Is je kind jarig en ben je op zoek naar een leuke, makkelijke of gezonde traktatie voor je kind om te trakteren? Voor jongens of meisjes? Het hoeft echt niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Overleg met je kind wat hij of zij graag wil trakteren of wat favoriet is; houdt je kind niet van banaan is het natuurlijk niet handig om bananen te trakteren. Wil je kind graag alles in thema, dan zijn daar ook meer dan genoeg opties voor. Soms hebben scholen of kinderdagverblijven ook richtlijnen over wat wel of niet mag. Denk bijvoorbeeld aan gezonde traktaties met fruit. Als je kind in een klas zit met veel islamitische kindjes is het handig om geen knakworstjes (of in ieder geval niet van varkensvlees) te trakteren. Verder hoef je over het algemeen hoef je geen rekening te houden met allergieën en diëten. Als er klasgenootjes zijn met hele strenge eisen hebben ze over het algemeen wel een speciaal trommeltje waar ze dan iets uit mogen kiezen.

Lees ook: Kinderfeestje organiseren; 40 tips en handige planning / checklist voor een onbezorgde en betaalbare verjaardag inclusief spelletjes en entertainment.
Lees ook: Goedkoop een verjaardag vieren; van kinderfeestje organiseren tot voor volwassenen
Lees ook: Kinderfeestje ideeën; van betaalbare kinderfeestjes buitenshuis of originele activiteiten laten organiseren. 
Lees ook: Kinderfeestje thuis; Leuke ideeën en originele thema’s zelf spelletjes bedenken of entertainment laten organiseren. 
Lees ook: Snoepzakjes meegeven na kinderfeestje? Alternatieve traktaties / uitdeelzakjes op uit te delen
Lees ook: Eten kinderfeestje? Wat dacht je van deze originele hapjes, lunch of goedkope diner buffet ideeën?

Inhoudsopgave

Gezonde traktaties met fruit

Ben je op zoek naar een gezonde traktatie dan is een traktatie met fruit altijd wel een goed idee; dit is over het algemeen zoet. Twijfel je of alle kinderen het wel lekker vinden kan je altijd uit twee soorten fruit kiezen zodat de kans groter is dat als ze het een niet lusten het ander wel.

Lees ook: Gezonde traktaties; voorbeelden van suikervrij tot fruit trakteren

Aardbei pannenkoeken

Voor deze traktatie zijn de pannenkoeken besmeerd met aardbeienjam, vervolgens opgerold en samen met aardbeien aan een stokje geregen. Het is wel handig om de groene kroontjes te verwijderen zodat kinderen deze niet per ongeluk op eten of de juf ze allemaal moet weghalen.

Mandarijnen Dikkie Dik

Hoe schattig zijn deze dikkie dik mandarijnen; alles wat je nodig hebt is een dikkie dik tekening die je op oranje papier uitprint en uitknipt, oogjes opplakken en met een sateprikker in de mandarijn steken.

Dolfijn bananen

Deze banaan dolfijnen lijken zo uit de zee van blauwe druifjes op te duiken. Aan d ebovenkant maak je een snee zodat het net lijkt alsof de mond open staat en twee stippen voor de ogen.

Tropische bananen

Deze bananen hebben een rokje gekregen van een papier met een patroontje, bloemetje in het haar gezichtje tekenen en klaar is je tropische banaan.

Piratenboot banaan

Heb je een jongen die graag bananen wil trakteren dan is deze boot met mast van een sateprikker, vlaggetje touwtje en aan de onderkant een doosje rozijnen zodat hij stabiel blijft staan een idee.

Race bananen

Teken met een marker strepen zodat het net lijkt alsof het een weg is, een wit zwart geruit vierkantje dat de finish moet voorstellen en een autootje en klaar. Het leuke is natuurlijk dat ze het autootje mee kunnen nemen naar huis.

Druiven slang

Deze rups / slang met druifjes geregen aan een sateprikker met op het einde een aardbei is natuurlijk een echte klassieker.

Schildpad appels

De appel wordt half door midden gesneden, met sateprikkers een paar druifjes en je hebt een schildpadje.

Regenboog fruitspiesjes

Ook een echte klassieker deze fruitspiesjes in de kleuren van de regenboog met een stukje rode appel of aardbei, perzik of mandarijn, ananas of banaan, kiwi of appel, druifje en blauwe bes.

Mexicaanse komkommers

Wil je een ‘hippe’traktatie dan koop je een emmertje snoepkomkommers, en maak je een hoedje van een opgerolde dropveter en een tumtummetje.

