Skip to Content

Sinterklaas cadeautjes gevonden voor pakjesavond

Sinterklaas cadeautjes gevonden voor pakjesavond

Sinterklaas, de goedheiligman, brengt jaarlijks een dosis magie en vreugde in het leven van kinderen over de hele wereld. De geheimzinnigheid rondom zijn komst en de cadeautjes draagt bij aan de magie van het feest. Maar wat als de verstopplek van de cadeautjes onder het bed, in de auto of in de kast per ongeluk wordt ontdekt door nieuwsgierige kinderen die nog volop geloven? Want je bent echt niet de enige!

Behoud de magie

Als je kind per ongeluk de verstopplek van cadeautjes ontdekt, kun je de afweging maken om de magie van Sinterklaas te behouden of toch te vertellen over hoe of wat. In plaats van direct de verrassing te bederven, kun je een alternatieve uitleg geven. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van je kind en of er al twijfels zijn / hoe actief ze opgaan in het verhaal.

Laat kinderen zelf denken

Een inspirerende benadering is om de kinderen zelf te laten nadenken over de ontdekking. Door hen te betrekken bij het bedenken van mogelijke verklaringen behoud je niet alleen de magie, maar geef je de kinderen ook een actieve rol in het Sinterklaasgebeuren. Deze betrokkenheid versterkt het geloof.

Grote kans dat ze zelf met hun fantasie al een oplossing bedenken; zoals toen een Piet van de bank viel en haar pruik op de grond lag. De kinderen bedachten vervolgens al dat ze een pruik droeg omdat ze anders gepest zou worden vanwege haar rode haarkleur.

Hulpje van Sinterklaas

Door kinderen te vertellen dat Sinterklaas de ouders om hulp heeft gevraagd en dat zij een rol spelen in het bewaren van cadeautjes, wordt een gevoel van betrokkenheid gecreëerd. Je kan dan vertellen dat Sinterklaas bepaalde cadeautjes al vooraf naar ouders brengt, omdat Sinterklaas op de avond van het feest niet in staat is om alles tegelijkertijd te dragen. Hierdoor blijft de mystiek rondom Sinterklaas en zijn geschenken behouden.

Malle pietje

Wanneer het kind de verstopplek ontdekt kun je een verklaring geven zoals dat het een tijdelijke geheime opslagplaats is. Of dat Malle Pietje er een grap van heeft gemaakt door alvast de cadeautjes te brengen om zo andere Pieten te plagen. Door humor te gebruiken, maak je de situatie minder ernstig en wordt het een grappige herinnering voor de kinderen.

Brief voor Sinterklaas

Wanneer een brief die geschreven was voor Sinterklaas en in de schoen was gestopt per ongeluk wordt ontdekt. Bijvoorbeeld, dat de brief tijdelijk niet werd meegenomen vanwege slecht weer, met de suggestie dat Piet deze later zou meenemen als het droog was. Of dat er een vergeetachtig Pietje was dat de brief is vergeten.

Geef cadeautjes met Kerst

Als laatste redmiddel, als het kind te veel weet, kun je ervoor kiezen om de cadeautjes in te pakken en onder de kerstboom te leggen of ze te bewaren tot een verjaardag. Hiermee behoud je toch een element van verrassing voor een andere feestelijke gelegenheid.

Ongeacht de situatie is het van essentieel belang om flexibel te zijn en op een speelse manier in te spelen op de ontdekking van de verstopplek. Hierdoor behoud je niet alleen de magie van Sinterklaas, maar stimuleer je ook de nieuwsgierigheid van het kind, waardoor het geloof in de betoverende wereld van Sinterklaas blijft bestaan.

Linda van Aken