Skip to Content

Genderneutrale kinderkleding & uniseks babykleding

Genderneutrale kinderkleding & uniseks babykleding

Houd je zelf niet van echte meiden- (of jongens) kinderkleding, of is je kind niet blij met al het roze of het uitgesproken stoere gedoe? Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als genderneutrale kleding. Gewoon leuke kleding wat zowel door jongens en meiden gedragen kan worden (en alle kinderen die zich niet in die hokjes willen plaatsen).

Wat maakt kinderkleding genderneutraal?

Kleding niet specifiek toespitsen op een jongen of een meisje hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En eigenlijk kun je dit ook prima vinden tussen de ‘gewone’ meiden- en jongenskleren in de winkel.

Kies je namelijk voor modellen die wat minder gedetailleerd zijn, zonder ruches en strikjes, en in wat neutralere kleuren, dan zit je eigenlijk al goed. Kleuren die prima kunnen voor iedereen zijn bijvoorbeeld geel, groen, bruin, zwart, wit, grijs en de natureltinten zoals ecru, zand, beige.

Uiteraard let je ook op de prints. Want een lief popje zal toch wel meisjesachtig overkomen, terwijl een camouflageshirt met een afbeelding van een soldaat misschien toch wel erg naar het jongensidee neigt. Steeds meer komt er ook kleding op de markt die specifiek genderneutraal (of uniseks) genoemd wordt.

Waarom genderneutrale kleding?

Eigenlijk is genderneutrale kleding niet iets van de laatste tijd. Want altijd zijn er al kledingstukken geweest die gewoon door iedereen gedragen zou kunnen worden. Nu kleding echt als genderneutraal of uniseks worden aangeduid, kun je misschien toch iets meer gewoon je gang gaan.

Als het ook als genderneutraal wordt aangeboden voel je je misschien net even minder bezwaard om iets te kopen. Een blauw meidenshirt kopen voor je zoon, kan soms toch wat ‘raar’ aanvoelen (Ook al moet je daar eigenlijk helemaal niet over wakker liggen).

Kleding die als uniseks aangemerkt kunnen worden, zijn o.a. de gewone spijkerbroekmodellen, sweaters, gewone shirts, overhemden en bijvoorbeeld een gilet. Het hangt er veel meer van af welke kleuren en prints er gebruikt worden.

Een ander voordeel van uniseks kleding is ook dat als je kind wat ouder is en zich niet specifiek in een mannen- of vrouwenrol thuis voelt of wil voelen, hij of zij toch leuke kleding kan vinden.

Ter inspiratie een aantal ideetjes hieronder. Want uniseks kleding wil helemaal niet zeggen dat het dan nietszeggend is. In tegendeel: er zitten prachtige plaatjes bij en het is juist zo leuk om het voor al je kinderen te kunnen gebruiken…

Naturel kleuren voor de baby

Je bereikt, zoals gezegd, al veel door niet te kiezen voor specifieke kleuren. Zeker bij baby’s is daarmee het ‘probleem’ eigenlijk al opgelost. Mooie natureltinten kan voor alle genders. En het staat ook nog eens heel lief. De printjes zijn immers bij baby’s vooral lief en gezellig en hoeft vaak helemaal geen verwijzing te zijn naar een jongen of een meisje.

Ook dreumesen komen weg met deze lieve natureltinten. Strepen passen bij iedereen en als je dan ook voor uniseks kleuren kiest, dan zit je heel simpel goed!

Uniseks babykleding

Zoals gezegd is uniseks babykleding eigenlijk niet moeilijk om te vinden. Er zijn babylabels die echt een uniseks lijn hebben, zoals HUXBABY.

Dierenprints

Een item dat echt bij alle baby’s (en grotere kinderen) past zijn dierenprints. Of je nu voor een wolf, een vos, een kat of hond kiest: het is en blijft gewoon leuk voor iedereen. Geel of bruin zijn prima kleuren om dit mee te combineren.

https://nl.pinterest.com/pin/34199278411519666/

Met stippen

In geel en camel, met grote stippen. Welk kind zal dit niet leuk vinden? Een leuk joggingpak, voor in huis of op de camping (bijvoorbeeld).

https://nl.pinterest.com/pin/474496510751691016/

Fellere kleuren

Ja hoor, ook uniseks kleding kan in fellere kleuren. Want waarom zou je felblauw of paars, om maar iets te noemen, niet gewoon bij iedereen kunnen gebruiken? Met een streepjesprint is het helemaal oké.

Voor de hele familie

Een gewoon shirt, zonder poespas, in mooie kleurtjes. Dat kan natuurlijk gewoon altijd. Zowel zoon als dochter in dezelfde outfit, leuk voor de familiefoto’s, bijvoorbeeld. Net als hier op de foto: allemaal dezelfde kleurtjes en streepjes en zo passen zowel broers als zussen prachtig bij elkaar.

Lieve kleurtjes voor broer en zus

Samen matchen door lieve kleurtjes te gebruiken. Helemaal lief!

Kleuren matchen

Door de kinderen dezelfde kleuren aan te doen, maar op andere manieren, tover je iets moois voor een feestdag of gewoon omdat je het leuk vindt dat je ziet dat ze bij elkaar horen. Met deze kleur groen zit je altijd goed.

Een overall voor iedereen

Je moet er misschien van houden, maar een overall is zowel voor jongens als meiden leuk.

Ook leuk om zelf een overall te maken voor je kleintje. Deze prachtige kleur is zeker ook als uniseks aan te merken. Voordeel van zelf maken: een eigen kleur kiezen is dan simpel!

Leuke broeken

Ook de broek kan best iets anders zijn dan de eeuwige spijkerbroek en toch gewoon uniseks zijn. Dat bewijst dit plaatje wel.

https://nl.pinterest.com/pin/474496510752190547/

Feestelijk oranje

Een oranje shirt staat heerlijk vrolijk en kan ook echt wel als het geen koningsdag is.

Kleine streepjes

Een uniseks streepjesshirt. Streepjes zijn altijd leuk!

Perfect zijn we allemaal

Een shirt met een tekst is eigenlijk altijd wel in de mode. De opmerking ‘perfect’ kan uiteraard perfect voor iedereen. Door te kiezen voor een neutraler kleur broekje wordt het nog minder genderspecifiek. Maar uiteraard kun je ook prima een neutraal shirt met een meidenbroekje combineren.

Naturel tinten met blauw

Blauw staat vaak prachtig bij naturel tinten. En is zeker als genderneutraal te zien.

Nog wat ruitjes

Naast stippen en strepen zijn ook ruitjes behoorlijk genderneutraal. Denk maar aan de geruite overhemden, die echt wel uniseks kunnen zijn. Deze pakjes zijn voorzien van een anders soort ruitjespatroon, maar wat zijn ze leuk!

Smaken verschillen…

Even ter overdenking: natuurlijk is ook bij genderneutraal er een gebied waar niet iedereen het over eens zal zijn. Want de één kan iets heel erg mannelijk vinden, terwijl de ander het als te vrouwelijk ziet (andersom komt denk ik nog vaker voor). Zo was ik ooit erg verbaasd over de vele bloemenprints op de mannenafdeling een paar jaar geleden (en ja, zoonlief vond het mooi en oké, ik uiteindelijk ook). Bij de volgende foto heb ik er toch zo mijn twijfels over of je dit als uniseks moet zien. Maar goed, CBC vindt van wel…

Kinderkleding vind je onder andere hier.

Wil Cats
Volg me via: