Steeds meer ouders zijn zich bewust van de vervuilende invloed van de kinderkledingindustrie op het milieu.
Ook de erbarmelijke werkomstandigheden in de fabrieken waar de grotere merken en ketens hun kleding laten produceren komen steeds vaker in het nieuws en zijn voor steeds meer ouders reden om op zoek te gaan naar duurzame kinderkleding.
Wat is duurzame kinderkleding?
Duurzame kinderkleding is allereerst kleding dat milieuvriendelijk (met weinig vervuiling en verspilling) is geproduceerd.
Duurzaam betekent niet perse dat iets biologisch is, maar wel dat het is gemaakt met weinig impact op het milieu en met respect voor mensen en dieren.
5 duurzame aspecten/ criteria waar je op kunt letten bij het aanschaffen van nieuwe kinderkleding
Als je online gaat zoeken naar duurzame kinderkleding kom je in eerste instantie vaak de term biologisch tegen.
Ook zul je snel tot de conclusie komen dat het nog niet meevalt om verantwoorde, eerlijke merken te vinden voor je kind.
Kom je toch een leuk kinderkledingmerk tegen waarvan niet duidelijk is of het duurzaam is, dan kun je jezelf de volgende 5 vragen stellen:
Is het kledingstuk 100% natuurlijk?
Hierbij let je erop of de gebruikte materialen natuurlijk zijn en dus makkelijk biologisch afbreekbaar zijn als ze in het milieu terecht zouden komen.
Alle kunststof/ plastic vezels zoals nylon, polyamide, elasthaan breken niet uit zichzelf af en blijven dus eeuwig rondzwerven in de natuur (ze kunnen wel gerecycled worden!).
Als je kiest voor 100% natuurlijk is de bron ook vaak hernieuwbaar, wat betekent dat de grondstof nooit “op gaat’. Natuurlijke vezels zijn o.a.: wol, zijde, katoen, linnen, hennep.
Deze materialen kunnen in principe oneindig geproduceerd worden en zijn biologisch afbreekbaar.
Is het kinderkledingmerk biologisch?
Biologisch betekent allereerst dat er weinig tot geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt voor het kweken van de gewassen.
Landbouwchemicaliën zijn ontzettend milieubelastend en doden meer dan alleen de insecten die op de planten leven, ook water en lucht worden aangetast en vervuild.
Mensen die op katoenplantages werken, kunnen ook de nadelige effecten van deze middelen ervaren op hun gezondheid. Katoen is het meest vervuilende landbouwproduct ter wereld.
Daarom is het juist bij katoen relevant na te gaan of het biologisch is. Hennep en linnen hebben bijna geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig waardoor ze zonder keurmerk een meer verantwoorde keuze zijn.
Is het een eerlijk kinderkledingmerk dat verantwoord geproduceerd is?
Het Fairtrade en GOTS-keurmerk garanderen dat de werknemers in de fabrieken een eerlijk loon en goede basiswerkomstandigheden krijgen. Ook kinderarbeid wordt absoluut uitgesloten.
Uiteraard zijn er ook genoeg kleinere merken die de keurmerken niet (kunnen) voeren, maar wel verantwoord met hun mensen omgaan.
Als het merk in een Europees land, en/of in een kleinschalige studio, door een familiebedrijf of juist al jarenlang door een vaste kwaliteitspartner wordt geproduceerd, dan is de kans groot dat bovenstaande zaken goed zitten. Je komt hier het beste achter door navraag te doen bij het merk zelf.
Is de gebruikte wol diervriendelijk?
De vraag naar met name merinowol is explosief gestegen de laatste jaren. Merinowol is populair omdat het niet prikt/ jeukt. Het grootste voordeel is dat het een temperatuur – en vochtregulerende werking heeft.
Het wordt daarom ook steeds vaker in babykleding, kinderkleding en sportkleding toegepast om een basistemperatuur en comfort te bieden. H
et nadeel is dat bij Australische merinoschapen mulesing praktijken naar boven zijn gekomen. Dit is het onverdoofd wegsnijden van de huid rond het achterwerk van het schaap om te voorkomen dat bromvliegen eitjes leggen in de plooien van de billen.
Koop je wollen merinokinderkleding, let dan op de aanwezigheid van het muelsing-vrij certificaat. Draagt het merk een GOTS-keurmerk, dan is het dierenwelzijn ook gegarandeerd.
Is het kledingmerk lokaal geproduceerd?
Ook de kilometers die een kledingstuk moet afleggen voordat het in een winkel ligt, zijn bepalend voor de duurzaamheid van het product.
Hoe verder van huis het kledingmerk geproduceerd wordt, hoe vervuilender het product. Denk aan alle reiskilometers per vliegtuig en/of boot; deze kosten veel aardolie (een niet hernieuwbare energiebron) en stoten heel veel C02 uit.
Wil je duurzame kinderkleding kopen, koop dan een merk of product dat niet de hele wereld over heeft hoeven vliegen!
Wist je dat het ook heel duurzaam is om tweedehands kinderkleding te kopen? Hoe bewuster en minder we kopen, hoe duurzamer wij bezig zijn :)
Fan van wol, duurzame kinderkleding en tevens het kloppende hart achter webwinkel Truly Wooly Kids; een duurzame online babywinkel & kinderwinkel met een voorliefde voor wollen kinderkleding en Scandinavische kindermerken.
Dit artikel is geschreven door Marjolijn, vrijeschoolmama van Aya-Aya-Sofia en Merlijn.
Fotografie: Alessandra Mignardi