Skip to Content

Energiedrank vanaf welke leeftijd; hoe oud moet je zijn om red bull te mogen kopen

Energiedrank vanaf welke leeftijd; hoe oud moet je zijn om red bull te mogen kopen

Onlangs stond ik in de rij van de supermarkt en zag hoe een aardige groep van zo’n 12 kinderen van een jaar of 8 / 12 bij een andere kassa zwermden. Ik keek even rond maar zag er niet direct een volwassene bij. Zo’n grote groep vond ik al opvallend in de winkel.

Toen ik zelf op de middelbare school zat en we in de bovenbouw het schoolterrein mochten verlaten, hingen er bij alle winkels in de buurt briefjes dat er maar twee / drie scholieren tegelijk naar binnen mochten. Maar oké, dat kan. Ze waren in ieder geval sneller aan de beurt met zijn allen dan ik en zoveel boodschappen had ik echt niet.

Wat zit er in Energiedrank?

Buiten stonden ze voor de deur te praten en moest ik er wel doorheen om naar huis te lopen. Ik zag toen dat ze allemaal blikjes energiedrank en cola aan het verdelen waren. Gezien de nog jonge leeftijd vroeg ik me af of dat eigenlijk wel mocht, energiedrank kopen door kinderen.

Het is natuurlijk gewoon troep en de stofjes die daarin zitten zijn mega slecht voor kinderen.

Er zitten tenslotte behoorlijke hoeveelheden cafeïne in verwerkt. Bij meer dan 150 miligram per liter moet er daarom een waarschuwing staan op de verpakking. Het gaat echter niet alleen om dit stofje dat ook in cola en koffie verwerkt wordt, maar ook ingrediënten als taurine, ginseng en guarana.

Deze stofjes en de grote hoeveelheid suiker zorgen er ook voor dat het verslavend werkt en je alleen maar meer gaat drinken.

Meer informatie over de risisico’s van gezondheidsklachten door het drinken van energiedrank vind je op de website van het RIVM.

Leeftijd; vanaf wanneer mag je energiedrank kopen?

Wat googlewerk levert op dat er geen leeftijdslimiet op zit. En voorlopig ook niet gaat komen. Eerder is er al wel onderzoek gedaan naar een algemeen verbod toen dit in 2004 in Frankrijk werd verboden maar voorlopig is het gewoon beschikbaar vanuit de supermarkt.

“Het kabinet zet in op meer kennis bij mensen over deze drankjes, zegt minister Schippers van Volksgezondheid. Op het etiket staat, in kleine lettertjes, een waarschuwing dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.”

“Ook de Vereniging van Frisdranken verwijst in een reactie naar die waarschuwing. “Het is overdreven om het te verbieden”, zegt een woordvoerder. “De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders. Die moeten die drankjes niet kopen voor hun jonge kinderen.”

Ergens ben ik blij dat er ook dingen zijn die niet vastgelegd worden door de wet zodat je nog een zekere autonomiteit behoudt als burger. Dit mag van mij echter zo in het wetboek opgenomen worden. Net zoals bij alcohol en autorijden.

Prima om de verantwoordelijkheid voor voorlichting bij de ouders te leggen, maar in deze situatie was dat het probleem niet. De ouders waren er tenslotte niet bij. Sterker nog. Een aantal kinderen zeiden zelf al tegen één dat hij het maar beter niet kon drinken omdat zijn moeder boos zou worden als zij er achter kwam maar daar bleef het bij.

Gemiddelde leeftijd eerste energiedrank?

Natuurlijk kan het groepsdruk geweest zijn, wilde hij er ook ‘bij horen’ en daarom energiedrank drinken. De overige kinderen dronken het echter wel, op een enkeling na met een flesje cola.

En dan te bedenken dat ik onlangs al een grote uitzondering maakte om mijn kinderen prik te geven. Dat nog alleen omdat het enorm warm was dus ze wat moesten drinken en ik niet had gezien dat het een fles bruisend water was (in het buitenland).

