Dat een kind niet altijd even leuk reageert en zelfs ronduit negatief gedrag kan vertonen, dat is niets nieuws. Maar je kunt je als ouder wel afvragen hoe je nu met dit negatieve gedrag om moet gaan. Want soms kun je echt met je handen in je haar zitten. Gelukkig zijn er wel degelijk manieren die helpen om negatief gedrag te laten verminderen. En veel draait om de juiste manier van aandacht geven!
Negatieve aandacht is ook aandacht
Een bekende uitspraak en zo waar als het maar kan. Krijgt je kind juist aandacht als het vervelend doet? Dan vraag je er eigenlijk om dat hij zo blijft doen. Want dán is er immers contact met jou, ook al is het dan op een vervelende manier. Dat is altijd nog beter dan niks! Met dit gegeven in je achterhoofd zullen de volgende manieren heel erg voor de hand liggen.
Even opletten waar je op reageert
Zit je kind rustig te lezen? Of is hij de boel aan het afbreken? Op welke van de twee situaties reageer jij? Inderdaad. We zullen geneigd zijn om bij de eerste situatie het fijn te vinden maar dit voor lief te nemen of het valt ons zelfs niet eens op.
Terwijl we wel direct klaar staan met vermaningen als kindlief zijn speelgoed sloopt. Dat gebeurt nu eenmaal heel snel. Maar je snapt ook wel dat je kind dus eigenlijk daarmee leert dat hij jouw aandacht krijgt als het verkeerd bezig is! Probeer dan ook je kind juist wel te complimenteren als het rustig speelt of iets liefs voor je doet.
Positief gedrag belonen
Positief gedrag belonen is dus dé manier om te zorgen dat je kind dit gedrag sneller zal vertonen. Als je kind iets voor je doet, dan valt dat op. Maar probeer ook op gewoon gedrag te letten wat je fijn vindt. Door juist die positieve dingen te benadrukken zal je zoon of dochter het fijn vinden om dit gedrag te laten zien. Want daarmee krijgt hij of zij immers positieve aandacht! Maar hoe beloon je dan zulk gedrag?
Belonen: hoe doe je dat?
Nu denk je bij belonen misschien meteen aan cadeautjes, maar dat is het zeker niet. Natuurlijk kun je bijzondere dingen weleens belonen met een cadeautje of dat je kind bijvoorbeeld mag zeggen wat het wil eten. Maar uiteraard doe je dat niet continu. En het zijn juist die kleine waarderingen tussendoor die het geheel mooi maken.
Zit je kind ergens rustig te spelen? Een spontane knuffel is dan een heel mooie, positieve bekrachtiging van het fijne gedrag van je kind. Even het gedrag prijzen is ook een idee. Of gewoon lekker gezellig zomaar even naast je kind gaan zitten en meedoen, bijvoorbeeld.
Negatief gedrag niet belonen
Uiteraard staat daar dus tegenover dat negatief gedrag niet beloond wordt. Niet op een negatieve manier, maar ook niet op een ‘positieve’ manier (dat hij dus uiteindelijk zijn zin krijgt)! Als je kind net zo lang blijft jengelen dat het niet mee naar oma wil en jij geeft uiteindelijk toe en gaat dan maar iets anders met je kind doen, dan weet je kind uiteraard dat het gewoon door moet jengelen om zijn zin te krijgen.
Maar ook als jij tegen hem ingaat, zal hij het zien als aandacht. En gaan begrijpen dat hij maar vervelend moet doen om jouw aandacht te vangen.
Is je kind een driftkopje en heb je de neiging om, om de lieve vrede te bewaren uiteindelijk maar zijn zin te geven, dan maak je het er dus alleen maar erger mee. De volgende keer zal hij snappen dat hij gewoon niet op moet geven, want uiteindelijk zwicht jij toch wel!
Negatief gedrag negeren
Dit is moeilijk, dat is zeker waar, maar het werkt wel. Jengelt je kind om aandacht of doet het andere onschuldige dingen die niet mogen, dan kun je het beste het gedrag negeren. Natuurlijk kan dit alleen als je kind (of een ander) hierdoor geen gevaar loopt. Je kunt dit gedrag negeren door weg te lopen of gewoon stug door te gaan met waar je mee bezig was.
Pas als je kind ophoudt en wel goed gedrag vertoont, schenk je hem aandacht en dan ook op een fijne manier. Zo ervaart je kind dat zijn driftige of boze gedrag niet het effect heeft wat hij wil, maar lief zijn dus wel.
Maar wat als je wel reageren moet?
Nu zijn er uiteraard situaties waarbij dit niet kan. Waarbij je wel degelijk moet corrigeren. Je kind zal immers ook moeten leren dat dingen niet mogen. Corrigeer dan op een rustige manier. Ga niet boos terug lopen doen, zo laat je immers zien dat boos zijn dé manier is. Een kind imiteert immers jouw gedrag en zal het als normaal gaan zien. Daarnaast versterken jullie dan elkaars negatieve stemming.
Leren van je fouten
Is je kind altijd dwars als hij naar school moet? Laat hem maar eens ondervinden welke consequenties dat dan heeft. Zo leert hij van zijn eigen fouten. En zal hij beter snappen waarom hij door moet gaan. Uiteraard doe je dit wel op een manier die reëel is. Is hij of zij al wel zo ver qua ontwikkeling om dit ook zo te snappen en te ervaren? Ga dus wel bij jezelf na wat wel en wat niet billijk is, in dit opzicht.
Ruzie vermijden
Ruzie maken, boos doen in woorden of gedrag: probeer het te voorkomen. Zoals gezegd werkt het niet. Je bekrachtigt het negatieve gedrag en het zal de negatieve sfeer alleen nog maar meer doen toenemen.
Direct positief reageren
Wat je dus wel doet is direct goed gedrag belonen. Doe dit op het moment zelf en niet ergens een keer achteraf, dan heeft het het beste effect. Je kunt dus even een knuffel geven, even melden dat je blij bent dat hij zo lekker speelt en jij daardoor iets kon afmaken of ga even lekker met je kind spelen.
Negatief gedrag
- Hoe ga je om met negatief gedrag kind?
- Negatief gedrag kind spiegelen
- Wat als je kind huis uit haren trekt
- Bijten baby & dreumes
- Kind accepteert geen nee
- Kind heeft geen respect voor ouders
- Wat doen als je kind liegt?
- Tips opstandige kinderen & pubers
- Boosheid & woedeaanvallen bij kind
- Kind laten stoppen met schelden of vloeken?
- Kinderen leren niet meegaan met vreemden
- Zonder jas naar boven
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024