Skip to Content

Kind verslaafd aan telefoon; wat als ze hele dag of teveel er op zitten en telefoongebruik afbouwen

Kind verslaafd aan telefoon; wat als ze hele dag of teveel er op zitten en telefoongebruik afbouwen

Tijden veranderen en zo ook de samenleving. We worden steeds individualistischer, ook al wonen we steeds dichter op elkaar. We brengen steeds meer tijd door achter een beeldschermpje. Al vanaf jonge leeftijd leren ze ermee omgaan.

De meeste werken intuïtief, je hoeft niet te weten hoe of wat, ze weten het zo. Ze leren ook al snel hun favoriete apps herkennen, bijvoorbeeld waar je filmpjes kan kijken en wat ze moeten doen om daar te komen.

Ze zien hun ouders ook met een mobiele telefoon en worden steeds jonger als ze een eigen toestel krijgen.

Vooral de Samsung Galaxy S8 bij KPN en de i-Phone zijn zeer populair. Bijna 80% van de Nederlandse bevolking heeft een smartphone! 

Ongeacht welke leeftijdsgrens of eisen jullie stellen is het goed om een aantal grenzen te stellen.

Ook al kan het, je hoeft niet altijd online en bereikbaar te zijn. Het is helemaal niet erg als je iets later reageert. Om te voorkomen dat je kind smartphone-verslaafd wordt en je kind ook op tijd de telefoon aan de kant kan leggen. 

Is mijn kind verslaafd?

Kind verslaafd aan telefoon; wat als ze hele dag of teveel er op zitten en telefoongebruik afbouwen - Mamaliefde

Iedereen herkent het wel; het gevoel om altijd bereikbaar te zijn op de telefoon. Hier is trouwens een term voor; nomofobie is een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon.

Iedere keer als er een like of appje binnenkomt is dat een soort van sociale bevestiging. Iets wat zeker voor tieners en pubers erg belangrijk is, het gevoel om erbij te horen en gewaardeerd te worden.

Op dat soort momenten wordt dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, aangemaakt. En hoe meer dopamine, hoe groter onze geluksroes. En dié is verslavend.

Wist je dat we gemiddeld 85 x per dag onze telefoon pakken! Met de telefoonabonnementen van tegenwoordig hoeven ze ook niet meer af te wegen of het wel de moeite waard is om een sms-je te versturen omdat je er maar een x-aantal per maand kan versturen zoals je vroeger zelf hebt moeten doen.

Bij veelvuldig telefoongebruik is de kans groter op een verminderde slaapkwaltiteit, angst, stress en depressie.

Creëer bewustzijn

Vaak ben je je er niet van bewust hoeveel tijd je echt op je telefoon zit. Je verwacht dat het allemaal wel meevalt. Is dat even even schrikken Er zijn apps waarbij je kan meten hoeveel tijd je doorbrengt op de telefoon.

Zoals de app ‘Moment’ die de tijd meet, of de app ‘Forest’ die ieder half uur dat jij je telefoon niet aanraakt een boom laat groeien en meerdere bomen vormen samen een bos. Zo wordt je kind ‘beloond’ als het de telefoon niet aanraakt.

Goed voor je kind om zich daar bewust van te worden, geef ook aan wat het nog meer in die tijd had kunnen doen.

Laat je kind eerst spelen

Na school is het eerst speeltijd, of dat nu binnen is of buiten in de frisse lucht. Tijdens het spelen is je kind niet bezig met de telefoon.

Laat ook regelmatig een vriendje of vriendinnetje spelen (of daar), zodat ze ook leren sociaal contact op te bouwen buiten de digitale snelweg om.

Schakel meldingen uit

Whatsapp, musical-ly, YouTube, e-mail, Facebook, spelletjes en ga zo maar door… Voor je het weet komen er tientallen meldingen binnen die je triggeren om toch even te kijken.

Schakel daarom direct bij het installeren van een app de push-meldingen uit en zet alles op stil.  Het beste zet je ook de meldingen uit die bovenaan in het scherm verschijnen. Op die manier zie je alleen dat er iets binnenkomt als je de betreffende app opent.

Stel ‘telefoonvrije’ zones in

Dit klinkt zwaarder dan het is. Bijvoorbeeld tijdens het eten aan tafel, dan zit iedereen aan tafel. Zonder speelgoed (voor jonge kinderen) of telefoons. Aan tafel is het gewoon echt even aandacht voor elkaar.

Het is ook goed om in de ochtend niet meteen met de telefoon te beginnen. Laat je kind daarom eerst aankleden, schooltas klaar hebben liggen en laat dan pas even kijken of er bijvoorbeeld een les is uitgevallen.

Gebruikt je kind het excuus dat het de telefoon ook als wekker gebruikt? Koop dan een fysieke wekker.

Telefoon uit / vliegtuigstand

Als er huiswerk gemaakt moet worden, gaat de telefoon op vliegtuigstand of helemaal uit. De constante afleiding van de telefoon zorgt voor een korter concentratievermogen. Ook als er geen telefoon in de buurt is.

Op de telefoon is er tenslotte altijd wat te doen.

Zet daarom tijdens bepaalde taken die je kind moet doen de telefoon helemaal uit of minimaal op vliegtuigstand zodat de verleiding om even tussendoor te kijken kleiner wordt en het concentratievermogen wordt geoefend.

Laat de telefoon beneden liggen

Op de slaapkamer dient er geslapen te worden, en niet tot midden in de nacht chatten. De tijd gaat sneller dan je denkt, ook voor kinderen.

En eenmaal in een pittige discussie is het erg lastig om de telefoon weg te leggen. Of dat er een nieuwe melding komt waardoor ze weer helemaal afgeleid worden.

Daarnaast is het ook goed om zo te voorkomen dat straling ervoor zorgt dat de slaap minder diep is.

Tel tot tien

Het klinkt misschien een beetje opmerkelijk, maar laat je kind tot tien tellen voor het de telefoon oppakt als er een melding binnenkomt.

In die tien tellen kan het overwegen of het echt de moeite waard is om de huidige activiteit te onderbreken of ook later kan. Zo voorkom je dat je kind een slaaf wordt van de telefoon.

Geef het goede voorbeeld

Het klinkt zo makkelijk, maar dit is misschien nog wel het allermoeilijkste. Geef zelf het goede voorbeeld. Let als de kinderen thuis zijn op het telefoongebruik van jezelf. Geef ze de volle aandacht als ze het vragen en zit niet constant op je telefoon.

Zet bij voorkeur piepjes en meldingen uit, dan wordt je ook minder snel getriggerd om toch even snel te kijken.

Bij de Galaxy S9 kan je de meldingen niet alleen uitschakelen maar ook aanpassen. En kan je er niet onderuit, houd het dan kort. Als de kinderen op bed liggen of op school zitten kan je je laptop er weer bij pakken.

Meer weten? Bekijk dan hier het boek “Leven zonder Smartphonestress” voor meer achtergrondinformatie over de gevolgen van het smartphonegebruik en hoe je kan minderen.

Redactie Mamaliefde