Skip to Content

Houten poppetjes schilderen; Waldorf pegdolls voorbeelden

Houten poppetjes schilderen; Waldorf pegdolls voorbeelden

We zijn hier in huis dol op de felle kleuren van de regenboog. De laatste tijd wordt daar volop mee gespeeld, en mama speelt gezellig mee ;-) Nu hebben we de poppetjes in bakjes wat echt een aanrader is. Zeven regenboogvriendjes die in en uit de bakjes gestopt kunnen worden.

De grote houten Grimm’s regenboog bestaat echter uit 12 bogen en dus ook 12 kleuren. Die zijn er wel als regenboogvriendjes. Maar het is ook een leuk projectje om ze zelf te maken, een look-a-like van de regenboogvriendjes. Voor dit project ben je misschien een uurtje kwijt.

Waldorf speelgoed

Waldorf speelgoed is speelgoed dat ontwikkeld is voor de Waldorf scholen (in Nederland ook wel bekend als de vrije scholen) volgens de antroposische filosofie waarvan Rudolf Steiner de grondlegger is.

In het vrijeschool onderwijs wordt ervan uitgegaan dat een kind zichzelf wil ontwikkelen, en het onderwijs daarop moet aansluiten. Het moet ondersteunend en stimulerend werken en met name de creativiteit van het kind krijgt veel ruimte.

Waldorf speelgoed wordt gemaakt van natuurlijke materialen zonder gifstoffen. Natuurlijke materialen hebben naast een verbinding met de natuur, ook veel andere geweldige eigenschappen. Hout is zelfreinigend, kan heerlijk ruiken en ziet er prachtig uit. Ook wol, zijde en katoen worden veel gebruikt. 

Verschillende materialen stimuleren de zintuigen op verschillende manieren, met verschillende materialen kun je verschillende kanten op. De materialen worden ‘blank’ aangeboden of eventueel geverfd met gifvrije verf.

Waldorf speelgoed biedt mogelijkheid tot open ended play, het is speelgoed dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Een pop heeft geen of een neutrale gezichtsuitdrukking, zodat een kind naar hartelust zelf emoties kan verzinnen op het gezichtje.

En het een jongen, meisje, vader, moeder, opa of oma kan zijn. Zelf dingen moeten verzinnen, creatieve oplossingen bedenken, zorgt voor de juiste hersenverbindingen om creatief en fantasierijk na te denken.

Tot slot is Waldorf speelgoed bij voorkeur zelfgemaakt. Door zelf speelgoed te maken gaat al jouw gevoel in het speelgoed zitten. Je kind ziet je ermee bezig en krijgt dus al een band, voordat hij ermee kan spelen. Door samen speelgoed te maken gebruikt je kind zijn creativiteit, zijn handen, maar ook zijn hart, want ook het proces is al een leuke activiteit.

Er is een duidelijk verschil tussen kinderen die gespeeld worden (door omkaderde bezigheden en overspoeld zijn met gesloten speelgoed) en kinderen die zelf hebben leren spelen. Ze spelen langer, vervelen zich minder, fantaseren meer en zijn creatiever in hun oplossingen. Echter: geef ze de tijd en alle kinderen leren creatief spelen.

Wat heb je nodig?

DIY Waldorf peg dolls grimm's regenboogvriendjes zelf maken verven - Mamaliefde.nl

Houten peg dolls; die kan je bij ali express bestellen en dan een maand wachten tot ze geleverd zijn of (ook als je niet over een creditcard beschikt) koop je ze bij Hout Spel en zijn binnen 1 á 2 dagen binnen. Je bent dan wel iets meer kwijt maar wordt sneller bezorgd én je weet zeker dat je niet voor onvoorziene invoerrechten of iets dergelijks komt te staan.

Verf; zelf heb ik de set acrylverf met 16 tubes van de Action gebruikt. Je hebt twee sets met heel veel kleurtjes waarvan er heel veel overeenkomen en je dus slechts enkele zelf hoeft te mengen. Acrylverf laat een dekkende laag achter, terwijl je door aquarelverf de houtstructuur blijft zien. Mocht je kind het speelgoed nog in de mond stoppen zou ik adviseren om stockmar aquarelverf te gebruiken. Dit is gifvrij. Komt ook meer overeen met de Waldorf filosofie.

