Skip to Content

Kinderstoel voor aan eettafel kopen; vanaf wanneer kan je baby hier in?

Kinderstoel voor aan eettafel kopen; vanaf wanneer kan je baby hier in?

Een kinderstoel hoef je echt niet meteen in huis te hebben zodra je weet dat je een kindje verwacht, maar het kan handig zijn om je hier wel alvast op te oriënteren. Het kiezen van de juiste kinderstoel kan namelijk nog best een klus zijn!

Je gaat de kinderstoel voor jouw kindje pas gebruiken als hij of zij rond de zes maanden oud is en zelfstandig kan zitten. Het kan dus ook zo zijn dat je kindje dit met vijf maanden al kan, of juist pas een paar maanden later.

Dat is helemaal niet erg, want elk kindje ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Wacht dan dus liever nog even met het introduceren van de kinderstoel voor jouw kleintje. Maar waar moet je verder op letten bij de aanschaf van een kinderstoel? Welke verschillende soorten kinderstoelen zijn er allemaal? Ik zocht het voor je uit!

Waarom een kinderstoel?

Een kinderstoel gebruik je eigenlijk voor je kindje zodat hij of zij gemakkelijk aan tafel kan eten en spelen. Je zit dus met z’n allen aan tafel, wat ook nog eens een stuk gezelliger is!

Het maakt het gemakkelijker om je kindje te begeleiden met zelfstandig eten of met het voeren van hapjes, want je zit ook op dezelfde hoogte aan tafel.

Vanaf welke leeftijd?

Hierboven noemde ik al dat je een kinderstoel pas nodig zult hebben zodra je kindje ongeveer een half jaar oud is. Maar beter kun je dus als richtlijn nemen dat je een kinderstoel kunt gaan gebruiken zodra je kindje zelfstandig kan zitten. Dat houdt in dat hij of zij zonder ondersteuning kan zitten én ook zelf tot zit kan komen.

De ene baby kan dit met vier maanden al, maar er zijn ook heel veel kindjes die wat later zijn met zitten en die dit pas ná zes maanden kunnen.

Het is belangrijk om niet te vroeg je kindje in een kinderstoel te zetten, want de rug- en nekspieren van je baby zijn misschien nog niet sterk genoeg als je kindje nog niet zelfstandig tot zit kan komen.

Hetzelfde geldt voor fietsen met je baby; je mag pas met je kindje voorop fietsen na ongeveer een half jaar, als de nek- en rugspieren sterk genoeg zijn.

Door té vroeg te beginnen met een kinderstoel, kan de rug inzakken en kan er spierzwakte ontstaan, wat nadelige gevolgen kan hebben voor een goede lichaamshouding.

Ook kan het tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld het tijgeren of kruipen wordt overgeslagen en soms duurt het dan langer voordat je kindje kan staan en lopen.

Kortom, voor de spieren en motorische ontwikkeling van je kindje kun je beter te laat aan een kinderstoel beginnen dan te vroeg.

Welke soorten kinderstoelen zijn er?

Wist je dat er heel veel verschillende soorten kinderstoelen zijn? Er zijn stoelen die je vanaf de geboorte al kunt gebruiken, eenvoudig inklapbaar zijn en ook hele stevige stoelen die dus tegen een stootje kunnen.

Hieronder wordt een aantal soorten kinderstoelen genoemd:

  • Meegroeistoel: deze kinderstoelen zijn erg populair omdat ze echt met je kindje kunnen meegroeien. Vanaf de geboorte kun je deze stoel vaak al gebruiken met een speciaal babykuipje, en als je kind langer wordt, kun je de stoel verstellen zodat hij of zij er als tiener ook nog op past. Vaak zijn er aanvullende accessoires te koop voor dit soort stoelen, zoals dus het babykuipje, maar ook een tafelblad of veiligheidstuigje.
  • Kinderstoel met eetblad: deze kinderstoelen zie je ook erg vaak. Vaak kun je het eetblad losmaken, zodat je de stoel ook nog aan tafel kunt schuiven. Maar dat hoeft op zich niet, want met een eetblad heeft je kind zijn eigen tafeltje. Je kan de kinderstoel dus ook naast de bank zetten en je baby daar vandaan hapjes voeren. Of je gebruikt de kinderstoel zodat je kindje er lekker aan kan knutselen, want daar is het blad ook vaak groot genoeg voor.
  • Aanschuifstoel: deze kinderstoelen hebben géén eetblad, maar dat zorgt ervoor dat de stoel minder ruimte in beslag neemt. Je kunt de stoel namelijk gewoon onder de eettafel schuiven, wat met een kinderstoel met eetblad vaak niet kan.
  • Kubusstoel: deze kinderstoelen bestaan uit twee delen, namelijk een stoel met eetblad en een tafeltje. Het tafeltje gebruik je als onderstel voor de kinderstoel, maar je kunt de twee delen ook los van elkaar gebruiken. Je hebt dan dus een klein stoeltje en tafeltje voor je kindje, wat hartstikke leuk kan zijn als je kindje iets ouder is. Het tafeltje kun je dan namelijk gebruiken om aan te spelen of tekenen. In de babyfase gebruik je dit dus als kinderstoel, maar ook daarna heb je er nog lang plezier van!
  • Inklapbare kinderstoel: deze kinderstoelen zijn erg handig wanneer je weinig ruimte hebt. Je kunt de stoel dan dus inklappen als je hem niet gebruikt en opruimen. Dit is ook erg handig voor op reis, want hij kan gewoon mee achterin de auto. Door het materiaal kan je kindje er vaak maar tot zijn derde jaar in, afhankelijk van het gewicht van je kindje.
  • Hangstoel: deze kinderstoelen kun je aan het tafelblad van de eettafel hangen. Op die manier neemt de stoel erg weinig ruimte in beslag! Ook is de stoel heel gemakkelijk mee te nemen op visite of in de auto. Je moet wel goed opletten wat het maximale gewicht is dat de hangstoel kan dragen, zodat er geen ongelukken gebeuren.
  • Stoelverhoger: deze kinderstoelen kun je gewoon gebruiken op een normale eetkamerstoel. Je bevestigd het stoeltje dan met riempjes. Deze stoeltjes nemen ook erg weinig ruimte in en zijn makkelijk mee te nemen naar visite en op vakantie.
Kinderstoel voor aan eettafel kopen; vanaf wanneer kan je baby hier in? - Mamaliefde

Waar moet je op letten?

Als je een kinderstoel gaat kopen, is er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten:

  • Veiligheid: kijk of de stoel stabiel en stevig is, niet gemakkelijk om kan vallen en geen scherpe randen heeft.
  • Hygiëne: kies een stoel die eenvoudig is schoon te maken. Het makkelijkst is dan een stoel zonder vaste kussens en mét veel plastic.
  • Leeftijd: kies een stoel die past bij de leeftijd van jouw kleintje, of ga voor een meegroeistoel. Het is wel makkelijker als je niet elk jaar een nieuwe stoel hoeft te kopen omdat je kindje er uit gegroeid is.
  • Zithouding: een zitplankje onder de kinderstoel is belangrijk, zodat de benen in een hoek van 90 graden rusten. Let ook op dat je kindje niet onderuitgezakt in de stoel zit; eventueel kan een zitverkleiner dan uitkomst bieden.
  • Accessoires: misschien is de stoel al naar wens, maar soms kan het handig zijn om er nog een eetblad, veiligheidsriempjes, kussens en stoelverkleiners bij te hebben. Let dus even op of die accessoires er zijn en ook passen op jouw kinderstoel.
Jisca