Skip to Content

San Kaku Mado; Japanse mozaïek puzzels

San Kaku Mado; Japanse mozaïek puzzels

Voor kinderen is er enorm veel speelgoed op de markt, daarom vind ik het altijd leuk om iets nieuws te spotten. Vandaag heb ik een nieuw soort speelgoed voor jullie; namelijk san kaku mado. De naam doet waarschijnlijk Oosters aan, het is namelijk het Japanse wordt voor driehoek. Terwijl het gewoon hier in Nederland is bedacht en gemaakt door de creatieve Samira Boon.

Als je het ziet heeft het wel wat raakvlakken met tangram wat natuurlijk daar ook daar vandaan komt. Of met het mozaïek waarbij je vierkante steentjes gebruikt. Het is een ontzettend kleurrijk speelgoed waarmee je vele kanten op kan.  Het zijn namelijk driehoekjes van een speciaal soort plastic. Hiermee blijft de mogelijkheid over voor het kind om zelf zijn eigen spel te bedenken.

San Kaku Mado op de ramen

Een van de meest gebruikte plaatsen om hiermee te spelen is op de ramen. De driehoekjes zijn gemaakt van een materiaal die perfect op de ramen blijven plakken, en er toch weer zo af te trekken zijn zonder dat je last hebt van lijmresten.

Op een regenachtige dag kan je kind dan heerlijk spelen op de ramen en ondertussen genieten van het schouwspel buiten. Zonder dat je na afloop zit met vieze ramen, hooguit wat vingerafdrukken die je weg moet werken.

Bij mooi weer zal de zon er ook nog eens mooi doorheen schijnen en een vrolijk kleurspel op de grond projecteren. Peuter vond het geweldig en ging al snel aan de slag met de driehoekjes.

Ze vond het vooral ook erg leuk om hier een rijtje van te maken in de vensterbank. Het voordeel van dit spel is dat je kind alleen wat basiselementen krijgt en daar zelf zijn fantasie voor moet gebruiken om er iets van te maken.

Ook is het erg leuk om een voorbeeld te maken die je kind na moet maken, zeker vanaf kleuterleeftijd een ideaal spelletje. Niet alleen op de ramen binnenshuis kan je hier vrolijke taferelen mee creëren, het is ook prima geschikt voor op de ruiten in de auto. Ideaal als je een lange reis moet maken en het neemt ook nog eens weinig ruimte in.

Als decoratie

Deze driehoekjes ga ik echter niet alleen gebruiken voor de kinderen om mee te spelen, of om er leuke thematekeningen mee te maken op de ruiten. Het staat ook erg leuk onder het Tafelziel op tafel. Doordat de driehoekjes vrij dun zijn past het er prima onder. De driehoekjes blijven aan het tafelziel plakken zodat ik niet bang hoef te zijn dat het gaat schuiven.

Het voordeel van deze driehoekjes is dat je een basisvorm hebt waarmee je verschillende objecten kan maken. Erg fijn als je zelf niet zo heel creatief bent. Ik denk alleen wel dat de kleuren op een lichte ondergrond beter tot zijn recht komt.

Meer informatie? Kijk dan op de website van dit Kick-Starter project. Ze zitten in de laatste week van onze Kickstarter campagne en hebben daarbij een leuk doel. Je mag namelijk een organisatie nomineren waarvan jij vind dat zij een big box SAN KAKU MADO verdienen.

Goede reden dus om gelijk even een kijkje te nemen en een organisatie te nomineren.

Linda van Aken