Skip to Content

Baby 8 maanden ontwikkeling; speelgoed, spelletjes en activiteiten

Baby 8 maanden ontwikkeling; speelgoed, spelletjes en activiteiten

Acht maanden: je baby heeft steeds meer door, dus ook als jij er niet bent of dat er een vreemde bij hem is! Eenkennigheid en verlatingsangst komen nu waarschijnlijk echt naar voren. Herrie maken blijft leuk, dus kom maar op met oude pollepels.

En opeens heb je er een probleempje bij: niets is meer veilig voor je baby. Want hij kan zich nu steeds beter verplaatsen én hij kan steeds beter dingen pakken…

Voedingsschema baby 8 maanden

Je kindje mag steeds meer verschillende soorten groente, fruit en vlees gaan proberen.

Vanwege de veranderende inzichten kan je hiervoor het beste kijken bij het voedingscentrum. Of je raadpleegt natuurlijk het consultatiebureau.

Een dagmenu voor e baby van 8 maanden kan er als volgt uit zien:

  • Begin en eindig de dag, bijvoorbeeld, met fles- of borstvoeding
  • Geef hem een half of heel sneetje brood als lunch
  • Een groentehapje als avondeten.
  • Tussendoor kan je een fruithapje geven en een ander tussendoortje. Aangevuld met lekker een slokje melk/borstvoeding.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding?
Lees ook: Baby’s eerste fruithapje; hoeveel, wat mag en recepten om zelf te maken

Dagritme & slapen

Wat betreft het slapen zal er nu niet zoveel veranderd zijn. Overdag slaapt een acht maanden oud kindje gemiddeld nog steeds drie uurtjes.

’s Nachts slaapt hij waarschijnlijk nog altijd zo’n twaalf uurtjes.

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Lengte en gewicht baby 8 maanden

Maar groeien gaat gewoon door. Jouw kereltje is nu ongeveer 71,2 cm lang en weegt daarbij 8,6 kg.

Voor jouw meisje is dit 69,7 cm en 7,9 kg.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking

Wat kan een baby van 8 maanden?

Acht maanden alweer, waar blijft de tijd? Je kindje wordt steeds mobieler. Wat kan hij allemaal:

  • Misschien kan je kindje al kruipen en anders tijgert hij de kamer waarschijnlijk rond
  • Begint steeds meer te onthouden. Ben je uit het zicht, dan snapt hij nu dat je er nog wel ergens bent
  • Verlatingsangst steekt de kop op omdat hij begint te begrijpen dat jij en hij 2 aparte wezens zijn. Je kunt dus zomaar weg zijn…
  • Ook éénkennigheid kan nu om de hoek komen kijken

Met andere woorden: je kindje wordt heel aanhankelijk naar jou toe en zet het op een brullen als je wegloopt! En een ander hoeft hem echt niet te troosten!

Het consultatiebureau en vaccinaties

Geen vaccinaties deze maand, maar een gezondheidscheck op het consultatiebureau waarschijnlijk wel. Is je kindje goed gegroeid? Loopt zijn ontwikkeling niet achter qua motoriek, maar ook op andere gebieden?

En uiteraard kan jij ook je vragen en zorgen hier kwijt rondom je kindje.

Mama en ik zijn niet één

Tot voor kort zag je kindje zichzelf niet als een losstaand individu. Nu hij steeds meer begint te beseffen dat hij niet jij is, beseft hij ook dat je dus weg kan gaan.

Met zeven maanden kan dit gaan beginnen, maar natuurlijk zal dit besef nu nog meer aanwezig zijn (overigens scheelt ook dit heel erg per kind).

Ga jij weg, dan wordt hij bang. Tel daarbij op dat hij ook steeds meer gezichten herkent en dus ook wie er vreemd is, en je snapt dat zijn wereldje steeds ‘enger’ wordt.

Wat kan helpen is een afscheidsritueel. Sluip niet stiekem weg, want dat maakt hem nog veel onzekerder. Geef hem het vertrouwen dat je echt weer terugkomt. Door kiekeboespelletjes te spelen en door af en toe even weg te zijn (uit zijn gezichtsveld is genoeg) en meteen weer terug te komen.

