17x Kroon knutselen voor Koningsdag / Driekoningen

Vandaag is de laatste dag dat je nog kerstliedjes mag zingen voor ze weer een klein jaar in de kast verdwijnen. Het is namelijk Driekoningen, een Christelijk feest dat het einde van de Kerstperiode aanduidt. Ook al zijn er nog maar twee feestdagen van overgebleven. Heb je niet zoveel met de kerk dan is het wellicht interessant dat je vanaf vandaag ook niet meer iedereen nieuwjaar hoeft te wensen. Vandaag is het woensdag dus kan er in de middag lekker geknutseld worden met de kinderen. Daarvoor heb ik een aantal leuke kroontjes uitgezocht van diverse materialen. Als je ze bewaart kun je ze straks prima gebruiken voor Koningsdag!

Lees ook: Knutselen met karton; Creatief dingen maken van papier / kartonnen doos
Lees ook: Verjaardagskroon maken; Diverse voorbeelden van stoffen tot kartonnen ontwerpen

Kroontjes knutselen

Wat vieren we nu eigenlijk met Driekoningen?

Allereerst zijn het geen drie koningen maar drie wijzen (geleerden); Caspar, Balthasar en Melchior. Zij kwamen met geschenken (goud, mirre en wierook) vanuit het verre oosten naar Judea om aan koning Herodes te vragen waar het kindje was geboren. Hij wees ze de weg naar Betlehem, met het idee dat als ze hem zouden vinden hij hem kon vermoorden om te voorkomen dat de Joden een eigen koning zouden krijgen. Deze reis duurt natuurlijk even, daarom dat dit verhaal los staat van het kerstverhaal waarin het babytje Jezus wordt geboren en de engelen en herders op bezoek komen. Driekoningen valt altijd op de twaalfde kerstdag en dus ieder jaar op een andere dag.

Kroon maken koningsdag / driekoningen - Mamaliefde

Kinder & Huiszegening

De drie koningen staan symbool voor het gegeven dat alle volkeren naar Jezus kwamen om het eer te betuigen. Daarom dat er ook altijd een gekleurde koning tussen de wijzen zit. Afgelopen zondag was er bij ons de kerkviering in het kader van Driekoningen, een kinderwoorddienst met wel een heel bijzonder onderdeel. Alle kinderen mochten namelijk op het altaar komen staan om de kinderzegen te ontvangen.

In de kerkviering rond Driekoningen worden er in de katholieke kerk vaak ook een soort kaartjes uitgedeeld met de letters C – B – M en het jaartal. De voorletters van de koningen staan namelijk voor de latijnse spreuk ‘Christus Benedicte Mansione’ oftewel Christus zegene dit huis. Vroeger kwam de pastoor naar de huizen toe om dit met witte krijt op de deurpost te schrijven. Tegenwoordig wordt dit proces vergemakkelijkt door kaartjes uit te delen die je boven / naast de deur kan ophangen.

Kleurplaten

Ook zijn er heel veel werkbladen en kleurplaten te vinden in het kader van Driekoningen. De leukste kun je terug vinden op Pinterest.

Volg het bord Mamaliefde Ephihany van Mamaliefde op Pinterest.

10 voorbeelden om een kroon knutselen voor Driekoningen of Koningsdag met diverse materialen en kleuren. - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Kroontje maken; zelf kroon knutselen voor Koningsdag of Driekoningen. Voorbeelden en ideeën met diverse materialen en kleuren.
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 8 )

    • Gezellig, leuk dat ze daar op school ook bij stilstaan.

  • Vroeger vierde ik als kind ook altijd driekoningen. S’avonds langs de deuren met een lampion en dan een liedje zingen. Het liedje weet ik niet meer, maar ik vond het vroeger altijd leuk om te doen.

    • Leuk, die traditie kende ik nog niet.

  • Leuk al die kroontjes. Mijn zoontjes vinden dat niks, alleen een kroon van de BurgerKing willen ze op hahhaa.

    • Dat zijn ook hele leuke kroontjes!

  • Wat een leuke items. Wij kochten altijd goedkope kroontjes maar het maken is natuurlijk ook een leuke activiteit voor de kinderen. Zo kun je er ook een eigen draai aan geven. Bedankt voor de tips. Deze koningsdag gaan wij ze zelf maken.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top