Ook in 2023 zal de Kinderboekenweek gehouden worden. Welk thema wordt er dit jaar aan deze week gekoppeld? Welke boeken sluiten hierbij aan? En wanneer is de Kinderboekenweek precies? En is er ook weer een kinderboekenweekgeschenk?
Wanneer is de Kinderboekenweek?
In 2023 wordt de Kinderboekenweek gehouden van woensdag 4 oktober tot en met zondag 15 oktober. Tijdens deze week zijn er talloze acties en wordt er op de meeste scholen ook aandacht aan besteed.
Kinderboekenweekgeschenk en Het Prentenboek
In 2023 schrijft Sanne Rooseboom het kinderboekenweekgeschenk. Dit is een speciaal boekje wat hiervoor geschreven wordt. Koop je van 4 tot en met 15 oktober voor meer dan €12,50 bij de boekwinkel (mits deze meedoet), dan krijg je dit geschenk er gratis bij. Er is ook altijd een prentenboek wat speciaal gemaakt wordt voor deze week.
Dit jaar zal Yvonne Jagtenberg het prentenboek op zich nemen. Andere zaken die hier speciaal voor gemaakt worden is een Kinderen voor Kinderen-lied. Dit jaar heeft Iven Cudogham dit gedaan. En een gedicht. Pim Lammers zou dit doen, maar die heeft zich teruggetrokken nadat er veel ophef kwam. Hij heeft het gedicht wel eenmalig voorgelezen!
Thema Kinderboekenweek 2023?
Ieder jaar is er een ander thema wat centraal staat. Op scholen wordt als opening van de week vaak een toneelstukje opgevoerd rondom het thema. Dit jaar is dit thema ‘Bij mij thuis’. Hierbij kan je denken aan de gewoontes die iedereen thuis heeft en die per gezin verschillen. Ieder huis is daarmee uniek.
Het beroep van de ouders, de controledwang van moeder of de verslaving van vader (om maar iets te noemen): het zorgt allemaal voor een andere manier van omgaan met elkaar of voor bepaalde gewoonten omdat het zo het beste werkt. Kennismaken met andere gezinnen en hun manieren doe je natuurlijk heerlijk door te lezen!
Meer informatie vind je hier.
Lied Kinderen voor Kinderen
Ieder jaar maakt Kinderen voor Kinderen ook een bijpassend themalied die over het algemeen eind september wordt bekend gemaakt. Dit lied is dit jaar geschreven door Ivan Cudogham, bekend van Een huis vol.
Activiteiten Kinderboekenweek thema ‘Bij mij thuis’
Het thema “bij mij thuis” biedt veel mogelijkheden om kinderen te laten kennismaken met de omgeving waarin ze wonen en om ze te leren over verschillende aspecten van het dagelijks leven. Hier zijn enkele activiteiten die je kunt organiseren voor kinderen rondom dit thema:
- Huis tekenen; Laat de kinderen hun eigen huis tekenen of het huis van hun grootouders. Vraag hen om details toe te voegen zoals ramen, deuren en dakpannen. Als de kinderen tekenen wat ze zien, kun je ze helpen met de perspectieven.
- Adres leren; Leer kinderen hun eigen adres en telefoonnummer. Laat ze oefenen door het adres en telefoonnummer te spellen en te herhalen.
- Familiefoto’s maken; Laat kinderen foto’s maken van hun familieleden en hun huis. Laat ze de foto’s vervolgens gebruiken om een collage te maken die ze kunnen gebruiken als decoratie in hun kamer.
- Rondleiding door het huis; Geef kinderen een rondleiding door een modelhuis en laat ze zien waar alles staat en hoe alles werkt. Leer ze hoe ze de lichten kunnen aan- en uitzetten en waar de thermostaat zich bevindt.
- Dialoog: Houd een groepsdialoog waarin kinderen kunnen praten over de diversiteit van thuisomgevingen en wat een huis tot een thuis maakt voor verschillende mensen. Nodig eventueel wat ouders uit om een voorwerp mee te nemen van thuis om daar over te vertellen.
- Plattegrond maken; Laat kinderen een plattegrond van het huis maken en hun kamer erop tekenen. Leer ze hoe ze de afstanden en oppervlaktes kunnen meten.
- Rollenspel; Laat kinderen rollenspellen spelen waarin ze doen alsof ze thuis zijn en verschillende dagelijkse activiteiten uitvoeren zoals koken, opruimen en televisie kijken. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van hun sociale en taalvaardigheden.
