Skip to Content

Hoeveel uur gamen per dag? Gemiddelde gametijd per leeftijd

Hoeveel uur gamen per dag? Gemiddelde gametijd per leeftijd

Afspraken maken over gamen vinden pubers vaak dikke vette onzin. Uitspraken zoals: ‘Ik ben net begonnen, waarom moet ik nu alweer stoppen?!’, ‘Ik kan nu echt niet stoppen!!

Ik zit midden in het spel!’ komen ouders vast bekend voor. De games zijn vaak veel te leuk en het is ook niet zo vreemd dat dit de meest populaire bezigheid is onder jongeren.

Pubers besteden heel wat tijd aan het spelen van games en wisselen graag ervaringen uit met vrienden. Ouders maken zich vaak zorgen of hun kind niet teveel gamet en zien hun kind liever een goed boek lezen. Benieuwd wat normaal gamegedrag is en welke afspraken normaal zijn rondom gamen?

Wat verstaan we onder games?

Games kunnen pubers op verschillende elektronische toestellen spelen. Denkend aan: computer, smartphone, tablet of een console (zoals Playstation, Wii of Xbox).

Pubers hebben zelf een grote rol in het spel en reageren op bepaalde gebeurtenissen. Dit heeft meteen als effect dat je puber feedback krijgt in de vorm van beloningen, punten of nieuwe mogelijkheden.

Pubers kunnen de game alleen spelen of samen met anderen. Dit kunnen bekenden zijn of juist onbekenden die online hetzelfde spel spelen.

Het is mogelijk om zowel online als offline een spel te spelen. Er zijn heel wat verschillende games op de markt.

  • Je kan denken aan games die zich afspelen in een verzonnen wereld waar bepaalde realistische activiteiten plaatsvinden. The Sims is een voorbeeld waar je een huis kan bouwen en een familieleven kan starten.
  • FIFA is weer een game waar je zelf kan voetballen en je eigen team kan samenstellen.
  • Clash of clans is een goed voorbeeld van een strategiegame. Je leert een koninkrijk op te bouwen en tactische beslissingen te nemen om je vijanden te slim af te zijn
  • Naast deze games zijn er ook heel wat puzzelgames, adventure games en action games. Bekende action games zijn Call of Duty en Fortnite.

Waarom zijn games zo populair?

Merendeel van de pubers vinden het leuk om regelmatig te gamen. Zowel jongens als meiden vinden het heerlijk om helemaal op te gaan in de game en ervaren tegelijkertijd spanning, sensatie en heel wat uitdagingen.

Vrienden en vriendinnen spelen de games vaak ook en daardoor hebben ze meteen de mogelijkheid om hun ervaringen te delen. Er zijn verschillende effecten die het spelen van een game veroorzaakt.

Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort genre van de game maar globaal gezien brengt het:

  • Flow: de tijd verstrijkt zonder dat je het als puber merkt. Je krijgt een kick wanneer jouw acties goed verlopen.
  • Competitie: je strijd tegen andere gamers en dit geeft een gezonde spanning wat je wilt natuurlijk de snelste, de beste of de slimste zijn. En hier word je vaak goed voor beloond in de game!
  • Afleiding: je hoeft even niet meer te denken aan die lastige toets of die opdracht die je stress bezorgt en kan helemaal opgaan in de game.
  • Waardering: zeker wanneer je de game met meerdere gamers speelt krijg je veel waardering wanneer je goed bent in een game. Anderen kijken letterlijk tegen je op.
  • Leerzaam: je zou het bijna niet denken als ouder maar gamers ontwikkelen heel wat vaardigheden. Positieve kanten van gamen zijn dat pubers andere talen leren, ruimtelijk inzicht ontwikkelen, oplossingsgericht leren te denken en beter kunnen multi-tasken.
  • Verzamelen: gamers kunnen zich helemaal uitleven aan het verzamelen van spullen. Hiervoor hoef je niet bang te zijn dat de kamer van je puber opeens volstaat met spullen. Gelukkig zijn al deze spullen ‘virtueel’ ?.

Hoeveel uur per dag gamen kind gemiddeld

Gamen is niet meer weg te denken bij de jeugd van tegenwoordig. Maar hoelang wordt er nu eigenlijk gemiddeld door de kinderen games gespeeld? Jongens gamen gemiddeld langer en vaker dan de meisjes. 63% van de meiden zal per dag minder dan een uur gamen, terwijl dat maar 19% van de jongens is.

