In december 2019 werden de eerste besmettingen met het coronavirus gemeld. Het virus, ook bekend als COVID-19, verspreidt zich enorm snel en is dan ook wereldwijd in bijna ieder land zijn slachtoffers aan het claimen. Het is belangrijk dat iedere wereldburger zijn of haar steentje bijdraagt om besmetting zoveel mogelijk te beperken. Gevolg is dat je kinderen die daar zo heerlijk in hun peuterbed in de kinderkamers liggen te slapen, voorlopig hun grootouders en andere kwetsbare familieleden niet kunnen zien. Er zijn enkele alternatieven om elkaar de komende tijd niet uit het oog te verliezen.

Social distancing

De reden waarom mensen nu zo weinig mogelijk, en bij voorkeur niet, in contact moeten komen met ouderen en kwetsbare mensen, is omdat zij ernstig ziek kunnen worden van het coronavirus. Zo ernstig, dat mensen er aan kunnen overlijden. Daarom is social distancing als één van de maatregelen tegen corona naar voren gebracht. Het doel hiervan is om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen en in ieder geval te vertragen. Hierbij is het de bedoeling om een fysieke afstand van minstens 1,5 meter, en het liefst meer, tot anderen te bewaren. Bezoekjes aan ouderen en kwetsbaren wordt in zijn geheel afgeraden en ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen mogen helemaal geen bezoek meer ontvangen. Tijd om op zoek te gaan naar alternatieve manieren om hen die ons lief zijn te laten weten dat we aan ze denken.

Moderne technieken bieden de uitkomst

Gelukkig staan we er qua communicatieve mogelijkheden er heel anders voor dan enkele decennia geleden. Denk maar eens aan Whatsapp, Facetimen en Messenger. Vroeger had je weinig mogelijkheden om elkaar te zien als je niet bij elkaar op bezoek kon. Kijk dan ook of het lukt om je ouders videobellen via Whatsapp of Facetime uit te leggen. Zo kunnen opa en oma toch de kleinkinderen zien, iets wat ze in de lange tijd van isolatie zeker goed zal doen.

Elkaar in levende lijve zien

Elkaar aanraken en een knuffel geven is iets wat de komende tijd lastig is. Maar opa en oma op geruime afstand zien? Dat kan met een beetje aanpassingen heus wel. Een frisse neus halen mag nog steeds, en zolang je je aan social distancing houdt, loopt je vrijwel geen gevaar om besmet te worden of ongemerkt anderen te besmetten. Hoe leuk is het dan om bij je ouders, de opa en oma van je kinderen, aan te bellen en vanaf de stoep even te zwaaien, met elkaar te praten en een liedje voor ze te zingen. Het voelt toch net iets anders dan elkaar op een schermpje te zien!

Creatief voor opa en oma

Als opa en oma de deur niet meer uitgaan en geen bezoek ontvangen, wordt hun wereldje wel heel erg klein. Zoals de Koning zo mooi zei: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laat de kinderen dan mooie tekeningen en kleurplaten maken waarmee opa en oma hun kamer kunnen versieren, daar worden ze vast vrolijker van.

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Laatste berichten van Redactie Mamaliefde (alles zien)