Skip to Content

Sprookjeswonderland Enkhuizen review; sprookjesbos & attractiepark

Sprookjeswonderland Enkhuizen review; sprookjesbos & attractiepark

Vorige week ben ik samen met mijn nichtje en een aantal van haar vriendjes naar Sprookjeswonderland Enkhuizen geweest. Omdat het voor mij de eerste keer was, had ik geen idee wat ik moest verwachten. Als kind ben ik er zelf nooit geweest.

Mijn zus vertelde mij dat het wel wat leek op de Efteling. “Nou, om op de Efteling te lijken zou het toch een veel bekender park moeten zijn”, dacht ik bij mijzelf. Niets bleek minder waar. Het park is ruim opgezet.

Het is prachtig aangekleed met beeldjes, attracties, prachtig decor en sprookjesachtige huizen. We liepen de grote ingang door en mijn nichtje slaakte wel drie verschillende kreten. “Het is hier zo mooi!” riep ze hard uit, terwijl ik mijn best moest doen haar bij mij te houden. Ik wilde natuurlijk niet dat ze alle kanten op zou rennen.

Attracties

Het park heeft attracties voor alle leeftijden. Van een schommelend schip, tot waterbootjes. Van draaimolens, tot draaiende koffiekopjes. Ook voor de kinderen die al wat bekend zijn met de sprookjes (zowel die van heden, als die van vroeger) zijn er prachtige plekken om te ontdekken. Een sprookjesbos, waar ze Sneeuwwitje kunnen zien dansen met de zeven dwergen. Ik heb ze stuk voor stuk met mijn nichtje geteld, het klopte echt! Een grote steen, waar een joekel van een zwaard in vast zit. Pinokkio, Roodkapje, Hans en Grietje, Een kabouterdorp, ridders, draken en zingende standbeelden. Voor alle leeftijden is er wat.

Iedere attractie heeft een informatiebordje bij de ingang staan. Deze bordjes geven aan voor welke kinderen de attractie toegankelijk is. De meeste attracties vragen dat kinderen onder de honderd centimeter door één of meer volwassene(n) worden begeleid. Er zijn maar een aantal attracties die toegang voor kinderen onder de honderd centimeter verbieden. Dit is onder andere het grote schommelschip.

Kasteel Violinde

Ook staat er in het park een kasteel op ware grootte. Het kasteel komt niet uit de middeleeuwen of een andere tijdsperiode, maar is gebouwd in 1998, om het 25-jarig bestaan van het park te vieren. Het is mogelijk om de de torens en slotmuur van dit kasteel te beklimmen. Daarnaast is er ook een paardenstal, wensput en een souvenirshop.

In het kasteel kun je een musical bezoeken. Deze musical heet Violinde en wordt verteld en gespeeld door bewegende poppen. Normaliter zijn er tot 350 mensen welkom, maar tegenwoordig in de coronatijd zijn hier uitzonderingen voor. Ook is er een koetshuis met een gouden koets.

Eten en drinken

Door het hele pretpark heen staan er kraampjes en snackbars. Het is niet nodig zelf een lunchpakketje mee te nemen. Frikandellen, kroketten, patatjes en ijsjes worden om iedere hoek aangeboden. Ook biedt Sprookjeswonderland gezonde opties aan: ik heb namelijk samen met mijn nichtje een doosje aardbeitjes gegeten. Heel zoet en lekker vers!

Waarschuwingsbordjes

Maar toch, voor mij persoonlijk, vond ik de waarschuwingsbordjes het leukst. Overal door het pretpark heen hangen er kleine bordjes met waarschuwingen dat ouders niet te veel op hun telefoon moeten zitten. “Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet”. Of: “Wie te lang naar zijn telefoon kijkt, raakt zomaar een kind kwijt. Ieder bordje had weer een andere spreuk of rijm. Hilarisch. Erg goed bedacht.

Hondvriendelijk park

Nog een leuk detail: ook honden zijn welkom in het park. Maar, hier zijn wel een aantal regels aan verbonden. De honden zijn alleen welkom indien zij kind- en mensvriendelijk zijn en te allen tijde goed (en kort) aan de lijn vast zitten. Als jouw hond een boodschapje doet, word je vriendelijk verzocht dit zelf op te rapen. En uiteraard: op de kinderboerderij is de hond niet welkom. Tijdens mijn bezoek aan het park zag ik niet veel mensen met de honden lopen. En poep was nergens te vinden. Wel leuk voor de kleintjes om zo nu en dan een vriendelijke viervoeter te kunnen aaien.

Ontstaan van het park

Het park bestaat al meerdere jaren. Het is in 1973 ontstaan. Het park begon ooit enkel met kabouterpoppen, een kabouterdorp, een kinderboerderij en later een speeltuin. Het park was razend populair en werd drukbezocht. Omdat het park eerst gevestigd was in de binnenstad van Enkhuizen en hier later geen plek was om uit te breiden, zijn ze verhuisd naar de rand van de stad. Vrijwel direct aan het IJsselmeer. Tot op de dag van vandaag blijft het park zich vernieuwen en uitbreiden. Iedere keer weer zijn er nieuwe dingen te bezichtigen.

Openingstijden

Sprookjeswonderland is in 2020 geopend vanaf 2 juni, tot en met 25 oktober. Doordeweeks is het park geopend tot 17:00 uuren in het weekend blijven ze open tot 18:00 uur. Tijdens de (basis)schoolvakanties van de regio Noord, is het park alle dagen geopend tot en met 18:00 uur. Voorgaande jaren was het park ook in de kerstvakanties (beperkt) geopend. Het park wordt dan tijdelijk omgedoopt tot Sprookjeswinterland. In sprookjeswinterland lopen er levende sprookjesfiguren rond en staat er een grote kerstboom. Ook zijn er extra attracties. Of dit aankomende winter weer gaat gebeuren is nog niet bekend gemaakt op de website van het pretpark.

Prijzen

En dan, met gevaar te veel reclame te maken, wat informatie over de prijzen. Zo’n leuk, groot park. Daar zullen dan ook wel vergelijkbare kosten aan zitten als het ietwat meer bekende park de Efteling. Mooi niet! Entree voor personen van 2 t/m 64 jaar betreft €11,50 per persoon. Iemand boven de 65 kan voor €10 het park betreden en kinderen onder de twee jaar oud zijn hartstikke gratis. En parkeren op de grote parkeerplaats (met ruimte voor gehandicapten), kost helemaal niets extra. Meld wel aan de persoon achter de kassa dat je met de auto bent. Dan krijg je zó een uitrijmuntje.

Coronamaatregelen

De nieuwe anderhalvemetersamenleving wordt ook in Sprookjespark Enkhuizen nageleefd. Het park heeft maar een bepaald aantal plekken in de attracties en zij focussen zich op huishoudens. Ben je met meer huishoudens tegelijk op bezoek, wordt er toch aan je gevraagd afstand te bewaren van anderen. Iedere attractie heeft pompjes met desinfecterende gel bij de in- en uitgang.

Bovenop alles wordt er van iedereen gevraagd rekening te houden met anderen. Houd je kinderen dicht bij je, laat anderen passeren en raak niet te veel dingen aan. Alleen samen winnen we het van Corona.

Floortje