Skip to Content

Sneeuw fotograferen; ideeën voor thuis en welke instellingen

Sneeuw fotograferen; ideeën voor thuis en welke instellingen

De winter is natuurlijk altijd op zijn mooist met een dik pak sneeuw, ijspegels aan de ramen en een stevige laag ijs op het water. Dit tafereel komt helaas niet meer zo heel vaak voor, dus juichen we al massaal bij het zien van een piepklein sneeuwvlokje ook al gaat het om natte sneeuw wat al verandert in water voordat het op de grond belandt.

En dus juist is het zo magisch als die mooie dikke vlokken eindelijk naar beneden dwarrelen. Dit wil je vastleggen, zodat je later er nog even van kunt genieten en laten zien aan je kinderen dat ze toch echt wel ooit ook sneeuw hebben meegemaakt.

Handige tips voor als je sneeuwfoto’s wilt maken

Wil je in de winter aan de slag om foto’s te maken van de sneeuw; dan kunnen de volgende tips goed van pas komen:

Statief

Voor het maken van een mooie foto is het handig om een goede vaste hand te hebben. Heb je die niet, dan kun je nog altijd een statief gebruiken.

Hierdoor kun je op een rustige manier de camera op de mooiste positie stellen en heeft het beeld straks geen last van jou gebibber omdat je buiten toch snel verkleumd in die kou.

Wil je liever geen wandeling maken met een statief? Probeer dan gebruik te maken van de omgeving. Misschien staat er ergens een bankje of picknicktafel waar je de camera op kunt zetten, of een prullenbak?

Of misschien kun je wel een dikke hangende tak van een boom gebruiken om tegenaan te leunen om meer stabiliteit te hebben.

Via de site van fotografieploeg kun je lezen hoe je nu de mooiste winterfoto’s kunt maken. Waar moet je nu op letten? Wat heb je allemaal nodig? Gebruik je buiten nu juist wel of juist geen flits? Hierover lees je alles om je goed op weg te helpen.

Extra bescherming

Buiten is het koud en waarschijnlijk ook vochtig. Niks is zo vervelend als een vieze lens of een lens die beslaat van de kou. Die waas komt ook op je eindresultaat en die is niet weg te filteren.

Zorg dus ook dat je een cameratas meeneemt naar buiten en berg je camera na het foto’s maken er meteen weer in op, ook al loop je maar een klein stukje verder. Eventueel helpt het ook om je camera onder je jas te houden voor bescherming.

Als het daadwerkelijk sneeuwt is de kans groot dat er vlokken op je lens terechtkomen. Dat komt de foto ook niet ten goede.

Om de lens hiervoor te beschermen kun je een zonnekap gebruiken voor de camera. Zo blijft de lens vrij van de sneeuwvlokken en kun je ze toch mooi op de foto krijgen

. En doordat het zo koud is buiten, wordt ook de accu van je camera extra belast. Neem dus ook maar een extra set batterijen mee, want voor je het weet komt de melding “batterijen vervangen” in je display.

Naast het goed voorbereiden van alle materialen is het instellen van de juiste scherpte en diepte ook essentieel voor het maken van een mooie foto. Hoe je dit kunt doen lees je op de site van zoomacademy .

Het blauwe wit

Het mooie heldere wit van de sneeuw kan soms een blauwe gloed op de foto laten zien en dit wil je natuurlijk voorkomen. Met de camera op de juiste instellingen van een goede witbalans kun je dit helpen voorkomen. Zet deze instelling bijvoorbeeld op stand “schaduw” en kijk wat er gebeurt met je foto’s.

Hoe je dat het beste op je lens krijgt kun je lezen op de site van vinkacademy. Hier zie je ook duidelijk het verschil in kleur op foto’s en de effecten van de camerainstellingen.

Wees op tijd

Een tip waar je in ieder geval geen expert voor hoef te zijn “wees er op tijd bij”. Niks is mooier dan een vers pak sneeuw, zonder al te veel sporen van auto’s en andere banden.

In Nederland ligt vaak maar een klein dun laagje sneeuw en die is vaak dus ook al snel weer weg. Dus voordat er plassen en hoopjes drab liggen, wil jij er al bij kunnen zijn.

