Skip to Content

Rupsje Nooitgenoeg in het theater review

Rupsje Nooitgenoeg in het theater review

“‘s Nachts lag er, in het maanlicht, een eitje op een blad.” Misschien wel één van de meest bekende openingszinnen van een kinderboek, een prentenboek: Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. 50 jaar na uitkomen van het kleurige boek brengen Mark van Ierssel theaterproducties en Just4Kids het boek tot leven in het theater.

In een sprankelende voorstelling komt er niet één, maar komen er vier boeken op de planken. Ik was uitgenodigd om samen met mijn gezin aanwezig te zijn bij de première in het Zaantheater te Zaandam.

Vier verhalen

Hoewel de titel van deze familievoorstelling ‘Rupsje Nooitgenoeg’ is, is dit niet het enige verhaal wat verteld en uitgebeeld wordt. Maar liefst vier verhalen uit het oeuvre van Eric Carle komen aan bod, met als afsluiter het verhaal van het schransende rupsje.

Het Blauwe Paard

In dit verhaal gaat het over kleurherkenning en het leren kennen van dieren. De schilder krijgt telkens een doek op zijn schildersezel te staan en begint te schilderen. Uit het doek komt een doek met een kleur die door een danseres zwierig over het podium wordt bewogen.

Terwijl de kleur bekend gemaakt wordt, gillen de kinderen in het publiek mee welke kleur ze zien. Dit wordt door de acteurs aangemoedigd door de vertraagde manier van praten, even een tel ruimte geven om antwoord te krijgen van de kinderen.

Zodra het doek wordt omgedraaid, ontdek je een diersoort die ook als pop verschijnt op het podium. De schilder en pop gaan een interactie aan op de maat van de muziek. Telkens ontdek je een nieuwe kleur en een nieuw dier.

Vader Zeepaard

In het verhaal van Vader Zeepaard duiken we diep de zee in en leren we allerlei vissen kennen. Vreemde soorten en enorm bekende zwemmers. We zien ze niet alleen als vissen, maar ook als zorgzame ouder.

Bij elke vis zien we hoe het zijn eitjes met zich meeneemt. Bij de één in de buik, bij de ander op de kop en weer een ander op de rug geplakt. Vader Zeepaard heeft zijn jonkies bij zich in de buidel.

Na een flinke reis in de zee met allerlei begroetingen is het tijd om de jonkies te laten gaan. In één beweging wordt er een doek uit de buidel gehaald met daarop allerlei kleine zeepaardjes geschilderd. Een visueel effectieve truc om een hele vloedgolf aan jonkies uit te beelden.

Het Eenzame Vuurvliegje

Een vuurvliegje voelt zich eenzaam en gaat op zoek naar vriendjes. In het half donker is elk lichtje mogelijk een ander vuurvliegje om vriendschap mee te sluiten. Helaas treft het beestje met knipperend achterlijfje telkens andere dingen aan.

Bijvoorbeeld de koplampen van een auto. Leuk detail, het nummerbord van de auto is ‘carle’. Aan het eind van het verhaal vindt hij een heel stel vriendjes en maken ze gezamenlijk een dans van lichtjes.

Rupsje Nooitgenoeg

Uit een ei komt een rups die zich helemaal vol gaat eten. De lekkerste dingen komen voorbij terwijl de kinderen in de zaal roepen wat ze zien. De acteurs moedigen hen aan om mee te tellen. Dat hoeven ze eigenlijk niet eens te vragen, want dat gaat al vanzelf

Dansende watermeloenen, zwierende worstjes en zwevende aardbeien komen over het podium heen. Telkens gaat er een luikje in open als de rups zich er doorheen eet. Helemaal volgegeten stopt de rups zichzelf in een zak (cocon) en wordt al snel een grote vlinder met de prachtigste kleuren.

In de vier verhalen samen komen er maar liefst 75 verschillende karakters/poppen voorbij. Het leuke is dat je de verhalen helemaal niet hoeft te kennen om ze te begrijpen.

Ik denk dat wij buiten Rupsje Nooitgenoeg enkel Vader Zeepaard wel eens in boekvorm doorgebladerd hebben. Hoewel het verhaal van de rups favoriet was, hebben we van de andere verhalen net zo genoten.

Duidelijk plezier

Rupsje Nooitgenoeg in het theater review - Mamaliefde

Het is duidelijk dat de acteurs Ilse Klein Geltink, Kate Hoffman en Robin de Weert veel plezier hebben in het spel. Met een brede glimlach lopen, rennen en dansen ze rond over het podium. Het fijne voor de jongste kijkers is dat ze rustig en duidelijk praten.

Ze betrekken de kinderen bij het spel, al is dit natuurlijk helemaal gescript. Dat het werkt is duidelijk, ik zag zelfs de meest verlegen kids (inclusief die van mijzelf) uit hun schulp kruipen en enthousiast meedoen. Kleuren benoemen, dieren raden, tellen en wijzen.

Voorstelling bekijken & leeftijdsadvies

Sinds de première is deze familievoorstelling te bekijken in meer dan 60 theaters in Nederland en België. Een absolute aanrader voor kinderen vanaf 2 jaar. Met 55 minuten speeltijd zonder pauze is de show zeker niet te lang, want de spanningsbogen worden goed afgewisseld.

Rode loper met ballonrupsen

Rupsje Nooitgenoeg in het theater review - Mamaliefde

Het is nogal een stukje rijden, vanuit Millingen aan de Rijn naar Zaandam. Voor deze voorstelling hadden we dat wel over. Al vanaf het eerste persbericht dat binnenkwam en bij het zien van de eerste publicatiefoto’s was ik enthousiast.

Nadat de kinderen de plaatjes ook gezien hadden, lieten ze mij al duidelijk weten dat ze hier heen wilden, zelfs de jongste van twee. Een paar weken voor de première kreeg ik de vraag of we na Dikkie Dik, Woezel & Pip en De Kleine Zeemeermin voor een vierde zondag op rij op pad wilden gaan voor Mamaliefde.

Aangezien we de smaak te pakken hadden en het theater steeds leuker wordt ervaren, liepen we wederom over de rode loper. Deze keer met mooie groen-rode ballonnen. Als je goed oplet, zie je dat dit een leuke verwijzing naar Rupsje Nooitgenoeg is.

In de foyer konden de kinderen even lekker kleuren. Met een speciaal bandje konden wij de trappen op naar een vip-gedeelte waar we even wat konden drinken en een echt Nooitgenoeg-cakeje konden eten. Daarvan kregen we echt nooit…..

Op het podium zorgde presentatrice en TV-persoonlijkheid Kim Kötter voor de introductie van deze speciale voorstelling.

Maarten Fest
Social media
Latest posts by Maarten Fest (see all)