Skip to Content

Je eigen iglo maken

Je eigen iglo maken

In de koude wintermaanden kunnen we dromen van het creëren van onze eigen winterwonderland, en wat is er beter dan het maken van een klassieke iglo? Het bouwen van een iglo kan niet alleen een leuke buitenactiviteit zijn, maar het geeft je ook een gezellige toevluchtsoord te midden van de winterse omgeving. In dit artikel nemen we je mee door de stappen om je eigen iglo te bouwen, van het kiezen van de juiste locatie tot het vormen van de perfecte sneeuw (of ijs) blokken.

Locatie, Locatie, Locatie

Het vinden van de juiste locatie voor je iglo is essentieel. Kies een plek met voldoende compacte sneeuw, idealiter op een open vlakte waar de wind de sneeuw heeft samengeperst. Vermijd gebieden met losse, poederachtige sneeuw, omdat deze moeilijker te vormen zijn tot stevige blokken.

Houd er ook rekening mee dat je voor de iglo zelf ook een behoorlijke oppervlakte nodig hebt.

Geschikte sneeuw

Voordat je begint met bouwen, voer een eenvoudige sneeuwtest uit. Neem een handvol sneeuw en probeer het tot een bal te knijpen. Als de sneeuw gemakkelijk samenklontert en een stevige bal vormt, is het waarschijnlijk geschikt om te worden gebruikt voor het bouwen van een iglo.

Naast sneeuw kun je ook ijsblokken gebruiken; hiervoor gebruik je een rechthoekige bak die je vult met water en dan buiten laat aanvriezen om zo een ‘baksteen’ te krijgen. Je hebt hiervoor wel heel veel bakken voor nodig, of meerdere nachten aan elkaar zodat je iedere nacht op elkaar kan gaan vriezen. Als alternatief kun je gebruik maken van met water gevulde ballonnen, dan heb je ook wel veel sneeuw nodig om de tussenliggende gaten op te vullen. Extra leuk is het als je dit water ook een kleurtje geeft.

Materialen en gereedschappen

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Je hebt voornamelijk een schop nodig om de sneeuw te graven en te verplaatsen, evenals een zaag of een sneeuwmes om blokken te snijden. Het is handig om ook handschoenen, warme kleding en een meetlint bij de hand te hebben.

Bepaal de grootte van je iglo

Bedenk hoe groot je iglo moet zijn. Dit bepaalt niet alleen de hoeveelheid sneeuw die je nodig hebt, maar ook de tijd en moeite die je in het bouwproces zult steken. Begin klein als het je eerste keer is en bouw de grootte geleidelijk op naarmate je meer ervaring opdoet.

Ontwerp iglo

Begin met het bouwen van de basis van je iglo door een cirkelvormige ruimte op de grond te markeren. Dit wordt de ingang van je iglo. Graaf naar beneden en verwijder de sneeuw om een vlakke basis te creëren waarop je de rest van de iglo kunt bouwen. Zorg ervoor dat de ingang groot genoeg is om comfortabel doorheen te kruipen.

Begin met stapelen

Plaats het eerste blok aan de rand van de ingang en stapel de blokken in een spiraalvormige beweging omhoog. Zorg ervoor dat elke laag verspringt ten opzichte van de vorige laag, vergelijkbaar met het bouwen van een bakstenen muur. Dit helpt de stabiliteit van je iglo te vergroten.

Inwendige versteviging

Als je de gewenste hoogte hebt bereikt, is het tijd om de binnenkant van je iglo te verstevigen. Snijd blokken bij om de binnenkant van de structuur te vullen. Deze binnenste blokken helpen niet alleen bij de stabiliteit, maar ze fungeren ook als isolatie, waardoor de temperatuur binnenin de iglo wordt gehandhaafd.

Dakconstructie

Na het opbouwen van de muren, is het tijd om het dak te construeren. Snijd blokken op maat en plaats ze schuin naar binnen, waardoor een koepelvormige structuur ontstaat. Zorg ervoor dat je regelmatig naar binnen kijkt om ervoor te zorgen dat de iglo gelijkmatig wordt opgebouwd en dat er geen zwakke plekken zijn.

Afwerking

Eenmaal voltooid, kun je de iglo afwerken en personaliseren. Gebruik je zaag of sneeuwmes om de ingang bij te snijden en een comfortabele doorgang te creëren. Maak het gezellig van binnen met dekens, kussens en LED-verlichting. Voeg tenslotte je persoonlijke touch toe met sneeuwsculpturen of kleurrijke lichten.

Het bouwen van een iglo is niet alleen een leuke winteractiviteit, maar het biedt ook een gevoel van voldoening en avontuur. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen tijdens het bouwproces, zoals het vermijden van gebieden met mogelijke lawinegevaren en ervoor zorgen dat de iglo stabiel is voordat je deze betreedt. Met de juiste locatie, materialen en inzet kun je genieten van de beloning van je eigen winterse toevluchtsoord – een iglo dat warmte, avontuur en gezelligheid biedt te midden van de koude winterdagen.

Linda van Aken