Skip to Content

Kindermaten kleding & schoenmaat vanaf baby tot latere leeftijd

Kindermaten kleding & schoenmaat vanaf baby tot latere leeftijd

Kleding voor je kinderen is leuk om te kopen, maar soms ook lastig om te bepalen wat voor maat ze dan hebben. Nog lastiger wordt het als je kleding wilt kopen voor een ander. Zeker bij kraamvisite is kleding een leuk cadeautje om te kopen.

Maar welke maat neem je dan mee? Gelukkig kan je meestal ruilen, maar een houvast aan maten is wel fijn om een grotere kans op slagen te hebben! Kleding voor grotere kinderen kopen is een nog grotere uitdaging want daar worden de verschillen nog groter. Wil je voor je eigen kind kleding kopen, dan is het handig om je kind gewoon op te meten.

Daarmee kan je de beste keuze maken (als je bijvoorbeeld online wilt winkelen). Want hoe ouder ze worden, hoe minder precies de gemiddelden dan werken. Hou ook rekening met de merken onderling.

Er zijn bepaalde merken die altijd kleiner uitvallen of juist altijd ruimer. Is een merk voor jou onbekend, dan zou je dit aan de verkoper kunnen vragen, want die weten dit (als het goed is) wel. Het meest praktische is natuurlijk gewoon een dagje shoppen met je kind!

Passen in de winkel en je kind zelf iets uit laten zoeken! Sommige modellen of kleuren blijken je kind soms juist niet te staan (of andersom natuurlijk).

Maar gelukkig zijn er tabellen, waar je houvast aan hebt en je toch online je slag kunt slaan of in ieder geval in de winkel weet waar je ongeveer moet zoeken…

Kledingmaten baby’s

Je kunt makkelijk bepalen welke kledingmaat je baby heeft, door hem op te meten.

Een baby van ongeveer 50 centimeter heeft maat 50, een baby van ongeveer 56 centimeter heeft maat 56, enzovoort. Dat gaat zo door tot je kind maat 174 heeft, en dus ongeveer 1,74 meter lang is. Daarna stoppen de kindermaten en gaan ze over op de volwassen maten.

In het begin ga je nog vaak naar het consultatiebureau met je baby. Bij mij gebeurde het 2 keer dat ik net dacht: Hm, het wordt volgens mij tijd voor een volgende maat, dit shirtje gaat steeds minder makkelijk aan…

En dan bleek ze op het consultatiebureau inderdaad precies 56, en de keer daarna 61 (dus bijna 62) centimeter te zijn.

De maten zijn steeds 6 centimeter groter. In het begin groeit je baby erg hard, en dus zal hij ook sneller aan de volgende maat toe zijn.

Tegen de tijd dat ze maat 74 of 80 hebben, gaat het groeien minder hard en kun je ook langer met de kleertjes doen.

Prematuur babykleding vanaf maatje 34…

Een baby die binnen de normale termijn, vanaf 38 weken, geboren wordt, heeft meestal maat 50. Is je baby wat langer of ben je de 40 weken gepasseerd en zit meneer of mevrouw nog lekker op z’n plek, dan heb je grote kans dat je meteen met maat 56 kunt beginnen.

Babykleding is er echter al vanaf maat 34, speciaal vormgegeven voor te vroeg geboren baby’s. Deze kleding is van zacht materiaal, met zo min mogelijk naadjes, stiksels en labeltjes. De huid van te vroeg geboren baby’s is nog erg dun en daarom is het belangrijk dat de huid niet geïrriteerd wordt.

Nagenoeg al deze kleertjes hebben een overslag in het rompertje en truitje, zodat je de baby makkelijk aan kunt kleden en niets over het hoofdje hoeft te ‘trekken’. Soms kun je zelfs couveusedoeken kopen die passen bij de kleertjes van je kindje, zodat het er ondanks de couveuse zo huiselijk mogelijk uitziet.

Net zoals minislingers voor om de couveuse heen of geurzakjes, zodat je kindje niet de hele tijd de ziekenhuisgeur hoeft te ruiken.

Prematuurkleding is er in de maten: 34, 38 en 44.

Tip: Toen ik zwanger was had ik één setje in maat 44 in huis, voor het geval de bevalling opeens te vroeg zou beginnen. Je weet maar nooit… Ben je (bijna) 38 weken zwanger, dan is maat 50 in huis helemaal goed.

Je vindt prematuur babykleding vanaf maat 34 onder andere hier, vanaf maat 40 vind je hier en vanaf maat 44 hier.

Schema kledingmaten baby

Baby’s zijn net zoals volwassenen, allemaal verschillend. De ene baby die wordt geboren na 39 weken zwangerschap kan zo maar een kilo zwaarder of 3 centimeter langer zijn dan de andere.

Maar gemiddeld gelden de volgende kledingmaten voor een baby per maand:

0 – 1 maandmaat 50
1 – 2 maandenmaat 56
2-4 maandenmaat 62
4- 6 maandenmaat 68
6 – 9 maandenmaat 74
9 – 12 maandenmaat 80
12- 18 maandenmaat 86
18 – 24 maandenmaat 92

Je ziet dat het gemiddelde steeds meer verspringt. Oftewel: de kindjes gaan steeds verder uit elkaar liggen.

Het ene kind heeft met 6 maanden maat 68, een ander heeft al 74. De groei verschilt steeds meer.

Groeisprongen

Als je kind net een tand krijgt, leert lopen of praten of hij is een tijdje ziek, kan de groei even stil staan. Het lichaam heeft er dan geen tijd en energie voor.

Vaak zie je dat na zo’n periode, de groei extra hard gaat. Dan kan het zomaar gebeuren dat je kind in een maand tijd, een hele kledingmaat verder is! Heb je net de kast opnieuw ingericht, kun je weer opnieuw beginnen.