Leer je kleine wurm zo dat het echt allemaal goed zit. En op deze leeftijd leert hij nog meer: hij leert zichzelf herkennen in de spiegel. Het is helemaal geen ander kindje waar hij driftig naar zit te grijpen, hij is het zelf! Dit kan soms toch grappige situaties leiden.

Speelgoed 8 maanden; Drummer in spé of toch een techneut?

Herrie maken blijft een grote favoriet. Heb je oude pannen? Geef hem een oude pollepel en maak de drummer in hem wakker ?. Hij zal het grandioos vinden. Zeker als je ook nog variatie aanbiedt, zodat er diverse tonen uit voortkomen!

Maar ook vindt meneer of mevrouw het fantastisch om dingen uit elkaar te halen en dat soort dingen. Een blokkendoos is leuk om blokjes uit te halen en in te doen. Maar een vormendoos is nog uitdagender.

En verstoppertje spelen dus. Niet alleen om hem te helpen met zijn verlatingsangst, maar ook gewoon omdat het leuk is. En niet alleen jij kan verstoppen, maar ook zijn speelgoed kan je laten verdwijnen onder een doekje…

En hopla: je tovert het zo weer tevoorschijn! Er zijn ook kinderen die het prachtig vinden als je een spuugdoekje over jouw gezicht of die van hem legt en deze weer wegtrekt! KIEKEBOE!

Geschikt speelgoed vind je hier.

Imiteren

De meeste kinderen zijn vooral bezig met imiteren. Hartstikke goed, want daar leren ze van. Doe voor hoe iets werkt en hij zal proberen je na te doen. Een heerlijke eigenschap die je uiteraard goed kunt gebruiken om hem dingen te leren (daar is het uiteraard ook voor bedoeld).

En misschien is het ook wel stiekem leuk om even gekke bekken te trekken en te zien of hij dat ook wil nadoen…

Fijne motoriek

De vingertjes van je baby gaan steeds beter werken. Daardoor kan je kindje steeds beter kleine voorwerpen vasthouden. En niet alleen wat betreft het spelen is dat handig.

Want ook een koekje vasthouden kan daardoor opeens lukken. En dat is toch wel net zo handig.

Kruipen

Een baby van acht maanden kan gemiddeld nu kruipen. En daarmee is er niets meer veilig op de grond. Planten zijn leuk om in te graaien en helaas gaat ook veel richting het mondje.

Zorg dat er geen gevaarlijke dingen voor het grijpen liggen (en denk hierbij dus ook aan giftige planten, stopcontacten, kleine voorwerpen en dat soort dingen) want een ongeluk zit in een klein hoekje en dat kan je in dit geval gewoon voorkomen.

Zorg voor een babyproof huis! Ook kastjes die bij de vloer zitten zijn een bron van gevaar. Gevaarlijke spullen zet je hoog en/of achter slot en grendel neer!

Verder kan je ook denken aan beschermers op de hoeken van de tafel en klemmen op je kastjes zodat er geen vingertjes gekneld worden. En vergeet het traphekje niet.

Lees ook: Je baby leren lopen; ontwikkeling eerste stapjes in fasen

Wat kan een baby van 8 maanden

Geheel zelfstandig zitten kunnen veel acht maanden oude kindjes nu. Zijn zicht is gelijk aan die van volwassenen en geluid maken blijft erg leuk.

Er zijn kinderen die nu al beginnen met los staan en langs de tafel lopen. En dus zullen ze het ook letterlijk met vallen en opstaan gaan leren. Gelukkig dempt de luier menig val op zijn kontje.

En ja, het is niet anders, op deze manier zal hij toch het lopen moeten leren. Geef hem dan ook de kans om een beetje te oefenen.

Want ach: gaan staan is 1 ding, maar weer gaan zitten blijkt ook nog een dingetje. En naast al dat moeilijke gedoe kan een kushandje soms ook al lukken! Lief!

Wil Cats
Volg me via: