Skip to Content

Moedermelk sieraad; 10x van ketting tot ring gemaakt van borstvoeding

Moedermelk sieraad; 10x van ketting tot ring gemaakt van borstvoeding

Zijn eerste schoentje verzilveren, haar eerste tekening inlijsten of een babyhaarlokje bewaren in je medaillon: die mogelijkheden zijn bij veel mensen wel bekend. Maar wist je ook dat je ook van je moedermelk een mooie herinnering kunt maken?

Een moedermelk sieraad is natuurlijk zo uniek als maar mogelijk is en geeft een prachtige herinnering aan een heel bijzondere tijd.

Bijzondere babytijd koesteren

Als moeder je eigen kindje voeden voelt als heel speciaal en geeft een mooie binding met je kindje. Deze tijd wil je koesteren en dat kan dus met zo’n mooi sieraad.

Jouw eigen borstvoeding wordt in het sieraad verwerkt. Heb jij er moeite mee om afscheid te nemen van deze periode, dan kan dit een mooi ritueel gebaar zijn, wat je ook nog eens gewoon bij je kan blijven dragen.

Hoe wordt jouw moedermelk in een sieraad verwerkt?

Bij een moedermelk sieraad zal er uiteraard een beetje van je eigen moedermelk in verwerkt worden. Natuurlijk kan dit niet zomaar.

Melk is immers niet houdbaar en zal gaan rotten. Daarom wordt het vermengd met conserveermiddelen en wordt het meegebakken in email. Soms wordt er met witte kleurstof de melk witter gemaakt.

Omdat jouw melk kleurt naar de verschillende omstandigheden tijdens de borstvoedingsperiode, kan er een andere kleurglans aan je sieraad komen. Maar zeg nou zelf: is dat niet juist nog veel ‘echter’?

Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een groenige gloed of wat te denken van een romige gloed.

Waar kan je moedermelk sieraden kopen?

Er zijn meerdere aanbieders die moedermelk sieraden aanbieden. Uiteraard geldt bij allemaal dat het sieraad heel persoonlijk is en soms zelfs helemaal uniek wordt ontworpen.

Het is dan ook zeker de moeite waard om eens rond te kijken wat er allemaal kan, want voor zo’n bijzonder sieraad wil je natuurlijk ook wel echt een sieraad wat bij je past!

Zo kan je kiezen voor een bedel waarbij de melk eruitziet als een edelsteen of meer als een plaatje.

Wat zijn de mogelijkheden?

Zoals gezegd zijn er meerdere aanbieders en hebben ze allemaal hun eigen manier van verwerken. Maar soms kan je zelfs per aanbieder aangeven wat je wilt. Om er enkele te noemen:

  • De melk wordt gebakken in het email
  • Het wordt op het email verwerkt
  • Puur witte melkkleur of met een kleurtje
  • Duidelijk zichtbaar of zo dat ‘alleen jij’ het weet
  • Als een soort edelsteentje

De zilver- of goudsmid

Heb je bijzondere wensen, dan kan je die natuurlijk altijd voorleggen aan de zilver- of goudsmid.

Zij zijn immers kundig genoeg om een sieraad helemaal naar jouw wens te maken. Weliswaar zal een geheel uniek exemplaar een prijskaartje hebben, maar persoonlijker kan uiteraard niet.

Ketting

Ga je voor een ketting, dan kan je denken aan een bedel in een mooie vorm, waarin of waarop de melk verwerkt wordt. En deze bedel kan weer heel divers zijn.

Een tekstbedel, met dus ook nog eens de naam van je kindje, bijvoorbeeld, of je kiest gewoon voor een mooie vorm.

Wat ook mooi is, is de combinatie van de moedermelkbedel met nog een extra bedel die ergens voor staat. Een hartje, bijvoorbeeld, of wat dacht je van een kinderkopje.

Armbandjes

Daarnaast kan je ook kiezen voor een armband, waar je de bedel aan hebt hangen. Er zijn zelfs kinderarmbandjes te koop waar je een moedermelk sieraad van kan laten maken! Zo draag je samen met je kind de herinnering met je mee.

Een prachtig symbolisch idee, want ook nu deel je dus samen iets.

Ringen en oorbellen

Eigenlijk is er natuurlijk van alles mogelijk. Je kunt ook kiezen voor een soort zegelring of gewoon voor mooie oorbellen waarin de melk verwerkt wordt!

Moeder kind sieraden

Borstvoeding is speciaal en echt alleen van jou en je kindje. Deze unieke verbinding kun je extra koesteren door voor jullie beiden eenzelfde sieraad te laten maken.

Allebei een mooie kralenarmband, bijvoorbeeld, met een moedermelkhangertje eraan. Zo kan iedereen zien dat jullie bij elkaar horen… en dat er ook nog moedermelk in verwerkt is maakt het uiteraard extra bijzonder.

Zelf maken

Je kan trouwens ook zelf gaan proberen om zo’n uniek sieraad te maken. Hiervoor zijn echte DIY-pakketjes te koop. Natuurlijk kan je je afvragen of dit van dezelfde kwaliteit zal zijn, maar het is misschien ook wel weer erg leuk om het helemaal zelf te doen.

Bij Etsy kan deze pakketten vinden. Je zult wel begrijpen dat je dan dus zelf met middeltjes aan de slag moet om je moedermelk te kunnen bewaren. Je bent hier wel even mee bezig…

Ook bij deze pakketjes kun je kiezen voor o.a. een ring of een ketting.

Waar koop je deze sieraden?

Via internet kan je vrij veel aanbieders vinden die deze sieraden aanbieden, onder andere op Etsy. Meestal kun je bij deze aanbieders meer doen op het gebied van bewaren. Een haarlokje of de navelstreng, om maar even iets te noemen, wat uiteraard ook een bijzonder sieraad op kan leveren!

Natuurlijk is het helemaal fijn als er een goud- of zilversmid bij jou in de buurt is, want de melk moet anders wel gewoon opgestuurd worden. En dat kan helaas ook misgaan…

Gelukkig komt het meestal wel goed!

Tot slot een tip

Een tip hierbij is dan ook om niet pas deze ketting of ring te maken als je (bijna) gaat stoppen met voeden.

Mocht het mislukken (of bijvoorbeeld dus zoekraken in de post), dan kan je het tenminste nog eens een keer overdoen, wat anders toch weer een lastig pakket wordt.

Of je moet iets achter de hand houden in de vriezer natuurlijk.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)