Skip to Content

Houten puzzels opbergen; tips & diy ikea hack kast maken met lectuurbakken

Houten puzzels opbergen; tips & diy ikea hack kast maken met lectuurbakken

Onze zoon houdt heel veel van puzzelen. Alleen hadden we ze in een mand op de kast waar ze niet direct zelf bij konden, hoog tijd dus voor een speciale puzzelkast. Vooral uit gemakzucht voor mij om te voorkomen dat alle puzzels tegelijk gepakt worden, leeggehaald worden en dan niet meer worden gemaakt. T

egenwoordig kunnen ze dat echter zelf en omdat het één van zijn favoriete spelletjes is, gingen we voor een puzzelkast waar hij een paar puzzels in kan bewaren op zijn kamer. Want eigenlijk ben ik wel fan van een Montessori-speelhoek waarbij kinderen zelf bij het speelgoed kunnen.

DIY Ikea Hack puzzelkast van houten lectuurbakken - Mamaliefde.nl
DIY Ikea Hack puzzelkast van houten lectuurbakken - Mamaliefde.nl

Op de peuterspeelzaal en ook in de kleuterklas hebben ze daar van die mooie kasten voor met allemaal lage plankjes waar je de puzzels in kan bewaren. Dat werd de basis, maar dan lekker eenvoudig. Wat je hiervoor nodig hebt zijn vier keer vier blokken en twee sets van twee Knuff lectuurbakken.

De blokken kan je kopen en op maat laten zagen bij een bouwmarkt. Aangezien het gaat om een kast voor de kinderkamer hebben wij gekozen voor de blokken zoals die uit de blokkenmand. Ieder laagje in een andere kleur.

Het lijmwerk heb ik aan manlief over gelaten, zeker omdat daar lijmklemmen bij kwamen kijken en nog meer. De bakken hebben een net iets andere afmeting zodat ze in elkaar passen. Lang leve het zo klein mogelijk aanbieden van de Ikea.

Toch hoeft dit niet uit te maken voor het resultaat. Nadat alle bakken pootjes hadden werden ze gerangschikt van klein, groot, klein en onderaan weer een grotere. Het scheelt nog geen halve centimeter dus dat verschil valt nauwelijks op.

Als alles droog is kan je aan de slag om alle puzzels uit te zoeken, welke wil je op de kinderkamer hebben. Ik heb gezocht naar eenvoudige legpuzzels zoals een ridder om aan te kleden en voertuigen, natuurlijk ook zijn favoriet met de boerderij en wat moeilijkere puzzel met meerdere stukjes en een doos met een nog grotere (die hij gelukkig niet zelf open krijgt.

Zoonlief vond het in ieder geval geweldig en is, op de Duplobak na, zijn favoriet. Al blijft het voorlopig bij alle puzzels uit de kast trekken en leeghalen. En pas als ik er bij ga zitten ze ook te maken.

Tip: Ook een erg leuk idee is om de binnenkant van de bakken een kleurtje te geven. Helaas bedacht ik me dit pas later want het beste kan je dit doen voordat je gaat lijmen. Daarom dat we het nu zo hebben gelaten.

De puzzelkast is trouwens ook een leuk idee voor op je bureau om de post in te sorteren. Weer eens wat anders dan de saaie documentbakken.

Linda van Aken