Zaten jullie kinderen vandaag ook zo voor de buis geplakt voor de intocht van Sinterklaas? Lekker warm en droog, met wat lekkers op tafel en bij voorkeur in een Pieten- of Sinterklaaspakje? Althans, in ieder geval voor de eerste vijf tot tien minuten om na de zoveelste ommekeer af te haken en gewoon lekker te gaan spelen? Wat eigenlijk best bijzonder is, want over het algemeen zodra de tv aangaat is dat een grote magneet op de kinderen. Maar de intocht weet de aandacht niet vast te houden. Behalve die van mezelf, maar ja dat was meer een gevalletje van woggen (was ontwijkend gedrag), want ik had netjes de stapel met was meegenomen naar beneden om te vouwen maar nog niet één handdoek zelfs in handen gehad… Maar dat terzijde. Want wat weet het Sinterklaasjournaal er weer een geniale draai aan te geven…

Lees ook: Intocht Zwarte Sinterklaas
Lees ook: Sinterklaas afschaffen; waarom wel / niet meer vieren?

Waar blijven de Pieten?

Was er de afgelopen week nog paniek over de Pieten; die zouden toch ook niet in de storm overboord geslagen zijn? Na vier dagen tegen een kajuit vol onbekende (oké een enkeling bekend van onder andere AH-reclames van een paar jaar terug) mannen die zeemansliederen aan het zingen zijn, kwam gisteren de opluchting. Met allereerst een heuse meisjespiet! (oké, ze is 23, maar ze ziet er nog erg meisjesachtig uit) En later ook een heuse Zwarte Piet, tot grote opluchting van social media. Waar ouders opgelucht vermelden dat hun kind tranen van geluk huilden omdat ze niet alleen een Piet hadden gezien maar ook een Zwarte Piet. Want stel je voor dat ze de regenboogpieten waar ze vorig jaar mee geëxperimenteerd hadden terug zouden laten komen. Nee, dat kon toch echt niet, dat zag er niet uit. En dat was niet alleen de mening van de voorstanders van Zwarte Piet, maar ook de tegenstanders. Roetveegpieten, dat kon nog, maar regenboogpieten…

Hulpsinterklaas?

Maar ja, de rol van die mannen met allemaal een andere huidskleur en culturele afkomst… Dat waren dus niet de Pieten. Maar wat dan wel? Het antwoord liet niet lang op zich wachten, of althans de hints. Want waarom hadden ze allemaal zo’n rood koffertje met een Sinterklaaslogo erop? En waarom gingen ze allemaal naar een andere boot toe? Wat er in de koffers zat werd uitgelegd door Charlie die in het Pietenhuis ook een koffer had gekregen waarin een Sinterklaasmantel zat die ze maar alvast had opgehangen.

Nu heb ik niets tegen hulpsinterklazen hoor. Dat is toch al min of meer ingeburgerd dat Sinterklaas niet overal tegelijk kan zijn. Zeker niet nu er maar drie weekenden Sinterklaas is en er dus vandaag overal tegelijk een intocht plaatsvindt. Waarvan de eersten vanochtend vroeg, nog voor de landelijke intocht. Maar of het nu nodig is dat het multicultiklazen zijn? Ik weet nog niet wat ik daarvan moet vinden.

Laat de strijd maar losbarsten

Toch wel geniaal hoe het Sinterklaasjournaal de discussie over de huidskleur van Zwarte Piet weet te weerleggen naar Sinterklaas. Een paar jaar terug hebben ze het ook al geprobeerd, met in de laatste aflevering een scene van Opa Piet die als zwarte Sinterklaas wegrijdt op een paard. Dit jaar beginnen ze er gewoon meteen mee. Hoe zal sociaal Nederland daar op reageren? En hoe zit het dan met de Kerstman? Krijgt hij dan ook multiculti-afgevaardigden?

Waar blijft de tijd dat kinderen zich druk maakten of ze wel lief genoeg waren geweest of mee moesten naar Spanje? Of wat ze in hun schoen zouden vinden? Of hoe Zwarte Piet hun huis binnen kwam en er een steen in de ring verwerkt werd die als loper gebruikt kon worden. Of dat er een heel verhaal werd bedacht rondom de nieuwe staf? Moet het dan ieder jaar nog extremer? Dit jaar kwam niet voor niets in het nieuws als de spannendste Sinterklaas ever.

Wat mijn eigen kinderen betreft; die interesseert het helemaal niets. Kregen het niet eens mee, omdat ze allang de aandacht kwijt waren en druk bezig waren met kleuren. Tot de reclame, toen werd de tv opeens weer interessant. Maar de komende weken zal hier vast nog bij stil gestaan worden in het Sinterklaasjournaal. Al zal het de kinderen een zorg zijn en zijn het natuurlijk de volwassenen die hun mening al klaar hebben staan.

Wat vind jij van de multicultiklazen?

Bron afbeelding

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'