Zo’n enorme groeisprong is heel normaal bij kleine kinderen. De groei kan na zo’n sprong ook rustig weer even stil staan, om daarna weer verder te gaan.

Welke kledingmaat kraamcadeau

Vaak wordt er babykleding gegeven als kraamcadeautje. Maar welke maat moet je dan nemen? Maat 50 en 56 kun je beter geven vóórdat de baby geboren wordt. Als de baby er al (bijna) is, heeft de kraamvrouw die maten al wel in huis.

De baby groeit in het begin dus zo hard, dat het jammer is als je van die kleine maatjes veel kleding hebt. Dan kun je alles maar één keer aantrekken en misschien kom je aan sommige kleding niet eens toe.

Een grotere kledingmaat is handiger om te geven. De baby kan het dan langer aan.

Is dat wat je wilt geven echt iets voor de zomer of de winter? Dan kun je met de maattabel hierboven ongeveer uitrekenen of het handig is om te geven. Want hoe schattig een winterjas met oortjes ook is, in de zomer heb je daar natuurlijk niet zo veel aan.

Babykledingmaat verschillen per merk

De maten kunnen per merk behoorlijk verschillen. De ene baby past steeds perfect in Noppies, terwijl mijn dochter dat helemaal niet aan kon, of ik moest haar iets aantrekken wat twee maten groter was dan ze op dat moment eigenlijk had (en zo gek ziet ze er niet uit). De kleertjes van Prénatal vielen juist altijd weer heel groot.

Ik had een schattig setje gehad in maat 56, maar die paste ze pas toen ze maat 62 droeg. Een beetje minder fijne ontdekking als dat andersom is, want dan zijn ze er al uit voor je het überhaupt in de kast hebt liggen.

Goed dus om af en toe wat kritisch naar de maten te kijken!

Hier vind je welke bekende merken groot of klein vallen, handig om rekening mee te houden.

  • Kledingmerken die groot vallen: HEMA, H&M, Zeeman, Lidl, GAP.
  • Kledingmerken die gewoon vallen: Prénatal (al vond ik die zelf vrij groot), Tumble ’n Dry, C&A, Imps&Elfs, Esprit, BESS, nOeser, Bambino, Name it.
  • Kledingmerken die klein vallen: Zara, Noppies, Primark, Beebielove, Mango, Mayoral, Petit Bateau.

Zelf kreeg ik veel kleding van Feetje, die kleding valt gewoon uit. Eerder iets klein dan te groot.

Tip: Als je nieuwe babykleding gaat kopen, kun je een goed passend setje meenemen en dat over de nieuwe kleding heen leggen. Zo kun je goed inschatten of de kleding gaat passen of niet. Zo hoef je je baby niet de hele tijd aan- en uit te kleden.

Kledingmaat kinderen

Welke kledingmaat hoort bij welke leeftijd? Uiteraard zijn dit gemiddelden, want je hebt immers kinderen die voor hun leeftijd te lang zijn of juist, volgens de statistieken, te klein zijn. Zeker als ze ouder zijn, zijn daar grote variaties in.

Bij meisjes ligt het grote verschil aan het einde van de basisschool, waar de één nog echt een kindermaatje heeft en de ander al een echte groeispurt doormaakt en ook al richting volwassen maten begint te gaan.

Voor jongens ligt de grootste piek aan het begin van de middelbare school.

Niet ieder kinderkledingmerk gaat door tot 174. Er zijn merken die al stoppen bij 164. Terwijl bijvoorbeeld Vingino zelfs doorgaat tot maatje 188! Voor pubers kan je ook prima kijken bij volwassen maten en dan gewoon voor een XS, een S of bij ‘grote beren en vollere meiden’ een M of L.

Maar volgens de gemiddelden is de verdeling als volgt, waarbij de lengte van je kind gelijk is aan de maat (en de leeftijd dus een gemiddelde is):

Leeftijd in jarenMaat
292
398
4104
5110
6116
7122
8128
9134
10140
11146
12152
13158
14164
15170
16176

Schoenmaat baby

Kindermaten kleding & schoenmaat vanaf baby tot latere leeftijd - Mamaliefde

Ben je ook gek op babyschoentjes en kan je baby nog niet lopen? Dan kun je er een heleboel op Marktplaats vinden en bij winkels als de Primark heb je voor 5 euro een setje schoentjes.

Babyschoen maattabel (gemiddelden):

0 – 2 maandenmaat 10 tot 12
2 – 4 maandenmaat 13 – 15
4 – 9 maandenmaat 16 – 18
9 – 12 maandenmaat 619 – 21
12 – 24 maandenmaat 22 – 24

De tabel geeft je een idee, maar het kan enorm verschillen. De schoentjes die ze met 5 maanden aanhad, passen zeker niet meer als ze 9 maanden is.

Als ik schoentjes op Vinted koop, vraag ik dan ook altijd hoeveel centimeter de zool is over de lengte gemeten. Dat geeft een betere indicatie.

Wil je weten welke maat je baby heeft? Meet dan de lengte van de voet op van hiel tot grote teen, de grootste afstand. Doe daar 1 centimeter bij op, want hij moet natuurlijk niet meteen met krappe schoenen zitten, en kijk welke schoenmaat er bij welk aantal centimeters hoort:

Aantal centimeter: Schoenmaat:

  • 9,4 – 10 16
  • 10 – 10,7 17
  • 10,7 – 11,4 18
  • 11,4 – 12 19
  • 12 – 12,7 20
  • 12,7 – 13,4 21
  • 13,4 – 14 22
  • 14 – 14,7 23
  • 14,7 – 15,4 24

Groeit jullie kindje soms ook zo snel?

Martine Pieters-de Wit