Skip to Content

Off-Grid parenting betekenis opvoeding

Off-Grid parenting betekenis opvoeding

Volg jij de regels als het op opvoeden aankomt of doe je het zoals jij het zelf het beste vindt? In het laatste geval ben je misschien wel een “off-grid parenting”. Opvoeden volgens je eigen instinct en volgens jouw eigen leefregels.

Klinkt interessant, maar wat houdt het nu precies in? En wat zijn de voor- en de nadelen?

Wat is off-grid parenting?

Off-grid parenting is een term die gebruikt wordt als de opvoeding afwijkt van de norm. Dit kan op veel gebieden betrokken worden.

Misschien wil je heel bewust je kind van school houden en het thuis op jouw manier onderwijs geven.

Of je weigert vaccinaties, je wilt borstvoeding geven zolang als jij (en je kind) het fijn vinden of de zindelijkheidstraining is voor jou simpel een kwestie van geen luier meer omdoen als je kind een jaar geworden is.

Adelle en Matt Allen uit de UK kwamen met deze term. Zij lieten bijvoorbeeld de navelstreng zitten tot deze er vanzelf afviel! En moderne geneeskunde is niet aan hen besteed.

Hier en daar kan het natuurlijk tot op het extreme af zijn, maar het gaat er vooral om dat je doet zoals jij het goed vindt en niet omdat men zegt dat het zo moet.

Voordelen van off-grid parenting

Je zult jezelf misschien afvragen waarom je zo zou handelen. Uiteraard doe je dat om een reden.

Jij hebt goede redenen waarom je denkt of het zo ervaart dat iets beter werkt of beter is dan wat men voorschrijft in boeken of bij het consultatiebureau. Off-grid parenting kan zeker voordelen hebben.

 • Je hebt meer zelfvertrouwen omdat je handelt naar je eigen instinct. Het geeft je een fijner gevoel, omdat je niet tegen je eigen overtuigingen in hoeft te gaan. En ja, een positieve moeder (of vader natuurlijk) is relaxter en daardoor zeker een fijnere ouder.
 • Door te reageren op wat je baby aangeeft in plaats van te doen wat het bureau nu eenmaal voorschrijft, geeft je een goed gevoel en je baby ook! Je wilt zelf toch ook drinken als je dorst hebt…
 • Je kunt zelf volledig staan achter je opvoeding.

Nadelen van off-grid parenting

Er zijn natuurlijk onderzochte redenen waarom het consultatiebureau dingen voorschrijft. Misschien wel verstandig om dit in je achterhoofd te houden en je te verdiepen in het waarom.

Ga je op je eigen ideeën af en wijk je daarmee af van het gewone, dan moet je ook rekening houden met commentaar van veel mensen in je omgeving.

Laat het welzijn van je kind altijd voorop staan!

In extreme vormen

Adelle en Matt gaan veel verder dan alleen de dingen doen zoals jij het goed vindt.

Het blijft niet bij borstvoeding geven tot het kind het zelf niet meer wil (hij is tijdens het interview in metro.uk inmiddels vijf) of de kinderen niet laten vaccineren.

Ze kiezen voor thuisonderwijs, voor het vooral in de natuur dingen laten leren, geen zonnebrandcrème gebruiken, geen moderne medicatie te geven en o.a. ook het kiezen voor lotus-geboortes (hierbij wordt de navelstreng niet doorgeknipt!).

Maar ook in mildere vormen kan je natuurlijk kiezen voor off-grid parenting.

Terug naar de natuur

Als je ziet welke beslissingen deze Britse ouders maken, zou je kunnen zeggen dat ze vooral kiezen voor een opvoeding die zo natuurlijk mogelijk is.

Spreekt het jou wel aan, maar gaat het te ver? Dan kan je natuurlijk ook een paar punten kiezen die voor jou wel belangrijk zijn. Als je maar wel goed in de gaten houdt dat de gezondheid van je kind boven alles gaat!

Lees je dus goed in en vraag jezelf ook af waarom iedereen het op bepaalde manieren doen.

Maak een verantwoorde keuze die goed is voor je kind en waar jezelf volledig achter kunt staan!

Ideeën die onder off-grid zouden kunnen vallen

 • Kindje bij je laten slapen (let op de veiligheid!)
 • Lang borstvoeding geven
 • Water winnen uit regenwater (schoon?)
 • Zonder elektriciteit leven
 • Geen school, maar in de natuur leren
 • Zelf je eten verbouwen, uiteraard ongespoten
 • Geen kinderwagen gebruiken, maar je kindje altijd bij je dragen
 • Leven met de seizoenen

Interview met de familie Allen

Ben je nieuwsgierig geworden naar het interview met deze mensen? Bij metro.uk kan je meer lezen! Ook zijn er filmpjes te zien op Youtube.

Er zijn meer mensen die leven volgens hun eigen, natuurlijke normen. Op internet zijn er wel een aantal sites te vinden.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)