Skip to Content

22 Actieve uitjes met kinderen; sportieve activiteiten voor gezin

22 Actieve uitjes met kinderen; sportieve activiteiten voor gezin

Vind je het heerlijk om sportief bezig te zijn, of houdt je kind niet zo van sport? Of je er nu wel of niet van houdt; in Nederland zijn er een hoop actieve of sportieve uitjes waarbij je niet door hebt dat je ondertussen stiekem behoorlijk sportief bezig bent! Of je nu met jonge of oudere kinderen bent, er zijn diverse keuzes die je kan maken.

Bewegen is gezond

Het is belangrijk voor je om gezond te zijn en te blijven. Je let erop wat je eet en beweegt voldoende. Dit geef je dan ook door aan je kinderen. Deze manier van leven voorkomt vervelende lichamelijke kwaaltjes, zorgt ervoor dat je beter slaapt en lekkerder in je vel zit. Lichamelijk en emotioneel.  Het is dan ook essentieel dat een uitje met het gezin gezond en sportief is. Er moet bewogen worden. Niet alleen maar omdat jij dat belangrijk vindt. Je kinderen genieten er ook nog eens enorm van.

Actieve uitjes buiten

Als je denkt dat je voor een sportief uitje naar de Ardennen moet dan heb je het mis. Ook in ons eigen land is er genoeg te doen voor de sportliefhebbers. Er zijn vele klimbossen, speeltuinen en kindergolfbanen, wandeltochten, fietstochten en pluktuinen. Bij goed weer zijn er ook veel uitjes zoals verschillende speelbossen, waterfietsen of minigolf. Voor elke weertype is weer een andere activiteit geschikt. Kies voortaan uit deze uitgebreide lijst.

Boerengolf

Je hebt vast al eens gehoord van minigolf; maar ken je ook boerengolf? Dit doe je in het weiland, of gewoon op de golfbaan maar dan met een voetbal ;-) Deze moet je vervolgens in de emmer zien te ‘slaan’ of schoppen. Een heerlijke sport in de buitenlucht.

Fietstochten

Wil je dat je kinderen meer gaan fietsen? Plan dan eens een mooie fietstocht in naar een historische plek of een andere leuke activiteit in de buurt. Je kan natuurlijk ook de fiets meenemen als je een weekend weg gaat of zelfs op vakantie. Door met de fiets de omgeving te verkennen kan je veel meer zien dan wanneer je gaat wandelen.

Klimbossen

Voor de echt sportieve kinderen die niet bang zijn is een klimbos een geweldige uitdaging. Met je helm en zekeringen klim je naar boven en ga je stap voor stap over het parcours. Glijd van de kabelbaan af en klim weer naar beneden. Deze activiteit is niet geschikt voor jonge kinderen omdat veiligheid heel belangrijk is en de zekering steeds opnieuw moet worden bevestigd.

Lees ook: Klimbos Goirle

Lasergamen

Lasergame wordt gespeeld in teams, over het algemeen van vier of meer personen. Het doel van het spel is punten verzamelen door middel van het “afschieten” van zoveel mogelijk andere personen. Iedere deelnemer draagt een speciaal pak en heeft een lasergeweer. Dit lasergeweer heeft een laserstraal, waarmee je anderen kunt raken. Deze is erg zwak en dus niet gevaarlijk. De pakken die de deelnemers aanhebben vangen de laserstraal op en houden op die manier bij of je geraakt wordt. Als dit gebeurt geeft het pak een signaal af.

Als je wordt geraakt ben je tijdelijk af. Sommige lasergames zijn voorzien van een verhaal en is de ruimte helemaal aangekleed. Dan kan je tijdens het spel ook extra ‘punten’ verdienen door bijvoorbeeld een vlag te vinden. Er zijn ook een aantal overdekte lasergamehallen.

Maïsdoolhof

In de zomer als het maïs is opgekomen op de boerderij zijn er een aantal plaatsen in Nederland waar er een maïsdoolhof wordt gemaakt. Doordat het maïs zo hoog is kan je er niet overheen kijken en ontstaat er een doolhof waar je doorheen kan dolen op zoek naar de uitkijktoren in het midden, of de opdrachten die in het doolhof verstopt zitten.

Minigolfbanen

Miniolf blijft een leuk spelletje voor jong en oud. Met je bal ga je door het parcours heen om het balletje in de hole te slaan. De vele obstakels en bochten van het parcours maken het je natuurlijk niet gemakkelijk om dit te doen. Dit spelletje vraagt wel wat van het geduld en de behendigheid van je kinderen. Maak de regels niet te moeilijk voor jonge kinderen en geniet van dit heerlijke spel.

Outdoor karten

Outdoor karten wordt door de meerderheid van de coureurs in Nederland gedaan en alleen tijdens koude dagen en met regen wordt indoor karten voornamelijk gedaan. Als je buiten bent voel je de wind en de snelheid een stuk beter. Ook zit er een verschil tussen het rijden op asfalt buiten en de zeilen die meestal binnen neer worden gelegd om op te rijden. Bij goed weer blijft outdoor karten toch wel één van de populairste dingen in Nederland. Helaas zijn outdoor kartbanen wel een stuk moeilijker te vinden dan indoor kartbanen omdat het wel wat kost om er één te bouwen.

Paintball

Paintball is een vrij nieuwe sport, overgewaaid uit Amerika, die ook steeds populairder wordt in ons land. Het is de bedoeling elkaar te beschieten met milieuvriendelijke verfballetjes (gevuld met gelatine). Als je bent geraakt verlaat je het spel waardoor de tegenstander in een betere positie verkeert. Over het algemeen spelen twee teams tegen elkaar en zal er om een vlag worden gestreden. Maar er zijn meerdere spelvormen mogelijk.

Bij paintball speelt strategie, durf en teamwork een belangrijke rol. Het team die het best van deze elementen gebruik maakt heeft de sleutel tot de overwinning. Paintball is één van de meest spannende teamsporten ter wereld en vergt zowel fysieke als mentale inspanning. Maar boven alles geeft paintball ontzettend veel speelplezier.

Bij slecht weer zijn er ook een aantal locaties waarbij je binnen kan paintballen.

Speeltuinen

Waar vermaken kinderen zich beter dan in een speeltuin? Speeltuinen zijn de plek waar kinderen van toestel naar toestel rennen en alles willen meemaken. Ze klimmen overal op, glijden van de glijbaan en roetsjen van de kabelbaan. Een speeltuin is een heerlijke plek om lekker bezig te zijn en vele vriendjes te maken. Neem een gezonde lunch en snacks mee en maak er een feest van voor het hele gezin.

Lees ook: De leukste speeltuinen van Nederland

Wandeltochten

Een prachtige wandeltocht door de natuur is natuurlijk ook een geweldige activiteit. Misschien is er wel een natuurgebied wat je graag wil bekijken. Of vind je het leuker om een wandeling te maken door een stad en onderweg je kinderen wat bij te brengen over de geschiedenis van de stad. Neem de tijd om je wandeling te maken, vooral met jonge kinderen. Stop regelmatig onderweg om even wat te drinken, te eten, uit te rusten en van de omgeving te genieten. Het is geen wedstrijdje!

Lees ook: Wandelingen in Nederland

Tip: Een heel bijzondere wandeling is het lopen van een kabouterpad of bijvoorbeeld een blotevoetenpad.

Overige actieve uitjes

  • Beachvolleybal op het strand
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Speleologie

Overdekte sportieve uitjes binnen

Het weer in Nederland is nooit te voorspellen. Bij slecht weer is er nog voldoende te doen zodat je altijd een leuke en sportieve activiteit kan bedenken. Daarom zijn er ook uitjes die geschikt zijn voor regenachtig weer of als het koud is. Bewegen en spelen zijn een geweldige combinatie waardoor kinderen ongemerkt meer bewegen dan op de bank zitten. Door deze vele activiteiten hoeven kinderen zich nooit meer te vervelen en kan je elke keer weer wat nieuws bedenken om te doen met het gezin. Denk bijvoorbeeld aan bowlen, paintball, zwemmen, een indoor skihal of een trampolinepark.

Binnenspeeltuin

Niet alleen buiten kan je spelen in een speeltuin, er zijn steeds meer overdekte binnenspeeltuinen te vinden in Nederland. Grote hallen met diverse speel- en klimtoestellen, glijbanen, ballenbad, trampolines en nog veel meer ‘attracties’. Van al dat spelen kunnen de kinderen het al snel warm krijgen omdat ze lekker aan het bewegen zijn. Zorg dus voor veel vocht en kleedt ze luchtig aan.

Lees ook: Binnenspeeltuinen in Nederland

Bowlen

Een geweldige activiteit voor jong en oud. Het hele gezin kan meedoen, voor de jongste kinderen is het beter om de baan wat makkelijker te maken. Zo gaat de bal niet meteen in de goot maar worden er elke keer een aantal kegels omgegooid. Verdeel het gezin in meerdere teams en ga de strijd aan met elkaar. Bij mijn kinderen is dit altijd een groot succes! Heel handig is dat veel banen niet alleen een slang hebben in de goot zodat de ballen niet ‘uit’ gaan, maar ze ook bijvoorbeeld een extra ‘glijbaan’ kunnen gebruiken om wat beter te richten.