Kattenmandarijn

Hoe lief is deze mandarijn met een gezichtje en twee tumtummetjes!

Luchtballon traktatie met fruit naar keuze

Deze papieren bakjes of bekertjes vul je met fruit (of andere vulling) naar keuze, met papieren rietjes klem je de ballon vast en klaar.

Fruitsticks

Koop in de winkel wat vrolijke bakjes, snijdt groenten en fruit of kaas en worst in hapklare repen en je krijgt vrolijke snackbakjes.

Traktaties geschikt voor baby’s en peuters kinderdagverblijf

Is je kind jarig op een kinderdagverblijf en zit het bijvoorbeeld in een verticale groep dan is het ook goed om rekening te houden met de allerjongste kinderen.

Rijstwafel Nijntje

Deze ingepakte rijstewafel in een plastic boterhamzakje is voorzien van een nijntje gezicht met stift en twee uitgeknipte oren.

Soepstengels

Deze lange vingers zijn voorzien van een vrolijk vingerpoppetje die je onder andere hier kan vinden.

Eierkoek kikkers

De eierkoek snijdt smeer je in met boter of chocoladepasta, vervolgens plak je hem dubbel met op vier punten een schijfje aardbei voor de tong en bovenop twee halve druifjes.

Eierkoek muisjes

Ook voor deze traktatie gebruik je de eierkoek als basis, m&m’s voor de oogjes, een tumtummetje als neusje, dropveter als staart en twee papieren snoepjes voor de oren.

Eierkoek prinses

De basis is hetzelfde als bij de muisjes, maar dan met m&m’s of skittles aan de onderkant en een prikker van een prinses aan de bovenkant.

Lees ook: Zelf een sprookjes prinsessen & ridder traktatie maken

IJsjes

Deze lange vingers zijn in een hoesje gestoken in de vorm van een ijsje. De printable vind je hier.

Rozijnen traktatie

Deze rozijnen zijn ingepakt in een gekleurd papiertje, voorzien van een gezichtje met bewegende oogjes en een veer als tooi.

Bezemstelen

Deze lange vingers hebben een strookje met kaas aan de onderkant gebonden.

Danoontjes trakatie

Deze danoontjes zijn ondersteboven op een bloem geplakt en vervolgens op een stevige sateprikker in een mandje gestoken. Houdt er wel rekening mee dat deze gekoeld moeten worden.

Knijpfruit traktaties

Deze zakjes knijpfruit zijn ingepakt in bruin papier, een pompon als staart op de achterkant en twee vingeroogjes die vind je hier. En de bovenkant knip je in als oren, met een roze papiertje als accent.

Snoep traktaties

Hoef je geen rekening te houden met gezonde traktaties en is je kind echt een zoetekauw of hou je van kleurrijke en bonte traktaties dan zijn de volgende ideaal.

Kleurige cadeautjes

Het ziet er heel gaaf uit deze cadeautjes maar is wel even werk, verschillende laagjes van zure matjes ‘plak’ je op elkaar met glazuur, in het midden een gat uitsnijden (niet de onderste) en vervolgens een dekseltje aan de bovenkant. De binnenkant vul je met skittles of andere kleine snoepjes en met een dropveter bindt je alles samen.

Spek lollies

Deze lange spekjes worden opgerold aan een sateprikker geprikt zodat het net een lollie wordt.

Kleurrijk popcorn met jellybeans

Deze plastic bekertjes popcorn worden gemixt met skittles of vrolijk gekleurde jellybeans.

Lees ook: Popcorn maken van mais in magnetron, pan of popcorn maker. Zoet, zout, gekleurd of traktatie

Aquarium

Hoe gaaf zijn deze trakaties? De plastic bekers zijn gevuld met gepofte rijst en voorzien van een dekseltje waarin een prikker is geprikt. Halverwege deze prikker zweeft er een snoephaaitje. Onderin zwemt een plastic diertje waar vervolgens mee gespeeld kan worden. Deze koop je bijvoorbeeld bij de action of via ali.

DIY Chips ketting

Weer eens wat anders dan een zakje chips; een pakketje om zelf je eigen ketting te maken.

IJs & Cupcakes

Is je kind in de zomer jarig, of juist niet en wil het toch ijsjes trakteren dan kom je een heel eind met een beetje creativiteit.

Lees ook: Zomerse Frozentraktatie maken

Stroopwafel ijsjes

Een pizzapunt van een stroopwafel met een printje van een wolkj