Vroeger konden we alleen bellen of sms’en met een mobiele telefoon. Je herinnert je daarom vast wel die enorme koelkasten die destijds populair waren. Tegenwoordig heeft zelfs de jeugd al de nieuwste smartphone.
Dit is uiteraard enorm aansprekend maar brengt natuurlijk ook enige gevaren met zich mee. Het is belangrijk je kind goed te informeren over de mogelijkheden in de online wereld en afspraken te maken over de veiligheid.
Keuze toestel
Uiteraard is het zelf een fijn moment om een nieuwe telefoontoestel aan te schaffen, voor je kind is dit echter niet noodzakelijk. Er zijn talloze apps en functies die een kind niet hoeft te gebruiken.
Belangrijke zaken zoals kunnen telefoneren of berichten versturen moeten natuurlijk wel kunnen. Dit is niet alleen in noodgevallen van cruciaal belang, ook handig voor sociale contacten met vriendjes.
Een toestel met minder functies is al snel tweedehands goedkoop te vinden op bijvoorbeeld Marktplaats.
Welke apps sta je toe
Het is en blijft natuurlijk je eigen keuze welk soort model je aan je kind schenkt, toch staan op deze pagina een aantal tips die je kunnen helpen bij die keuze te maken.
Begrijpelijk is dat je in de beginfase graag een uitgebreide controle wilt hebben over wat je kind precies uitvoert op z’n toestel. Het toestaan van de simpele apps kan een al veel overzicht geven, opties zoals muziek, spelletjes en WhatsApp toestaan geven al genoeg tevredenheid bij je kind.
Bovendien bestaan er bepaalde beveiligingsapps die ervoor zorgen dat de gebruiker een wachtwoord moet invoeren om toegang te krijgen tot de app. Dit kan je instellen voor zowel bepaalde als onbepaalde tijd.
Het in de gaten houden wat je kind doet op een mobiele telefoon moet niet worden onderschat. Tegenwoordig komen zaken zoals online pesten of buitensluiten vaak voor.
Mocht dit gebeuren dan hoeft er niet geheimzinnig over gedaan te worden, bespreek dan de situatie met je kind. Een vertrouwensband opbouwen is belangrijk, je moet natuurlijk niet het gevoel krijgen dat je kind een achterdochtige indruk krijgt.
Afspraken
Hieronder zie je een kleine opsomming van enkele afspraken die je/jullie kunnen afspreken om eventuele gevaren te voorkomen:
- Zet voor je kind een aantal vrienden of familieleden onder ‘favoriet’ in de contactenlijst. Zo kan hij/zij altijd een belangrijk persoon benaderen.
- As je een bundel kiest is het belangrijk om onderzoeken wat je gaat kiezen, je wilt niet dat je kind buiten de bundel om MB’s gaat gebruiken. Zorg daarom voor een provider die een goed overzicht biedt; waarbij je precies kan zien hoeveel internet, belminuten en sms’jes hij/zij nog over heeft.
- Een ‘In Case of Emergency’-contact inschakelen. Dit kan jij zelf zijn als ouder.
- Het nummer van je kind hoeft niet overal te staan en aan iedereen gedeeld te worden. Beperk dit zo veel mogelijk naar alleen de meest waardevolle mensen.
- Mag het kind telefoon mee in slaapkamer, of moet die ‘s-avonds beneden blijven. En hoe laat de volgende ochtend mag hij weer gepakt worden?
Hoe voorkom je extra kosten
Bepaalde nummers en sms’jes kunnen geld kosten, informeer je kind hierover of zorg dat er een datalimiet staat ingesteld. Ook weer voor deze datalimietfunctie zijn genoeg apps te vinden, je wilt natuurlijk torenhoge rekeningen achteraf besparen.
Het komt namelijk vaak voor dat ouders onvoldoende de kinderen adviseren over de gevaren. Het is dan ook onredelijk om het kind hiervoor de schuld aan de praten.
Kies je Sim Only of telefoon met abonnement
Kinderen onder de 18 jaar moeten met hun mogen niet zelf een abonnement aanschaffen. Kijk daarom tijdens het vergelijken van de mobiele telefoon met je kind naar de mogelijkheden, je kan als ouder makkelijk het verbruik in de gaten houden, dan zal Sim Only vaak voordeliger uitpakken.
Bij de Sim Only optie krijg je als het ware alleen de simkaart, de telefoon zal je zelf moeten regelen. Dit kan verschillen van een ouderwetse tweedehands mobiel of een gloednieuwe complexe telefoon. Het voordeel is dat je minder maandelijkse kosten hebt en minder afhankelijk bent van een provider.
Bij een abonnement met telefoon leen je eigenlijk het toestel van de provider. Dit betreft hogere maandelijkse kosten maar geen eenmalige betaling.
Voor de goedkoopste optie is een Sim Only te adviseren. De bundel kun je bovendien aanpassen wanneer je wilt, dit kan een hogere bundel zijn of een lagere.
Bescherming toestel
Een optimale bescherming voor het toestel kan je realiseren door bijvoorbeeld een telefoonhoesje te kopen. Ook kan je bij deze aankoop een onzichtbaar plastic laagje op het scherm laten aanbrengen, dit voorkomt schade aan het scherm.
Is dit nog niet genoeg? Dan is een verzekering afsluiten op het mobiele apparaat tevens een goede optie. Dit is niet duur (hoogstens een paar euro in de maand).
Kortom, laat je goed adviseren en bespreek met je kind wat hij/zij wél en niet mag doen met de mobiele telefoon. Kies een geschikte provider en zorg dat de kosten duidelijk en overzichtelijk staan weergegeven.
Digitale opvoeding
- Digitale mediaopvoeding; mediawijsheid
- Veilig internet voor kinderen
- Kinderen leren over online veiligheid
- Ouderlijk toezicht iphone of ipad
- Family Link Chromebook
- Locatie kind volgen
- Waarom geen beeldscherm in ochtend
- Tv kijken schadelijk voor baby’s?
- Kind wil niet stoppen met gamen
- Kenmerken en symptomen verslaving
- Leren omgaan met AI op school met huiswerk
Mobiele telefoon
- Vanaf welk leeftijd mobiele telefoon
- Kinderen en mobiele telefoon
- Welke leeftijd social media
- Gevolgen social media zelfbeeld
- Afspraken mobiele telefoon
- Gemiddelde schermtijd telefoon
- Kind verslaafd aan mobiele telefoon
- Regels mobiele telefoon
- Tips offline vakantie
- Cyberpesten
- Grooming of sextortion