Glowgolf

Bij mooi weer kan je buiten mini (golven) maar ook als het regent kan je deze sport beoefenen. Helemaal hip zijn de indoor glowgolfbanen. Deze zijn vaak donker en voorzien van neonverlichting zodat de hindernissen oplichten. Met een groepje ga je de banen af die vaak helemaal in thema zijn of zelfs een verhaal vertellen.

Lees ook: Indoor glowgolf

Indoor klimhal

In één van de vele klimhallen die Nederland rijk is kan je met je kind klimmen of nieuwe klimtechnieken oefenen. Veilig, vertrouwd en professioneel kun je hier de eerste stappen zetten op de weg om een ervaren klimmer te worden. De routes zijn opgebouwd uit blokjes met verschillende kleuren en hebben een cijfer wat aangeeft hoe moeilijk deze is. Dit cijfer hangt onder meer af van lengte, hellingshoek (overhellend bijvoorbeeld), de afstand tussen de blokjes en de grootte van de blokjes. Je klimt gezekerd zodat je kind niet zomaar naar beneden kan vallen.

Indoor skihal

Ga je elk jaar op wintersportvakantie of lijkt het je leuk om eens te leren skiën? Maak dan gebruik van een indoorskihal. Ook als het regent is dit een geweldige manier om een nieuwe sport te leren en jezelf eens flink uit te dagen. Let op: Het ziet er makkelijker uit dan dat het is. De sneeuw is natuurlijk spekglad en de ski’s goed besturen is niet zo makkelijk. Voor de kinderen zijn er speciale kinderbanen. Daar kan je natuurlijk zelf ook beginnen. Vind je het skiën of snowboarden zelf niets; ga dan eens voor een band waarmee je naar beneden glijdt. Kan je toch heerlijk spelen in de sneeuw!

Lees ook: De eerste skiles met kinderen

Karten

Karting is een autosportvariant waarbij je het opneemt tegen elkaar in kleine, vierwielige, eenzitsvoertuigen genaamd Karts. Het wordt gezien als serieuze sport en er zijn ook echte wedstrijden. Wedstrijden worden meestal gehouden op speciale indoor en outdoor circuits. Al zijn de auto’s en de banen klein, er kunnen grote snelheden tot de honderd kilometer per uur gehaald worden. Eén van de meest indrukwekkende dingen is de snelheid waarmee mensen door de bocht gaan in de kleine karts. Dit is ook de reden dat je beschermde kleding moet dragen, want als je niet goed oplet crash je misschien.

Schaatsen

Niet alleen in de winter als het buiten gevroren heeft kan je schaatsen, Nederland kent ook meerdere overdekte schaatsbanen waarbij je het hele jaar door terecht kan om een rondje te schaatsen of om kunstjes te oefenen en pirouettes te draaien. Kleed je wel hierop aan, want om het ijs te koelen liggen de temperaturen vaak erg laag.

Skatebaan

Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland zijn de skatebaans helemaal hip. In deze ruimte met een speciale vloer bind je de rolschaatsen onder en betreed je de baan om op de maat van de muziek rondjes te rijden. Ook heel populair voor kinderfeestjes.

Trampolinepark

Doe de vreemdste salto’s, trucjes en bewegingen en laat de trampoline je weer omhoog brengen. Bij slecht weer is een indoor trampolinepark een geweldige plek om de energie even kwijt te raken. Dit is een geweldige beleving voor de kinderen. Deze activiteit is voor jong en oud superleuk. Het daagt kinderen uit om op een spelende manier te bewegen, zonder dat ze dit doorhebben.

Lees ook: Springen in een trampolinehal

Paintballen

Trek allemaal een overal en bescherm je gezicht met een masker. Verstop jezelf op het grote terrein en probeer de tegenpartij uit te schakelen door kleuren op elkaar af te schieten. Dit spel zorgt ervoor dat je voortdurend in beweging blijft om het spel te overleven.

Zwemmen

Bij mooi of slecht weer kan je natuurlijk altijd naar het zwembad vertrekken. Maak gebruik van de vele glijbanen of trek een aantal baantjes in het sportbad. Bekijk verschillende zwembaden om na te gaan of er nog een speciaal parcours in het water is voor kinderen. En wees lekker actief in het water, dat is supergoed voor je lichaam.

Lees ook: Subtropische zwembaden en zwemparadijzen in Nederland

Het is dus wel duidelijk dat er genoeg sportieve uitjes zijn te organiseren in ons eigen land. Weer of geen weer, eropuit gaan met je gezin kan altijd.

Floortje