Je hebt ze vast al eens gezien: kleine kastjes vol heerlijk leesvoer in tuinen, buurthuizen of scholen. Steeds vaker ‘poppen’ er nieuwe mini bieb bibliotheken op. Maar wat zijn het eigenlijk? En wat mag je er doen?

Wat is een mini bieb bibliotheek?

Een minibibliotheek (ook wel minibieb genoemd) is eigenlijk geen echte bibliotheek. Je werkt niet met pasjes, abonnementen en je hoeft het boek (meestal) niet eens terug te brengen. Eigenlijk kun je het beter vergelijken met een weggeefhoek. Maar dan mini. En voornamelijk voor boeken.

Wat kun je doen bij zo’n mini bieb bibliotheek?

Boeken halen. En ja, dat is gewoon gratis. Dus zie je een mooi boek? Neem het gewoon lekker mee.
En heb je thuis wat boeken die liggen te verstoffen? Laat ze dan eens achter in een minibieb, zodat een ander er weer in kan lezen.

Andere spullen in minibieb?

Sommige beheerders hebben niet alleen boeken in hun ‘minibieb’ staan, maar ook andere dingen. Tijdens onze bezoekjes zijn we verschillende dingen tegengekomen, zoals:

  • Stekjes voor planten
  • Spelletjes
  • Tijdschriften
  • Dvd’s
  • Boekenleggers
  • Maandverband
  • Zaadjes voor bloemen

Minibieb in Nederland bezoeken? Waar staan ze dan?

Er zijn op dit moment meer dan 6800 mini biebs in Nederland. Dus ga je op vakantie in eigen land of wil je juist in je eigen woonplaats op speurtocht? Dan is er vast wel een kastje in de buurt te vinden. Je kunt hiervoor kijken op minibieb.nl of op deze deze Google Maps kaart van beheerder Jacques Zuiderwijk.

Tip: Wandelen of fietsen langs deze boekenkastjes

Een ander alternatief is om een route te wandelen of fietsen langs deze kastjes vol leesvoer. Hiervoor kun je natuurlijk zelf een route in elkaar knutselen of je kunt gebruik maken van een van deze kant-en-klare minibieb routes door Nederland. Een mini bieb bezoeken in Nederland is een heerlijke, budgetvriendelijke manier om er lekker op uit te gaan. Sterker nog: het is helemaal gratis! En met een beetje mazzel kom je zelfs met een stapel heerlijk leesvoer voor de zomervakantie thuis!

Dit artikel is geschreven door blogger en minibiebbeheerder Cynthia Lukassen. Samen met haar man en dochtertje van 5 jaar bezoekt ze regelmatig minibiebs op vakantie en in haar woonplaats. Ze heeft al meerdere wandelroutes uitgestippeld, is gek op lezen én op schrijven. Op haar eigen website Cynspirerend schrijft ze wekelijks nieuwe blogs over o.a. bewust leven, moederschap.