Skip to Content

Indie kledingstijl; fashion tips voor kinderen

Indie kledingstijl; fashion tips voor kinderen

Indie staat voor onafhankelijkheid en vrijheid en wie is nu vrijer dan een kind? Daarom is de Indie-look uitstekend geschikt voor kinderen. Maar wat houdt de Indie-kledingstijl eigenlijk in? En hoe kleed je jouw kind in deze hippe, vrije kledingstijl?

Er zijn een paar onderscheidende dingen die kenmerkend zijn voor de Indie-kledingstijl, om te beginnen is deze veelal merkloos en meer gericht op het uiten van je echte zelf. Laat daarom zoveel mogelijk merkkleding links liggen en kijk naar wat jij echt mooi vindt.

De Indie-stijl is vooral ook een bewuste stijl, dat wil zeggen, bewust bezig zijn met jezelf en je kleden naar hoe jij jezelf echt ziet zonder je te laten beïnvloeden door de mening van anderen óf de mainstream fashiontrends.

Het gaat om de vrijheid om comfortabel met jezelf te zijn en dit te durven uiten zonder je te hoeven houden aan de regels en conformiteit die de mode-industrie ons oplegt.

Draag wat je wilt

In de Indie-kledingstijl is alles toegestaan, voor kinderen zelfs nog meer omdat zij onbezorgd zijn over de mening van anderen en anders willen zijn dan anderen. Je kind kleden in Indie-stijlkleding is tevens een goede manier om jouw kind vooral zelfwaarde te leren.

Mix verschillende stijlen kleding met elkaar, meisjes kunnen bijvoorbeeld makkelijk een leuk bloemenjurkje met daarop een spijkerjasje dragen, afgemaakt met sneakers, boots of zelfs leuke sandalen.

En de jongens? De vraag is eerder “wat kan niet?” want ook hier is alles toegestaan. Een oude spijkerbroek met opgenaaide patches, nette schoentjes en een overhemd met een geruite spencer erover aan, maakt voor een opvallende en comfortabele outfit waarin jouw jongste er hip en stoer uitziet.

Dit zijn uiteraard maar voorbeelden, maar eigenlijk mag je alles met elkaar combineren wat jij er leuk uit vindt zien voor de kleine. Van vintage tot moderne kleding, geruit, gebreid en denim of corduroy. Niets is te gek.

Terug in de tijd

De Indie-kledingstijl voor kinderen brengt ons terug in de tijd. Als je kijkt naar de jaren ’90 dan is dit toch wel een recent tijdperk waarin we vooral droegen wat wij zelf mooi vonden. We wilden laten zien dat we vrij waren, een eigen identiteit hadden ondanks dat we deel uitmaakten van een grotere groep.

Zo ook binnen de Indie-kledingstijl zijn er verschillende basisstijlen van elkaar te onderscheiden, we zien de skaters, de punk, de cowboy en nog meer verschillende looks allemaal terugkomen, maar waar andere kledingstijlen elkaar scheiden vloeit de Indie-kledingstijl in elkaar over en leent de één van de ander om een geheel nieuwe, eigenzinnige look te creëren.

Denim gecombineerd met houten kralenkettingen en armbanden, nette kleding met puntige sierraden die de outfit net de extra “edge” geven en alles wat de look verder afmaakt. Val op met felle kleuren of kleed in enkel dezelfde kleur en mix oud met nieuw.

Maak het zelf óf recycle

Indie komt op nog een manier tot uiting en dat is het “DIY”-principe, wat wil zeggen dat alles wat je zelf kunt doen om de outfit écht eigen te maken geprezen wordt.

Oude kleding hoeft niet te vergaan maar kan een nieuw leven gegeven worden door delen ervan her te gebruiken in een ander kledingstuk. Naai die mooie vintage knopen bijvoorbeeld op een nieuw jasje, en die borstzak van de geruite shirt op een egaal gekleurd shirt om extra op te vallen.

Maar daar houdt het niet op want als je zelf een beetje kunt naaien kun je op die manier alles aspecten van oude kledingstukken hergebruiken en zelf de kleding samenstellen hoe jij deze mooi vindt en waarin jouw kind als een echte Indie-kid zichzelf kan onderscheiden van de rest.

Ben je echter niet zo handig en is het zelf samenstellen van Indie-kleding niets voor jou dan zijn er genoeg plekken waar je de leukste kleding kunt vinden. Kijk hiervoor vooral in tweedehands kledingwinkels, kringloopwinkels en online.

Hier vind je de meest uiteenlopende kledingstukken die je in de winkel zo snel niet zult tegenkomen en vaak ook nog eens veel voordeliger. Zo zorg je er niet alleen voor dat jouw kind er altijd hip en vrij gekleed bij loopt maar bespaar je veel geld en help je het milieu een handje door de kleding een nieuw leven te geven.

Indie style look shoppen

Op zoek naar kleding geïnspireerd op de Indie-look; hieronder vind je een aantal kledingstukken.

Meer stijltips vind je op stylicity.

Redactie Mamaliefde