Meer dan vier uur per dag gamen komt bij 21% van de jongens voor, terwijl 7% van de meisjes dit doet. Overigens zal gemiddeld het gamen afnemen na de basisschool!

Klinkt dit vreemd in je oren? Toch zeggen de cijfers dat van de 12-jarigen nog maar 35% dagelijks gamen. Bij 16-jarigen zou dit zelfs nog maar 19% zijn. In vergelijking: op de basisschool doet 89% aan gamen, waarvan 38% dagelijks.

Het aantal uur dat mensen gemiddeld per dag gamen kan variëren op basis van leeftijdsgroepen en individuele voorkeuren. Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers kunnen veranderen na verloop van tijd en afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van games en gamingplatforms.

Hier is een algemene schatting van het gemiddelde aantal uren gamen per dag op basis van leeftijdsgroepen:

LeeftijdsgroepGemiddelde uren gamen per dag
Kinderen (<12 jaar)Ongeveer 1-2 uur
Tieners (12-17 jaar)Ongeveer 2-3 uur
Jongvolwassenen (18-25 jaar)Ongeveer 1-3 uur
Volwassenen (26-35 jaar)Ongeveer 1-2 uur
Volwassenen (36-50 jaar)Ongeveer 1 uur
Volwassenen (>50 jaar)Ongeveer 1 uur

Wat niet wegneemt dat pubers wel veel op hun smartphone of achter een ander beeldscherm zitten, want de favoriete bezigheid in deze leeftijdsgroep is bezig zijn op internet!

Wat is normaal gamegedrag?

Exacte cijfers rondom hoeveel tijd pubers aan het gamen besteden zijn er niet. Rond de 2 à 3 uur per dag gamen schijnt een normale richtlijn te zijn volgens Mediaopvoeding. Natuurlijk draait alles om ‘mate’.

Bekijk vooral ook hoe het met je kind gaat: hoe voelt je kind zich? Hoe gaat het op school? Slaapt je kind voldoende? Heeft je kind doordeweeks contact met vrienden en vriendinnen? Beweegt je kind voldoende?

Dit zijn allemaal zaken om over na te denken.

Mocht je het idee hebben dat je kind te weinig sociale contacten heeft of dat je kind slechte cijfers haalt op school dan is het wel belangrijk om op te letten. Het kan dan zijn dat je kind een uitweg zoekt in langdurig gamen om al zijn problemen maar te vergeten.

Wat zijn normale afspraken?

Je zal het vast al wel gemerkt hebben maar elk gezin heeft weer andere regels en afspraken. ‘Normale afspraken’ rondom gamen bestaan niet en zijn bij iedereen weer anders. Speel eens een keer een game met je puber mee zodat je je kan inleven.

Sommige levels in een game duren uit zichzelf al 20 minuten. Als je puber dan stopt dan verliest het behaalde punten binnen de game wat natuurlijk zonde is. Het is dan meer dan logisch wanneer je puber dan zegt: ‘Ik kan nu echt niet stoppen!! Ik zit midden in het spel!’

Bekijk vooral waar jij als ouder achter staat en laat je puber meebeslissen. Hoe lang vinden jullie dat er gegamed moet worden? Hoe zorgt je puber ervoor dat hij ook echt stopt wanneer de tijd voorbij is? Wat voor dingen kan je kind na het gamen doen?

Veel ouders hebben de afspraak thuis dat het huiswerk eerst af moet zijn voordat er gegamed gaat worden. Op die manier weet je zeker dat je puber ook daadwerkelijk zijn huiswerk gedaan heeft.

Bespreek ook met je puber welke risico’s er zijn rondom gamen. Welke risico’s kent je puber al? Laat je puber het allereerst vertellen en daarna kan je het eventueel nog aanvullen. Denkend aan: telefoonnummer verplicht moeten afgeven, games die om extra geld vragen of klachten zoals hoofdpijn of rugpijn.

Mocht je je toch erge zorgen maken om je zoon of dochter dan kan je altijd gratis terecht bij Brijder Jeugd. Brijder is een specialist in verslavingszorg en helpt bij allerlei soorten verslavingen aan jong en oud.

Ze komen ook regelmatig langs bij het Centrum voor Jeugd en Gezin om uitleg te geven over allerlei soorten verslavingen waar kinderen en jongeren mee te maken kunnen krijgen.

Angela Reijnhoudt
Social