- Huis bouwen; Laat kinderen hun eigen speelhuisje, boomhut of fort bouwen. Gebruik materialen zoals kartonnen dozen, lakens, touwen en kussens om hun creativiteit te stimuleren.
- Rondleiding; Laat de kinderen een “rondleiding” filmen waarbij ze elkaar rondleiden in hun eigen huis of kamer. Ze kunnen speciale of interessante plekken laten zien en vertellen waarom die plek voor hen belangrijk is.
- Foto’s; Vraag kinderen om foto’s te maken van speciale plekken in hun huis en deze te delen met hun vrienden of klasgenoten, waarbij ze vertellen wat die plekken zo bijzonder maakt.
- Verhaal schrijven: Laat kinderen een kort verhaal schrijven of tekenen over de huisregels en gewoonten die er bij hun in huis gelden.
- Mini-maquette: Laat kinderen een mini-maquette maken van hun huis met knutselmaterialen, waarbij ze de inrichting en speciale kenmerken van hun huis kunnen nabootsen.
- Interview: Moedig kinderen aan om hun familieleden te interviewen en te vragen wat voor hen hun huis tot een thuis maakt.
- Cultureel diner: Organiseer een “sharing diner” waarbij kinderen gerechten uit hun eigen cultuur of tradities delen met hun vrienden.
- Decoratie: Laat kinderen hun eigen decoraties maken, zoals schilderijen, collages of vlaggen die ze thuis op hun kamer kunnen ophangen.
- Kringgesprek; Laat kinderen praten over de dagelijkse rituelen die ze thuis hebben, zoals voorlezen voor het slapengaan, een speciale maaltijd op vrijdag of andere tradities.
- Puzzel; Maak een puzzel met een afbeelding van een huis en laat kinderen de puzzelstukjes versieren om hun eigen thuis weer te geven.
- Woordzoeker: Stel een woordzoeker samen met woorden die te maken hebben met “thuis” en laat de kinderen de woorden zoeken en bespreken wat die woorden voor hen betekenen.
- Liedjes: Zing liedjes over thuis en laat kinderen zelf teksten schrijven voor een speciaal “klassenthuislied”.
- Vergelijking: Vraag kinderen om hun huis te vergelijken met dat van een vriend of klasgenoot en te bespreken wat hen opvalt.
- Vriendschap: Laat kinderen brieven schrijven of tekeningen maken voor een vriend waarin ze vertellen wat ze het leukste vinden aan elkaars huis en vriendschap.
- Tuinieren; Leer kinderen over planten en bloemen en hoe ze kunnen zorgen voor een mooie tuin. Laat ze bijvoorbeeld helpen met het planten van bloemen en groenten en leg uit hoe ze water moeten geven.
- Koken; Laat kinderen helpen met het koken van hun favoriete gerechten thuis. Leer ze hoe ze verschillende ingrediënten kunnen mengen en hoe ze kunnen koken op een veilige manier.
- Schoonmaken; Leer kinderen hoe ze hun kamer en andere delen van het huis schoon kunnen maken. Geef ze de verantwoordelijkheid om hun eigen spullen op te ruimen en help ze bij het organiseren van hun kamer.
- Fotocollage: Laat kinderen een fotocollage maken met afbeeldingen van hun huis, familie en speciale momenten die ze met elkaar delen.
Er zijn veel activiteiten die kinderen kunnen doen om meer te leren over hun huis en hun directe omgeving. Van tekenen tot koken, van schoonmaken tot bouwen en tuinieren, er zijn veel leuke en educatieve activiteiten die je met kinderen kunt doen om hen te laten kennismaken met het thema “bij mij thuis”.
Welke boeken sluiten aan bij het thema?
Wil je alvast gaan lezen of tegen die tijd weten welk boek je kunt kopen om aan te sluiten bij het thema? We laten je hier diverse boeken zien!
Bij Kikker Thuis van Max Velthuijs
Kikker gaat samen met Beertje aan de slag om zijn huisje schoon te maken, zodat alles schoon is als zijn vriendjes langskomen. Dit leuke boek is meteen een speelset, want je kunt zijn huisje zelfs in elkaar zetten!
Deze vind je hier.
Stinkie Bom van Dav Pilkey
Ook dit is een leuk prentenboek voor de kleintjes. Stinkie, de hond, stinkt en daarom vinden meneer en mevrouw Bom dat de hond weg moet. Natuurlijk vinden de kinderen dat niet goed. En diverse acties volgen om te zorgen dat Stinkie niet meer stinkt…
Deze vind je hier.