Ik las dat de gemiddelde leeftijd voor het eerste energiedrankje op 11,2 jaar ligt. Dat is voor onze kinderen nog ver weg, maar als het aan mij ligt wachten ze tot ze nog ouder zijn. Klinkt misschien oudbollig maar ik had vroeger ook geen energiedrank nodig om goed te scoren op school of om de schooldag door te komen.

Wat vind jij? Moet er een leeftijdsgrens komen op energiedrankjes?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
 1. Wout schreef:

  Ik vind dat er een limiet moet opstaan maar dat moet geen hoge grens zijn dus ik zou denken rond de 12 jaar !

 2. Hanneke Koper schreef:

  Ik zou een leeftijdslimiet prima vinden voor de red-bull en vergelijkbare dranken. Helaas is de term energiedrank erg algemeen. Onder energiedrank worden ook de sportdrankjes zoals AA geschoven. Hier krijg je echter op een hele andere manier energie van en die zijn, ik vind niet als gewoon drankje, maar in sommige gelegenheden best oke. De cafeïne houdende vind ik nooit oke. Mensen raken niet beter geconcentreerd maar juist heel veel slechter. Dus zouden ze ook niet aan het verkeer moeten mogen deelnemen met zulke hoeveelheden cafeïne en suikers in hun lijf. Maar dat is natuurlijk niet te controleren. Voor betere schoolprestaties kan je deze drankjes echt beter laten staan.

 3. Anoniem schreef:

  Dan moet je dus meteen al het frisdrank gaan verbieden, aangezien de in de meeste frisdranken net zo veel troep zit als in energydrink. Kijk bijvoorbeeld naar cola, net zo veel glucose, net wat minder caffeïne maar wel ongeveer 10X zuurder, dus net zo goed super slecht voor je.

 4. Joyce schreef:

  Ik vind dat er bij energy wel een leeftijdsgrens mag komen. Ik heb het voorheen veel gedronken en was echt verslaafd.

 5. Linda schreef:

  Ik weet niet of je het moet verbieden. Gelukkig bestaat er op scholen wel voorlichting hierover. Gisteren kwam mijn oudste dochter thuis nadat ze een gastles had gehad van de GGD. In het gezondheidsalfabet werd er o.a. aandacht geschonken aan roken, alcohol, pubertijd, energiedrankjes, bewegen en gezond eten. Een direct gevolg was dat ze gelijk overal op ging kijken hoeveel suiker in de drankjes zitten. Vervolgens heeft ze besloten voortaan alleen maar melk mee naar school te nemen :)

  Frisdrank krijgen ze hier overigens alleen bij bijzondere gelegenheden en dan nog alleen mijn oudste. De jongste van vijf houdt het voorlopig nog lekker bij de ranja ;)

 6. Marian schreef:

  ik vind het ook vreselijke troep. veel te zoet, met veel te veel toegevoegde rommel. Van mij mag er zeker een leeftijdsgrens op de energie drankjes komen.

 7. Birgit schreef:

  In Duitsland zit er een leeftijdslimiet op. Volgens mij moet je daar 18 zijn om het te mogen kopen.
  Zelf drink ik het ook. Ben het nu aan het minderen, want het is een aanslag op je lichaam en het werkt inderdaad verslavend.

  Mijn kinderen vroegen wel eens om een slokje, maar ze mogen dit absoluut niet van mij. Dat heeft me ook aan het denken gezet, want waarom zou het wel goed zijn voor mij, maar niet voor mijn kinderen?
  Daarom de knop nu volledig omgegooid en niet meer in huis halen!

 8. MARIJKE schreef:

  Denk inderdaad dat het goed zou zijn om de drankjes te verbieden! Maar hoe dat ooit gerealiseerd moet worden is mij een raadsel. Zou wel goed zijn!

 9. Ja, ik ben zeker voorstander!
  Bij ons op school is het wel verboden in het schoolreglement.

  Ik weet ook dat we bij Coca-cola een rondleiding kregen en dat ze een drankje mochten kiezen, maar geen energy drankje. De leerlingen waren tussen 12 en 15 jaar oud.

  Het leeft dus wel!

Comments are closed.