Skip to Content

Kleine tuin inrichten; 10 kindvriendelijke tips ter inspiratie

Kleine tuin inrichten; 10 kindvriendelijke tips ter inspiratie

Een kleine tuin kan een uitdaging zijn als het gaat om het creëren van een kindvriendelijke omgeving. Maar met een beetje creativiteit en slimme inrichting, kan ook een kleine tuin een geweldige speelplek zijn voor kinderen. In dit artikel geven we je tips en adviezen over hoe je een kleine tuin kindvriendelijk kunt maken.

Optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte

Als je een kleine tuin hebt, is het belangrijk om slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Gebruik bijvoorbeeld verticale ruimte door het ophangen van plantenbakken of het plaatsen van een klimrek.

Maak ook gebruik van multifunctionele meubels, zoals een bank met opbergruimte eronder, zodat je ook spullen kunt opbergen en de tuin niet rommelig wordt. Zeker bij een kleine tuin krijg je sneller dat gevoel.

Hoe laat je een kleine tuin groter lijken?

Om een kleine tuin groter te laten lijken kun je gebruik maken van verschillende optische illusies. Ten eerste kun je werken met symmetrie. Plaats bijvoorbeeld een aantal objecten symmetrisch in de tuin, zoals plantenbakken of beelden. Hierdoor oogt de tuin rustiger en lijkt deze groter.

Daarnaast kun je gebruik maken van spiegels om de tuin groter te laten lijken. Plaats bijvoorbeeld een spiegel aan de muur of in een plantenbak. Hierdoor wordt het zicht verdubbeld en lijkt de tuin groter.

Om diepte te creëren in een kleine tuin kun je gebruik maken van verschillende trucs. Ten eerste kun je werken met perspectief. Plaats bijvoorbeeld grote objecten, zoals plantenbakken, aan de rand van de tuin en kleinere objecten, zoals bloemen, dichterbij. Hierdoor ontstaat er een gevoel van diepte en lijkt de tuin groter.

Het helpt ook door gebruik te maken van kleur en textuur. Gebruik bijvoorbeeld planten met verschillende kleuren en texturen om diepte te creëren en creëer verschillende hoogtes door planten op verschillende niveaus te plaatsen.

Hoe maak je het gezellig in de tuin?

Om de tuin gezellig te maken kun je gebruik maken van verschillende decoratieve elementen. Plaats bijvoorbeeld leuke kussens op de stoelen of banken, leg een kleedje neer op de grond en plaats kaarsen of lantaarns voor extra sfeer in de avonduren.

Ook kun je ook gebruik maken van decoratieve planten en bloemen, zoals hangplanten of plantenbakken. Zorg er ook voor dat de tuin goed onderhouden is, zodat deze er altijd netjes en gezellig uitziet.

Voeg speelse elementen toe aan de tuin, zoals gekleurde kussens op de bank, een grappige tuinkabouter of een speelbord tegen de schutting. Door deze elementen toe te voegen, wordt de tuin niet alleen kindvriendelijker, maar ook gezelliger en meer uitnodigend voor kinderen.

Natuurlijke materialen

Gebruik natuurlijke materialen in de tuin, zoals hout, gras en steen. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling en geeft kinderen de mogelijkheid om met verschillende texturen te spelen. Kies bijvoorbeeld voor een houten picknicktafel.

Dit zorgt niet alleen voor een veilige speelomgeving, maar ook voor een gezellige en sfeervolle uitstraling van de tuin.

Kindvriendelijke planten

Planten en bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar kunnen ook leuk zijn voor kinderen. Kies bijvoorbeeld planten die vlinders en bijen aantrekken, zodat kinderen deze insecten kunnen observeren.

Kies ook planten die veilig zijn voor kinderen, zoals de klimop, die geen stekels heeft. Vermijd planten die giftig zijn, zoals de oleander. Deze kun je in de grond plaatsen, maar dan neemt de border ook speelruimte in. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor een plantenbak buiten met verschillende hoogtes.

Speelplek voor de kinderen

Om kinderen te laten spelen in de tuin, is het belangrijk om een specifieke ruimte te creëren waar ze kunnen spelen.

Denk bijvoorbeeld aan een speelhoek met een zand- / watertafel of een inklapbaar speelhuisje . Je kunt ook gebruik maken van losse spelelementen zoals een waterbaan of binnenspeelgoed dat ook mee naar buiten kan.

Betrek kinderen bij het tuinieren

Betrek kinderen bij het tuinieren door ze te laten helpen bij het planten en onderhouden van de tuin. Geef ze bijvoorbeeld een eigen stukje tuin waar ze hun eigen plantjes kunnen verzorgen en laten groeien.

Zo leren ze over planten en bloemen en ontwikkelen ze een liefde voor de natuur. Ook kunnen ze helpen bij het onderhouden van de tuin, zoals het water geven van de planten en het verzamelen van bladeren en takken.

De tuin kun je ook gebruiken voor een speelse, maar educatieve omgeving. Maak bijvoorbeeld samen een insectenhotel waar kinderen kunnen leren over verschillende soorten insecten en hoe belangrijk ze zijn voor de natuur.

Of hang een vogelhuisje op waar kinderen vogels kunnen observeren en leren over verschillende soorten vogels en hun gewoontes.

Schaduw

Om voor schaduw te zorgen in de tuin kun je verschillende dingen doen. Plaats bijvoorbeeld een parasol bij de zit- / speelhoek.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van bomen of struiken om schaduw te creëren. Plant bijvoorbeeld een boom of struik op een strategische plek, zodat deze schaduw biedt op het juiste moment van de dag.

In een kleine tuin kun je ook gebruik maken van een pergola, waarbij je bijvoorbeeld druiven of klimplanten kunt laten groeien voor extra schaduw. Of een schaduwdoek die je aan ringen bevestigt en je kind daardoor uit de volle zon kan spelen.

Houd rekening met de veiligheid

Als laatste is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid in de tuin. Zorg ervoor dat de speeltoestellen veilig zijn en controleer regelmatig of er geen scherpe randen zijn of onderdelen die loszitten.

Plaats hekjes of afscheidingen rondom de tuin om te voorkomen dat kinderen te ver weglopen. Verwijder ook eventuele giftige planten en maak eventuele waterpartijen veilig.

Een kleine tuin kan net zo goed kindvriendelijk zijn als een grote tuin. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte, een veilige speelruimte te creëren en gebruik te maken van natuurlijke materialen, kan een kleine tuin een geweldige speelplek zijn voor kinderen.

Betrek kinderen bij het tuinieren en maak van de tuin een educatieve omgeving. Vergeet ook niet om rekening te houden met de veiligheid. Met deze tips kun je een kleine tuin omtoveren tot een kindvriendelijke en gezellige speelplek.

Linda van Aken