Foto inspiratie

Een deel van mijn inspiratie haal ik uit het tv-programma Het Perfecte Plaatje, van RTL, gepresenteerd door Tijl Beckand. Hier krijg je niet alleen zin om zelf ook met een camera op pad te gaan, maar je leert ook (een beetje) over termen als ISO-waarde, Diafragma, Sluitertijd.

Heerlijk om te zien hoe bekende Nederlanders stuntelen met zo’n camera en lens en de welbekende fout maken door richting de zon een overbelichte foto te maken of juist een donkere foto schieten omdat het kapje nog op de lens zitt.

Lekker herkenbaar, gelukkig ik ben dus niet de enige fotograaf die zo weinig afweet van de fotografiekunst.

Seizoens drieluik

Maak bijvoorbeeld een collage / drieluik met foto’s van een bepaald seizoen. De herfst met alle mooie kleurveranderingen is hiervoor een perfect seizoen. Maar eigenlijk hebben zo alle vier de seizoenen wel mooie kanten die je op een foto kunt weergeven.

Sneeuw gezicht

Wil je zelf niet direct op de foto? Maak dan een foto van je snow face; ga met je hoofd in de sneeuw zodat er een afdruk ontstaat. Vervolgens gebruik je de flits op de camera zodat het net lijkt alsof het gezicht naar voren komt en er een 3D-beeld ontstaat.

Hond spelend in de sneeuw

Kinderen fotograferen die spelen in de sneeuw, tuurlijk doen we dit massaal. Maar je trouwe viervoeter op de foto vastleggen is net zo leuk! Probeer je hond lekker uitbundig ravottend in de sneeuw op de foto te krijgen of met een besneeuwde snuit zoals hier op de foto.

Close up macro foto’s

Naast foto’s waarbij je kan genieten van het landschap kun je ook ‘inzoomen’ door heel dicht op het te fotograferen onderwerp te gaan staan. Ideaal als je bijvoorbeeld in de stad of een andere omgeving bent die niet echt fotowaardig is, maar je toch het winterse gevoel wilt overbrengen. Kies bijvoorbeeld een blad, paaltje of iets anders en ga daar heel dicht op staan met de camera. Stel scherp op de sneeuwrand zodat je goed de kristallen ziet en de achtergrond vervaagt.

Bevroren zeepbellen

Spelen met de natuurelementen is ook een leuke uitdaging. Als de temperatuur koud genoeg is kun je deze schitterende bevroren zeepbellen maken en ze mooi op de foto zetten. Een leuke uitdagende opdracht die je samen met de kinderen kunt doen. Geef dus vooral ook je kind een eigen camera of mobieltje mee als je naar buiten gaat.

Sneeuwballenrups

Ballenpret, dat heb je natuurlijk ook met sneeuw. Geen sneeuwballen gooien naar papa of mama alsjeblieft maar maak er gekke grappige figuurtjes of dieren van, zoals bijvoorbeeld deze rups. Een paar kleine takjes in het kopje voor de voelsprietjes en kleine steentjes voor de oogjes en neus en dan snel op de foto voordat het smelt.

Zeg meneer, zit u hier al lang?

Verzin iets mafs, maak er een foto van en verzin er een leuk verhaaltje bij. Deel het met je vrienden, familie en andere volgers via social media en geniet van de wintertijd.

Sneeuwpop

Ligt er geen dikke pak sneeuw? Wees dan creatief en maak een sneeuwpop op een andere manier. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze grappige creatie van een platte sneeuwpop.

Mini sneeuwpop

Wie zegt dat een sneeuwman altijd maar levensgroot moet zijn? Kijk eens of je een ieniemienieversie kunt maken en plaats het op een grappige plek, bijvoorbeeld in een speeltuin op de schommel en maak er leuke winterse foto van. En hiervoor heb je niet eens zo heel veel sneeuw nodig, dus ook als het maar een klein beetje heeft gesneeuwd kun je toch veel lol hebben.

Ga naar buiten!

Ga er dus lekker op uit, neem je kinderen mee naar buiten en vergeet je camera vooral niet. Zorg ervoor dat iedereen een eigen camera heeft tijdens de wandeling en schiet er flink op los. Maak er een eigen challenge van. Schrijf wat opdrachtjes op een kaart en vink af wat je op de foto hebt gezet, wie de kaart als eerste vol heeft is de winnaar (en krijgt extra veel slagroom op zijn of haar kop warme chocomelk).

Meer inspiratie vind je hier.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)