Skip to Content

Wat te doen als je kind niet wil stoppen met gamen en vervelend gaat worden

Wat te doen als je kind niet wil stoppen met gamen en vervelend gaat worden

Gamen is voor veel kinderen en tieners een populaire vorm van ontspanning en entertainment geworden. Echter, als het gamen uit de hand loopt en je kind moeite heeft met stoppen of zelfs vervelend gedrag vertoont als het wordt beperkt, is het belangrijk om als ouder gepaste stappen te nemen om een gezonde balans te vinden. Hier zijn enkele tips en ervaringen van ouders die met vergelijkbare situaties te maken hebben gehad.

Afpakken en alternatieven bieden

Een veel voorkomende aanpak is om het gamen tijdelijk af te pakken en je kind te stimuleren om zich te vermaken met andere activiteiten, vooral als het mooi weer is. Hierbij wordt benadrukt dat buiten spelen en andere vormen van entertainment ook plezierig kunnen zijn.

Beperkte speeltijd en voorbereiding

Sommige ouders stellen strikte regels op voor de schermtijd. Bijvoorbeeld, maximaal een uurtje per dag gamen. Als het tijd is om te stoppen, kun je het kind voorbereiden door vijf minuten van tevoren te waarschuwen. Dit kan helpen om het abrupte beëindigen van het gamen te verzachten.

Gebruik van een timer en visuele schema’s

Een timer kan een effectief hulpmiddel zijn om speeltijd te beheren. Stel een timer in voor de speeltijd, zodat je kind weet wanneer het tijd is om te stoppen. Visuele schema’s kunnen ook helpen bij het creëren van voorspelbaarheid voor kinderen met autisme.

Verdienen van gametijd

Sommige ouders implementeren een beloningssysteem waarbij het kind gametijd kan verdienen door goed gedrag te vertonen en bepaalde taken te voltooien. Als het kind zich goed gedraagt, kan het gametijd verdienen als een positieve stimulans.

Volhouden en consequent zijn

Het is belangrijk om als ouder vol te houden en consistent te zijn met de vastgestelde regels. Als je kind zich niet aan de afspraken houdt of vervelend gedrag vertoont, kunnen er consequenties volgen, zoals het tijdelijk wegnemen van de gamemogelijkheid.

Begrip voor ontprikkeling

Voor sommige kinderen met autisme kan gamen of schermgebruik een manier zijn om te ontprikkelen. Het abrupt beëindigen van het gamen kan averechts werken. Het kan nuttig zijn om andere manieren te vinden om ontprikkeling te faciliteren.

Creëren van duidelijke regels en afspraken

Het is essentieel om duidelijke regels en afspraken rondom gamen te communiceren met je kind. Zorg ervoor dat je kind begrijpt wat wel en geen acceptabel gedrag is en wat de consequenties zijn van het niet naleven van de regels.

Zoek alternatieve vormen van vermaak

Stimuleer je kind om naast gamen ook andere vormen van vermaak te ontdekken, zoals buitenspelen, lezen, knutselen of samen iets ondernemen. Hierdoor kan je kind leren dat er veel andere leuke activiteiten zijn.

Beperk toegang tot schermen

Overweeg het beperken van toegang tot schermen, inclusief YouTube, om te voorkomen dat je kind zich verliest in online activiteiten. Dit kan helpen om de prikkels onder controle te houden en te voorkomen dat gamen de overhand krijgt.

Lees ook: Gamen in weekend / vakantie

Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat de situatie blijft verslechteren en het gedrag van je kind steeds problematischer wordt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een kinderpsycholoog of pedagoog kan advies en begeleiding bieden om met deze uitdagingen om te gaan.

In het geval van een kind dat niet wil stoppen met gamen en vervelend gedrag vertoont, is het belangrijk om geduldig en vastberaden te zijn. Het vinden van de juiste balans tussen schermgebruik en andere activiteiten is cruciaal voor de ontwikkeling en het welzijn van je kind.

Linda van Aken