Eventueel nabehandeling met lijnzaadolie

Aan de slag

We beginnen natuurlijk met de voorbereidingen; alles klaarzetten zoals een beker water, kwast, doekje om kwast droog te maken, bordje om op te kunnen mengen en een ondergrond voor op de verf. Natuurlijk heb je ook de regenboog nodig voor de kleuren. Als alles klaar staat kan je beginnen.

Bij Grimm’s ‘dippen’ ze de poppetjes in de verf. Als je veel verf hebt kan je dat natuurlijk ook doen. Zelf vind ik dat zonde, omdat je in iedere kleur 1 poppetje wilt verven.

Voordat je gaat verven moet je het poppetje even afplakken. Hiervoor knipte ik een soort dubbele trapezevorm uit van een stukje schilderstape. Deze plakte ik rond de ‘nek’. Als je gaat verven begin je het beste met de lichte kleuren en dan steeds donkerder. Na iedere kleur de kwast even goed schoonmaken. Met de verf die ik had kon ik beide kleuren rood, de oranje en gele poppetjes verven. Net als de donkerblauwe en lichtblauwe en de groene. De overige kleurtjes heb ik moeten mengen.

Gifgroen; geel, groen en wit
Blauw/groen; blauw, groen, druppeltje geel
Paars/blauw; blauw & roze
Paars; blauw & rood
Magenta; rood en bruin (en heel klein druppeltje blauw)

Een tip; als je verf gaat mengen, zorg dan dat je genoeg maakt om het poppetje te verven. Een kleur bijmaken is erg lastig.

De verf droogt erg snel dus dan kan je direct van het resultaat genieten. Achteraf na het opdrogen ben ik redelijk tevreden over de kleuren. Zoonlief weet welke bij welke hoort, al haalt hij de roden nog weleens door elkaar, maar die lijken ook wel heel erg op elkaar.

Alleen de twee groenen wijken een beetje af. Ook baal ik wel een beetje dat niet alles heel strak is, zo zaten er op een paar pegdolls wat vlekjes die heel slecht verf pakten. Maar dat maakt het wel echt handgemaakt en typisch Waldorf. En blijf je verschil zien met de echte regenboogpoppetjes van Grimm’s.

Alternatieven

Naast deze poppetjes in één kleur, kun je ze natuurlijk toch een standaardgezichtje geven, er letters op schrijven zodat ze er woorden mee kunnen maken, of rekensymbolen. Met vilt kun je kleertjes maken zoals een cape of een jurk om aan te trekken.

Natuurlijk hoef je ze ook niet allemaal in een kleur te schilderen. Je kan er ook tijgers of olifanten van maken, of meteen al verven als poppetjes met kleding aan.

Op Pinterest vind je heel veel voorbeelden en ideeën voor verschillende uitvoeringen.

Zelf doen

DIY Waldorf peg dolls grimm's regenboogvriendjes zelf maken verven - Mamaliefde.nl

De kinderen zagen dat ik aan het verven was en wilden het natuurlijk ook zelf doen. Daar was ik op voorbereid dus had ik vier ‘baby’ poppetjes besteld, die zijn een stuk kleiner. Daarmee mochten ze zelf aan de slag om die naar eigen voorkeur te verven.

Dochterlief ging, hoe kan het ook anders, voor de kleuren roze en paars. En zoonlief maakte een mengeling van alle kleurtjes en vooral van bruin om ze een legerkleurige, vlekkerige print te geven. Nu kan er optimaal mee gespeeld worden!

Spelen

Nadat de poppetjes waren opgedroogd moest er natuurlijk mee gespeeld worden. Zoonlief ontdekte ze meteen en begon vrolijk de kleuren met elkaar te matchen.

Door erbij te gaan zitten en de poppetjes aan te geven konden we ook de kleuren oefenen. Dit vond hij een erg leuk spel en wilde hij een paar keer herhalen. Daarna ging hij lekker zelf aan de slag.

Linda van Aken
  1. Jess says:

    Leuk! Ik heb die van Grimms zelf. Dit is waarschijnlijk veel goedkoper en ineens een leuke activiteit!
    Ik ga alvast eens pinnen naar andere mogelijkheden voor de pegdolls

Comments are closed.