Skip to Content

Sociale vaardigheden spel met voorbeelden voor peuters en kleuters

Sociale vaardigheden spel met voorbeelden voor peuters en kleuters

Als juf in het speciaal basisonderwijs vind ik het belangrijk om aandacht te besteden aan sociale vaardigheden. We besteden er op mijn werk ook aandacht aan. Dit gebeurt meestal door middel van gesprekken.

Bij de jongere kinderen kun je dit niet te lang doen in verband met hun concentratie. Maar toch wil je op een leuke en fijne manier aandacht besteden op het gebied van sociaal en emotioneel gedrag.

Kikker in de dierentuin

Het spel Kikker in de dierentuin is hierbij de oplossing. Een spel gericht op verschillende gebieden: weerbaarheid, goede manieren, sociale vaardigheden, samenwerken, maar ook rekenen en taal. Punten die binnen het onderwijs perfect passen. Het spel is voor kinderen van 4-8 jaar en het kan gespeeld worden met 2-16 spelers. 

Het spel bevat een uitgebreid informatieboekje. Als leerkracht weet je natuurlijk al wat de punten inhouden, maar het spel legt alles nogmaals kort en duidelijk uit waarom het belangrijk is. Ook als je dit spel als ouder zijnde zou aanschaffen is dit zeer handig.

Spelenderwijs sociale vaardigheden stimuleren met Kikker in de Dierentuin van Coolekikker - Mamaliefde

Samen met een groepje kleuters ben ik het spel gaan spelen. Het speelbord is enorm groot. Erg fijn, op deze manier kunnen de kinderen er goed omheen zitten en kan iedereen alles goed zien. Ook de dieren op de plaat vonden ze indrukwekkend. Voor het spel is maar een korte uitleg nodig.

Je kan het spelen in groepjes maar ook als individuen. Dit moet je zelf bekijken. In groepjes spelen vergt weer meer vaardigheden van de kinderen. Maar zo kun je het wel uitbreiden van het spelen alleen naar het spelen in tweetallen en als laatste in een groepje van 4.

Het doel van het spel is dat de kinderen vragen beantwoorden op de verschillende gebieden. Het zijn vragen die goed aansluiten bij de leeftijd van de kinderen. Vragen waar je als leerkracht bij kan ondersteunen en samen met de kinderen kan nabespreken. 

Op deze manier leren ze spelenderwijs omgaan met bijvoorbeeld elkaar en de sociale vaardigheden.

 • Een voorbeeld van de vraag goede manieren is: Waarom is het niet netjes om met volle mond te praten?
 • Een voorbeeld van sociale vaardigheden is: Waarom is het niet leuk om iemand uit te lachen?

Bij het spelen van het spel kunnen ze ook nog euro’s verdienen. Hiermee kunnen ze eten kopen voor Kikker, die alleen op het eiland woont. Zo kunnen ze samen overleggen wat ze voor Kikker kopen van de euro’s.

Hierbij moeten ze dus overleggen en samenwerken. Zo kunnen de kinderen op het einde van het spel trots zijn op wat ze samen bereikt hebben voor Kikker. Wij hebben het spel met plezier gespeeld.

Coole Kikker Kwartet

Het spel is afkomstig van de Coole Kikker, spellen die de kinderen sociaal en weerbaar maken. Ook is er een kwartetspel van. Dit is weer leuk om met oudere kinderen, vanaf 8 jaar te spelen. Er staat een hoofdvraag op het kaartje met 4 antwoorden. 4 dingen die je kan doen. Bijvoorbeeld hoe werk je goed samen?

Of: Wat kun je doen als je gepest wordt? De kinderen kunnen dit zelf spelen. Doordat ze de vragen en antwoorden hardop voorlezen / vragen aan elkaar leren ze er meteen van. Op deze manier kun je als juf, maar natuurlijk ook als ouders, op een leuke, speelse manier, aandacht besteden aan sociale vaardigheden.

Floortje

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Joyce Hart-de Sanders schreef:

  Goedemiddag, zou u 1 kunnen doneren aan stichting hart voor 1000 dagen i( zie facebook page) ? We hebben t hard nodig! ik be nu al 3jr geremigreerd en vindt het super leuk om de kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling! Ik zou t geweldig vinden, mag ook een gebruikte zijn. Ik kan mijn dochter vragen om t op te sturen! Hoop dat u nog meer mooie spellen maakt. Alvast hartelijk dank van Mevr. Joyce Hart-de Sanders. Ik werk ook samen met de scholen en tehuizen dus t zal breed gebruikt worden!

 2. Astrid schreef:

  Leuk!! De prijs vind ik alleen wel erg hoog voor een spel. Daar kan je bijna de hele serie Kolonisten van Catan van kopen… Denk dus dat het hier niet in huis komt (als het ooit goedkoper wordt, of er een budget versie beschikbaar is, dan hoor ik het graag)

  • Linda schreef:

   Het spel is inderdaad niet goedkoop maar ook geen ‘normaal’ gezelschapsspel voor de leuk.

 3. simpel, met een snufje liefde schreef:

  Leuk spel! Allemaal aspecten die ik nog niet veel bij andere spellen heb gezien. leuk!

 4. Marguerita schreef:

  Wat een mooi spel! Ik was eigenlijk even benieuwd wie dit stuk had geschreven, maar ik zie geen gastblogger staan. Werk jij naast het bloggen en gastouderschap ook nog in het onderwijs? Wow!
  Het klinkt in ieder geval als een mooi spelconcept.

  • marjon schreef:

   Ik heb het als het goed is nu mijn gegevens ingevuld bij mamaliefde…. ;)

  • Marguerita schreef:

   Zag hem naderhand idd op jouw blog verschijnen, mooi geschreven Marjon. Ik dacht al, huh?

  • Linda schreef:

   Nee hoor, daar heb ik geen tijd voor. Dit is inderdaad geschreven door een gastblogger. Ik zal in ieder geval even een linkje plaatsen in de biografie en haar een berichtje sturen dat ze dat kan invullen.

 5. Miranda schreef:

  Wat lijkt mij dit een ontzettend leuk en leerzaam spel, is dit ook handig voor thuis met een jongen van 5.5 en dochter van 8?

 6. Bianca schreef:

  Wat een leuk spel! Ik denk dat het ook erg leuk is om thuis te doen met kinderen. Klopt dat? Of is het meer geschikt om met een grotere groep op school te doen?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.