Skip to Content

Kinderen moeten zo vroeg mogelijk leren over online veiligheid

Kinderen moeten zo vroeg mogelijk leren over online veiligheid

Kinderen besteden tegenwoordig veel tijd op het internet. Ze communiceren met vrienden, zoeken informatie op, spelen spelletjes en kijken online TV en filmpjes. Hoe graag je ook wilt dat het anders is, het internet is onlosmakelijk verbonden met het alledaagse leven van onze kinderen.

Het nuttige internet

Er zitten zoveel voordelen aan het internet. Onze kinderen hebben veel meer informatie tot hun beschikking dan wij vroeger hadden. Ze leren bijvoorbeeld veel sneller om Engels te spreken, maar ook andere vaardigheden kunnen ze zelf gemakkelijk en gratis oppikken via het internet: kunst en muziek, handvaardigheden, programmeren en meer.

Hoe eerder ze bepaalde vaardigheden leren, hoe beter dat ze erin kunnen worden. Dit heeft op lange termijn grote voordelen ten opzichte van mensen die pas op latere leeftijd met dezelfde onderwerpen in aanraking komen.

Het gevaarlijke internet

Uiteraard willen we allemaal dat kinderen van deze voordelen kunnen genieten, zonder dat het ten koste gaat van online security. Het internet kan namelijk ook erg gevaarlijk zijn.

Daarom is het belangrijk om kinderen online weerbaarheid en digitale vaardigheden aan te leren. We moeten kinderen leren hoe ze het internet moeten gebruiken net zoals we ze leren hoe ze de straat moeten oversteken.

En daar moeten we al zo vroeg mogelijk mee beginnen. Net zoals het verkeer, is het internet namelijk altijd en overal aanwezig. Als wij ze niet op tijd de juiste gewoonten aanleren, gaan kinderen zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

Het internetgedrag van je kind controleren

Het lijkt vrij gemakkelijk om de allerkleinsten te beschermen tegen de gevaren van het internet. Ze hebben immers nog geen eigen accounts nodig en consumeren veelal wat jij ze aanbiedt. Je hebt volledige controle over de hoeveelheid aan informatie en entertainment die ze te zien krijgen.

Toch zegt één op de acht ouders van deze kleintjes (0 tot 6 jaar) dat ze geen idee hebben wat hun kind uitspookt online, volgens dit onderzoek van VPNdiensten.nl. Dat is schokkend veel. Geen enkele ouder laat toch hun kleintjes zelf ontdekken hoe ze aan de overkant van de straat kunnen komen?

Naarmate kinderen ouder worden, blijken ouders nog minder inzicht te hebben. Eén op de drie ouders van tieners weet niet wat hun kinderen online zien en doen. En het zal niemand verbazen als de andere ouders in dit onderzoek enkel dénken dat ze het weten. Een vijfde van de Nederlandse ouders vindt het namelijk te ver gaan om de browsergeschiedenis van hun kinderen te controleren.

Online security door ouderlijk toezicht

Apps voor ouderlijk toezicht op internetgebruik worden veel gebruikt voor kinderen van basisschoolleeftijd. Deze apps zorgen op technisch niveau voor begrenzingen, waarbinnen kinderen kunnen leren om het internet te navigeren. Het blijft echter erg belangrijk dat je als ouder betrokken blijft bij het internetgedrag van je kind en bespreekt wat op het internet wordt gezocht en gevonden.

Met ouderlijke toezicht kun je notificaties krijgen als er naar bepaalde inhoud is gezocht, maar bijvoorbeeld ook een maximale schermtijd instellen, de locatie van je kind opzoeken en controle houden over de apps die gedownload worden.

Ouderlijke toezichtapps zijn erg handig voor jonge kinderen, maar zijn te vergelijken met de hand vasthouden bij het oversteken. Ze leren er namelijk vrij weinig van. Daarbij zullen tieners waarschijnlijk protesteren tegen de inbreuk op hun privacy. Het is dus belangrijk dat ze leren om zelf veilig te blijven.

VPN voor kinderen

Kinderen zijn erg techsavvy. Soms zelfs meer dan hun ouders. Misschien hebben ze aan je uitgelegd dat ze een VPN nodig hebben om veilig gebruik te maken van Wi-Fi op school en op andere openbare plaatsen. Dit klopt. Openbare Wi-Fi is niet veilig en een VPN kan veel problemen voorkomen.

Een VPN is een virtueel privénetwerk wat alle internetverkeer versleutelt en het verbindt aan een nieuw IP-adres door het om te leiden via een VPN-server. Het IP-adres van de gebruiker kan niet worden getraceerd en op deze manier is het surfen een stuk veiliger en anoniemer.

Houd er echter rekening mee dat deze slimme tieners misschien vragen om een VPN omdat hiermee de restricties van ouderlijke toezicht of het schoolnetwerk omzeild kunnen worden. Niemand kan immers zien wat de gebruiker online doet. Ook jij als ouder niet.

In dat geval wil je er zeker van zijn dat je kind zelfstandig genoeg is en de gevaren kan navigeren, en niet alleen jouw gezag probeert te ontwijken.

Nogmaals, het is dus erg belangrijk dat je kinderen weten hoe ze om moeten gaan met het internet en hun gegevens. Ze moeten online security van jou leren, en liever niet zelf via het internet.

Redactie Mamaliefde