Skip to Content

Dit zijn de 5 mooiste haagplanten die er zijn!

Dit zijn de 5 mooiste haagplanten die er zijn!

Haagplanten zijn prachtige sierlijke heggen en struiken, die prachtig tot hun recht komen in een stijlvolle en groen tuin. Dit zijn geliefde planten, omdat ze niet alleen fleurig en stijlvol zijn, maar ook lekker snel dichtgroeien voor de tuinafscheiding. Zoek je een fraaie plant, dan valt er genoeg te kiezen.

Er zijn namelijk veel soorten haagplanten, zoals de Taxus, de Beukenhaag, de Kardinaalsmuts of de Portugese Laurier.

In dit artikel zetten we de 5 mooiste planten die er zijn voor je op een rijtje. Een van deze prachtige hagen gaat jou ongetwijfeld aanspreken en prijkt straks in jouw voor- of achtertuin. Maar voordat we onze top 5 presenteren, eerst iets over de vele voordelen die haagplanten hebben.

Belangrijke pluspunten van haagplanten

Kiezen voor een haagplant in je tuin heeft veel voordelen te bieden. Een groot pluspunt van een haagplant is in de eerste plaats de geluiddempende werking.

Doordat hagen een hoge bladdichtheid hebben, spelen ze een rol bij het dempen van omgevingsgeluiden. En dat is natuurlijk lekker, vooral als je langs een drukke weg woont of in de buurt van een school.

Een tweede pluspunt van haagplanten, zoals de Ilex of de Kardinaalsmuts, is dat je deze plantsoort gemakkelijk kunt bijsnoeien in de door jou gewenste hoogte en breedte. Daarbij kun je dit heel strak afwerken, door de bladdichtheid bovengemiddeld groot is.

Hierdoor heb je minder last van pottenkijkers, want door een gezonde haagplant kun je niet heen kijken. In de derde plaats zien ze er elegant en luxueus uit. Een tuin valt direct op te midden van de grijze massa aan tuinen in jouw omgeving.

Ten slotte, last but not least, zijn ook dieren en insecten blij met haagplanten. Ze kunnen de hagen gebruiken als schuilplek of als voederplaats.

Haagplanten hebben dus voordelen genoeg en zijn daarom een slimme keuze voor iedere tuin! Maar wat zijn de 5 mooiste haagplanten die je kunt kopen?

De Kardinaalsmuts

Op nummer 1 in ons overzicht van prachtige haagplanten zetten we de schitterende Kardinaalsmuts. Interessant aan deze stijlvolle sierheester, die in vaktermen ook wel bekendstaat als Euonymus alatus, is dat deze haag het hele jaar door mooi blijft.

Je kunt rekenen op veel variatie: prachtige (roze) bloemen, donkerrode bladeren en herfstkleuren en nog veel meer moois.

Natuurlijk is de exacte vertoning van al dit moois afhankelijk van het soort Kardinaalsmuts dat je koopt, want er zijn diverse varianten. Denk aan de Red Cascade, de Emerald Gaiety of de Japanse Kardinaalshoed.

De Portugese Laurier

Een goede nummer 2 is wat ons betreft de Portugese Laurier. De Portugese Laurier is vooral populair vanwege zijn luxueuze looks. Ook het feit dat deze haagplant lekker dichtgroeit, wordt door veel mensen gewaardeerd.

Een andere reden die de Portugese Laurier geliefd maakt, is dat deze veel diertjes aantrekt. Denk aan bijen, hommels, vogels en ook bij vlinders.

Wie van leven in de brouwerij houdt, lees: de tuin, gaat dus heel blij worden van de Portugese Laurier. Houd er wel rekening mee dat een Portugese Laurier niet te nat mag worden en geregeld verzorging nodig heeft.

De Ilex

In een top 5 van fraaie hagen mag de Ilex hoe dan ook niet ontbreken. Typerend voor de Ilex is dat deze haagplant ideaal is om een tuin een mooie groene uitstraling mee te geven. De Ilex is goed bestand tegen plantenziektes en sterk. Deze haagplant lijkt veel op een buxus.

Voordelig aan de Ilex is dat deze het hele jaar door groen blijft en winterhard is. De Ilex groeit met zo’n 20 tot 25 per jaar prima, zodat je zelf de hoogte en breedte kunt kiezen door jouw haagplant al dan niet bij te snoeien.

De Beukenhaag

Wie kent hem niet, de aloude Beukenhaag? Beukenhagen zijn een van de klassiekers onder de haagplanten en daarom de terecht nummer 4 in dit overzicht. De Beukenhaag is vooral geliefd omdat deze lekker snel de hoogte in groeit, met liefst 50 centimeter per jaar.

Wil je dus een haag voor meer privacy, dan is de Beukenhaag een prima optie. Verder is deze haag winterhard, doorstaat gemakkelijke heftige stormen en, ook fijn, is prima betaalbaar.

De Taxus

Gezien het steeds droger worden van de Nederlandse bodem is de Taxus een goede haagplant. De Taxus kan namelijk goed tegen droge omstandigheden en blijft dan goed ‘in shape’. Aantrekkelijk is verder dat het onderhoud van de Taxus niet veel voeten in de aarde heeft.

En Taxus is lekker dicht, wat de nodige privacy garandeert. Ten slotte wordt deze geprezen, omdat hij ook in de wintermaanden prachtig groen blijft. Een kunststukje voor elke tuin dus!

Floortje