Mevrouw Das en Meneer Ping van Rindert Kromhout en Natascha Stenvert
Een lief prentenboek over verschillen die er mogen zijn. Een verrassend liefdesverhaal volgens het WeesperNieuws.
Dit boek vind je hier.
Pippi Langkous van Astrid Lindgren en Carl Hollander
Wie kent Pippi niet? En ja, de verhalen van Pippi vertellen veel over haar leven thuis. Een bijzonder leven, waar alles anders is dan bij een gewoon gezin. Welk kind smult niet van de avonturen van Pippi en haar buurkinderen Tommy en Annika? En vergeet uiteraard ook Meneer Nilsson niet.
Dit boek vind je hier.
Boutje van de rommelberg van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas
Een voorleesboek over Boutje, die met zijn vader bij de rommelberg woont. Die rommelberg bestaat uit allemaal oude spullen. Troep zou je zeggen, maar Boutje vindt het een paradijs. Want met die oude spullen kan je heel veel doen. En dan vindt hij opeens een gouden beeldje!
Dit boek vind je hier.
Emiel van de Hazelhoeve van Astrid Lindgren en Philip Hopman
Nog een boek van Astrid Lindgren. Dit keer over Emiel die nogal ondeugend is. Want wie hijst nou zijn zusje in een vlaggenmast? Als ik aan Emiel denk, hoor ik meteen het deuntje ‘In mijn oude timmerschuur, daar zit ik bijna ieder uur’. Want daar werd hij als straf dan opgesloten. Dit kan je eventueel nog beluisteren bij dit fragment op YouTube. Oud, maar het verhaal blijft nog altijd heel leuk en spannend voor de kids! Emiel is leuk vanaf ongeveer vijf jaar.
Dit boek vind je hier.
Betrapt van Caja Cazemier
Ook bij Mees is er niet veel geld thuis en zijn moeder is ook nog eens vaak ziek. Ook Mees doet alsof alles goed gaat en wil het niet laten merken of dat zijn buurmeisje helpt. Maar ja, dan komt Mees in contact met oudere jongens op straat en doet hij dingen die niet mogen. En dan worden ze ook nog eens betrapt!
Dit boek vind je hier.
Kinderen van Ver van Martine Letterie en Saskia Halfmouw
Verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen over vluchtelingenkinderen. Tot de oorlog uitbreekt ziet hun leven er heel gewoon uit en dan moeten ze opeens iedereen achterlaten. Indrukwekkend!
Dit boek vind je hier.
Geloof nooit je broer van Marjon Hoffman en Georgien Overwater
Floor en haar broer Kees gaan op stap en Kees beweert dat hij precies weet hoe ze moeten overleven in de wildernis. Hij is fan van de survival-man van televisie en wil dat dus ook! Maar ja, dat dat nooit goed kan gaan is niet ingewikkeld om te begrijpen. Geloof dus nooit je broer!
Dit boek vind je hier.
De Meestervervalser van Annemarie Jongbloed en Wendy Panders
Hoe is het om thuis arm te zijn en wat doe je om te voorkomen dat anderen dat doorhebben? En als je dan de kans krijgt om met een wedstrijd mee te doen en daarmee de verkeerde mensen aantrekt? Want als je geld nodig hebt…
Dit boek vind je hier.
Ghost van Jason Reynolds
Ghost moest rennen toen zijn vader een pistool richtte op hem en zijn moeder. En dat rennen doet hij zijn leven lang al. Een coach van een hardloopteam ontdekt hem en bij dit team zitten meer kinderen met een eigen verhaal. Ghost heeft succes maar vind het wel moeilijk om ‘binnen de lijnen te blijven lopen’.
Dit boek vind je hier.
Christelijke Kinderboekenweek
Ook de Christelijke Kinderboekenweek hanteert hetzelfde thema. Er worden wel drie titels uitgegeven speciaal voor de Christelijke Kinderboekenweek! Zo zullen er een prentenboek (Aisha Meel en Adriëlle Schouten), een boek voor de middenbouw (Willeke Brouwer) en voor de bovenbouw (Hans Mijnders) verschijnen.
Lees ook: Christelijke kinderboekenweek
- Wat als je het ouderschap even niet meer ziet zitten? Je bent niet alleen! - 30 september 2023
- Energieverbruik; gemiddeld stroom en elektriciteitsverbruik voor een gezin - 30 september 2023
- Halloween hapjes; 25 griezelig leuke ideeën - 29 september 2023
Leave a comment