In dit artikel gaan we dieper in op sensopatisch spel en de waarde van sensopatische materialen voor kinderen. We zullen de definitie van sensopatisch spel verkennen, de voordelen ervan bespreken en enkele voorbeelden geven van materialen die gebruikt kunnen worden om dit soort spel te faciliteren. Of je nu een ouder, opvoeder of gewoon geïnteresseerd bent in het bevorderen van gezond spel bij kinderen, dit artikel zal je inzicht geven in de kracht van sensopatisch spel en hoe je het kunt integreren in het dagelijks leven van kinderen.
Sensopatische materialen
Er zijn heel veel open eind materialen die je kan gebruiken voor sensopatisch spel. Het beste kan je hiervoor even rondneuzen in je keukenkastjes. Het voordeel hiervan is dat deze materialen ook eetbaar zijn. Ideaal voor als je gaat spelen met jonge kinderen die alles nog in de mond stoppen.
Als ze ouder worden kan je ook andere materialen gebruiken zoals verzorgingsmiddelen. Een aantal voorbeelden van materialen die geschikt zijn voor sensopatisch spel zijn;
Gekleurde rijst
Als je droge rijst of pasta in een zakje doet met een lepeltje azijn en een druppeltje gelvloeistof krijg je een kleurrijk alternatief voor zand. Perfect om binnen op regenachtige dagen mee te spelen. In een flesje of met een touwtje kan je er ook mooie muziek instrumenten van maken.
Lees ook: Gekleurde rijst; verven met voedingskleurstof
Lees ook: Sensopatisch spelen met rijst
Gekleurde pasta
Lees ook: Pasta kleuren
Lees ook: Sensopatisch spelen met spaghetti
Gedroogde mais
Gekleurde kikkererwten
Gekleurd zout
Gekleurd epsom zout
Gelatine
Als je water kookt en daarin gelatinepoeder oplost krijg je een bijzonder materiaal. Daar kan je dingetjes in verstoppen, zowel eetbaar zoals stukjes fruit als kleine speelgoedjes. De kinderen kunnen daar vervolgens heerlijk mee spelen.
Haargel
Persoonlijk vind ik haargel een zeer fascinerend middel, maar heb het liever niet aan mijn vingers. Als je een afsluitbaar boterhamzakje (wel een stevige) vult met haargel en daar wat kleine speelgoedjes (zonder scherpe uitsteeksels) aan toevoegt krijg je een kneedbaar zakje. Natuurlijk wel even de randjes goed afplakken met tape. Van de voorwerpen kan je eerst een foto maken, zodat je kindje ze kan opzoeken in de spionnenzak.
Lees ook: Activiteiten met de natuur
IJs
In de zomer is ijs een heel populair materiaal om mee te spelen. Als het erg warm is ook prima ter afkoeling. Je kan dit ijs in grote bakken invriezen, zodat de kinderen het kapot kunnen slaan. Of juist kleinere ijsklontjes waarmee ze iglo’s kunnen bouwen. Extra leuke effecten geeft het om dit te combineren met scheerschuim (sneeuw), zout (smelten), baking soda en azijn of lauwwarm water.
Lees ook: Sensopatisch spelen met sneeuw en ijs
Klei
Met klei kan je heerlijk aan de slag, dit is de favoriete activiteit van mijn kinderen. Al is het van mij iets minder, omdat er altijd wel wat klei op de grond komt. Het is een heerlijk speelgoed met vrolijke kleurtjes waar je alle kanten mee op kan.
Lees ook: Recept om zelf klei te maken
Maïzena
Dit fijne stofje is ook een zeer favoriet materiaal voor sensopatisch spel en een goede vervanger van zand. Met wat poppetjes van little people / playmobile of wat dieren kan je er een mini wereld van creëren. Hier kan je lekker mee woelen of schilderijtjes in tekenen. Als alternatief is zout ook zeer geschikt.
Lees ook: Zelf oobleck (water & maizena) maken
Scheerschuim
Je partner zal zich vast af en toe moeten scheren en dus beschikken over een bus scheerschuim. Met een vuilniszak als ondergrond en opgestroopte mouwen / schort kan je kindje zich lekker uitleven op een bergje van scheerschuim. Hier kan je lekker mee kneden en een beetje mee modelleren.
Als je kindje wat ouder is, of het scheerschuim een beetje inzakt kan je het mooi uitspreiden om er tekeningen in te maken.
Lees ook: Spelen met scheerschuim
Lees ook: Sensopatisch spelen met scheerschuim
Slijm
Maak zelfgemaakt slijm met lijm en borax of maïzena en water. Voeg kleurstof of glitters toe voor extra visuele stimulatie. Laat de kinderen het slijm kneden, uitrekken en onderzoeken.
Putty of slijm zijn favoriete materialen bij kinderen. Ze kunnen hier lekker mee kneden en doen, en als hij wat steviger is ook mee modelleren.
Dit kan je zo kopen in de winkel of heel eenvoudig met huis, tuin en keuken materialen zelf maken.
Lees ook: 5 Recepten om zelf slijm maken (ook zonder lijm en lenzenvloeistof)
Kinetisch / magisch zand
Met wat zand uit de zandbak en een bus waterafstotende spray voor je schoenen kan je een magisch goedje maken.
Door het zand hier een paar keer mee in te spuiten en goed te laten drogen creëer je een materiaal dat in water ‘vast’ wordt. Eenmaal uit het water krijgt het weer zijn normale eigenschappen terug.
Lees ook: Zelf kinetisch / magisch zand maken
Lees ook: Sensopatisch spelen met Zandschuim
Lees ook: Sensopatisch spelen met (kinetisch) zand
Water
Water is niet alleen geschikt voor in de zomer, maar kan het hele jaar mee gespeeld worden. Al is het maar in bad lekker spetteren en spatten ;-) Ook als baby’s te klein zijn voor in heen zwembadje kunnen ze zich primballa vermaken met een schaaltje water.
Om te spelen met water en azijn is het handig als je beschikt over een leeg waterflesje. De helft vul je met olie en de andere helft met water.
Eventueel kan je hier nog een extra druppeltje voedselkleurstof aan toevoegen, dit zal zich namelijk alleen binden aan de olie. Dan nog wat lijm in de deksel en je hebt je eigen lavalamp!
Lees ook: de leukste waterspelletjes
Lees ook: De leukste waterballon spelletjes
Bloemen
Je hebt vast wel ervaren dat kinderen graag met water spelen. Zeker in combinatie met wat bakjes en schepjes.
Door het toevoegen van wat knopjes van de lavendel of de bloemen van een Oost-Indische kers creëer je een extra dimensie. Bijkomend voordeel; het ruikt ook nog eens lekker!
Lees ook: Sensopatisch spelen met water
Lees ook: De leukste waterspelletjes
Waterballetjes
Deze parels koop je onder andere heel eenvoudig via Ali Express en kan je vervolgens laten wellen in water. Dan worden ze een stuk groter en zijn ze heerlijk om mee te spelen. Je kan ze ook decoratief gebruiken in een vaas.
Met dit spel is het ook heel leuk om de kleuren te leren, de parels hebben namelijk verschillende kleuren die je kan benoemen en sorteren.
Lees ook: Sensopatisch spelen met waterballetjes
Gekleurde kristalsuiker
Pompom balletjes
Zacht gekleurde pompom balletjes zijn ook geschikt om mee te spelen.
Lintjes
Gekleurde lintjes in verschillende afmetingen.
Rietjes
Ook zoiets simpels als rietjes is geschikt voor sensopatisch spel.
Knopen
Wijnkurken
Zand
Zand; de een houdt er van en de ander moet er niet aan denken want het levert een hoop rommel op. Kinderen vinden het echter fantastisch, daarom dat er vrijwel geen schoolplein is zonder zandbak. Een enorme ruimte waarin ze naar hartelust kunnen graven, scheppen, bouwen en ontdekken.
Lees ook: Spelletjes met zand; binnen en buiten
Hooi
Geschikt voor bijvoorbeeld een boerderij thema.
Koffiebonen
Je kan sensopatisch spelen met koffie, maar ook met koffiebonen. En het dan afmaken met een Starbucks thema.
Zoutdeeg
Nog een materiaal wat heel makkelijk is om zelf te maken is zoutdeeg, dit wordt ook wel eens brooddeeg genoemd en is een alternatief voor bijvoorbeeld het knutselen met klei. Kinderen kunnen hier heerlijk mee voelen en spelen en ook figuurtjes mee maken.
Het voordeel van zoutdeeg is dat je indien gewenst het kan laten drogen aan de lucht of in een oven zodat het uithardt en je het als decoratie kan gebruiken.
Lees ook: Recept om zelf zoutdeeg te maken
Natuurlijke materialen
Kinderen vinden het geweldig om buiten te spelen. Helemaal als ze een eigen hoekje krijgen. Veel hoef je hier niet voor te doen.
Geef ze wat oude potten en pannen, aarde / zand, een paar plantjes / onkruid die tegen een stootje kunnen, wat kiezeltjes en een spuitbus met water en het komende uur zal je ze niet meer horen.
Lees ook: Spelletjes om te spelen met de natuur
Niets moet, alles mag! Waarschijnlijk wordt er vanzelf ander speelgoed / materiaal aan toegevoegd. Gewoon lekker kijken en genieten!
- Halloween traktaties voor op school - 10 October 2024
- Herfst kleuren nagellak - 9 October 2024
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024