Skip to Content

Tuin puppyproof maken met omheining of hek om hond in tuin te houden

Tuin puppyproof maken met omheining of hek om hond in tuin te houden

Er komt een nieuw gezinslid aan: een puppy! Er wordt weleens gezegd dat een puppy lijkt op het opvoeden van een kind, maar dan doe je het in 2 jaar tijd. Net zoals je je huis aanpast aan je kind, zul je ook tot de conclusie komen dat een pup enige aanpassingen vergt.

Hoe zorg je ervoor dat je tuin puppyproof is, zodat je kleine hond veilig naar buiten kan? En andersom: zodat er nog iets van je tuin overblijft?

Kindvriendelijke tuin: is die al puppyproof?

Misschien denk je dat je tuin al aangepast is aan kinderen en er dus weinig meer kan gebeuren. Gedeeltelijk is dat waar, want er zijn inderdaad overeenkomsten met aandachtspunten voor een kindvriendelijke tuin en die voor een pup.

Alleen heeft jouw hond andere behoeften en een ander formaat dan je kindje. Dus lees toch nog even goed de punten door!

Veilig omheind

Natuurlijk is je tuin het veiligst voor je hondje als hij of zij er niet uit kan ontsnappen. Besef wel dat alleen een hekje neerzetten niet genoeg is. Je zult hier heel reëel naar moeten kijken.

Een klein hondje kan tussen kleine kieren door en past misschien tussen het latwerk van je hek door (om maar iets te noemen). Een hond ontwikkelt snel en in rap tempo zullen ze dus ook hoger kunnen springen!

Even over het hekje springen als jij er niet bij bent is zo gebeurd! Zeker als achter dat hek een ander speelkameraadje langsloopt, bijvoorbeeld. Dat moet je natuurlijk niet willen.

Gaat het om je achtertuin, dan kun je dan ook het beste voor een dichte schutting gaan en in de gaten houden of alles nog goed vastzit.

Graven maar…: een eigen plekje

Het zit bij de meeste honden in hun genen: willen graven! Je houdt dit in de gaten zodat ze niet op die manier een uitweg vinden. Maar je wilt vast ook niet dat ze je mooie bloemetjes eruit spitten.

Door een eigen stukje tuin te geven waar het wel mag, kun je de pup aanleren dat hij/zij daar mag spitten en als ze (hij) ergens anders begint direct laten weten dat het daar niet mag.

Dit kost wel even tijd om aan te leren, maar de meeste honden snappen het echt wel. Heb je een grotere tuin, dan zou je zelfs een stuk van je tuin echt voor je hondje in kunnen richten.

Naast een plek om te mogen graven, kun je dan leuke objecten erin zetten waar de pup doorheen kan kruipen of overheen kan klauteren.

Let op je beplanting!

Veel planten zijn giftig. Ook de gewone, bekende beplanting. Zeker kleine pups eten alles op. Je kunt bij het LICG vinden welke beplanting (en andere zaken) giftig voor ze zijn. Houd hier zowel binnen als buiten rekening mee.

Heb je iets in je tuin wat je niet kwijt wilt en waarvan het bekend is dat het een gevaar oplevert, zorg dan dat hij daar niet bij kan. Heeft je pup ergens van staan snoepen waarvan jij niet weet of dit kwaad kan? Neem geen risico en overleg met je dierenarts!

Meer tips hierover lees je eveneens bij het LICG.

Denk niet dat je wel op zult letten, want een pup/hond (en kind) is razendsnel. Besef ook dat wat voor ons mensen of zelfs voor bijvoorbeeld katten of konijnen niet gevaarlijk is, voor een hond wel giftig kan zijn!

Dit verschilt echt per ‘diersoort’. Een druif is bijvoorbeeld heel giftig voor de hond, net als chocolade (wat dan niet in je tuin zal groeien, maar misschien wel open en bloot op een terrastafel ligt…).

Gevaarlijk materiaal

Als je kinderen in de tuin hebt lopen, dan zal er al rekening gehouden worden met gevaarlijke materialen. Maar anders kan het zomaar zo zijn dat je bijvoorbeeld bepaald tuinmateriaal hebt staan wat scherpe randen heeft en daardoor een gevaar kan opleveren.

Besef dat een hondje graag holt en dolt en met een vaartje ergens tegenaan kan lopen. Is dit scherp, dan kan het dus direct groot letsel oplopen.

Glasplaten zijn ook zo’n probleem. Kijk eens rustig je tuin door om te zien of er zulke gevaren op de loer liggen. Vaak valt het jezelf namelijk helemaal niet zo op…

De schuur is niet van hem

Je hond heeft niets te zoeken in de schuur. Terwijl daar vaak wel dingen staan als antivries of koelvloeistof. Het probleem hierbij is dat er een geur en smaak aanzit die ze wel waarderen.

Maar ook andere zaken als schoonmaakmiddelen, bestrijdingsproducten, verf, enzovoort. Je hond blijft gewoon veilig buiten en dit waarborg je door de deur van de schuur goed af te kunnen sluiten. Liefst met een slot zodat het niet zomaar openwaait.

Bemesten en bestrijden

Gebruik je middelen in je tuin om slakken te weren, bestrijdingsmiddelen en dat soort dingen? Dit is vanzelfsprekend gevaarlijk voor je pup. Het beste doe je het helemaal niet of kies anders voor producten die geen gevaar opleveren.

Wees ook heel kritisch in het kiezen van zogenaamde diervriendelijke bestrijdingsmiddelen! Laat nooit je pup in de tuin spelen als je wel iets gevaarlijks gebruikt. En laat je goed informeren vanaf welke dag dit weer wel veilig kan!

Zorg voor schaduw

Zorg dat de hond in de tuin in de schaduw kan liggen. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, want hij kan gewoon bij jou onder de luifel liggen of een plekje vinden onder een struik of een boom.

Maar zorg er wel voor dat er ergens zo’n plek voor hem is. Waar de schaduw bij een boom of struik is, verschilt uiteraard aan het tijdstip van de dag. Houd daar ook rekening mee.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een eigen hondenhok, maar let wel op dat deze niet in de hete zon staat. Want dan zal het waarschijnlijk in het hok nog altijd erg warm zijn.

Te heet? Blijf binnen!

Een hond (en dit verschilt per ras) heeft het al snel warm en zal veel beter af zijn op een koele plek. Is je tuin groot, zodat er veel schaduw en wind is, dan kan het misschien juist in je tuin aangenaam zijn.

Is je tuin echter een broeikas geworden? Dwing hem dan niet om naar buiten te gaan! Laat hem lekker binnen en zorg dat er genoeg water staat. Ga zeker niks actiefs buiten doen en houd de nodige uitlaatbeurten kort!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)