedereen vanaf 8 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers en duurt ongeveer 15 minuten.

1000 Bommen & Granaten!

Bij dit spel probeer je met 8 dobbelstenen zoveel mogelijk dezelfde symbolen te gooien. Je mag zo vaak gooien als je wilt maar als je een schedel gooit moet je die opzij leggen.

Bij drie schedels is je beurt voorbij en is de volgende. Wie het eerst een bepaald aantal punten heeft, heeft gewonnen. Dit spel duurt ongeveer 30 minuten en speel je met 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.

Renate