Of het nu tijgers of gorilla’s zijn in de dierentuin, tot en met een slak in de achtertuin; mijn kinderen hebben een grote fascinatie voor dieren. Daarom nam ik ze mee naar de Campina Open Boerderijdagen waar je zelf kan ervaren hoe het leven op een boerderij is. Verspreid over het land zijn er 57 boeren die de deuren openen en diverse activiteiten organiseren zodat je daar een kijkje kan nemen. Zo kan je in de praktijk zien dat de melk niet zomaar uit een pak of fabriek komt, maar van de koeien die in de wei staan. Wij reden op uitnodiging naar Nigtevecht waar de familie Veldhuisen woont.

Lees ook: De leukste gratis dagjes uit met peuters, kleuters en kinderen

Rondleiding over de boerderij

Als je aankomt zie je al duidelijk aangegeven staan waar de boerderij is. Er is parkeerbeheer aanwezig om alles in goede banen te leiden en de auto te parkeren in het weiland. Daarna was het een paar stappen lopen naar het boerenerf waar we een boerenquiz kregen met vragen over koeien en waarvan we het antwoord konden vinden op de boerderij.

We begonnen de dag met een rondleiding, waarbij de boer meeliep met een rondje over de boerderij en vertelde over de dieren en zijn werk. Zo kregen we een kijkje in de stal met kalfjes van nog geen twee weken oud en legde hij uit waarom ze niet bij elkaar in een hok zitten. Zo kunnen ze namelijk beter in de gaten houden hoeveel een kalfje drinkt. We gingen ook langs de zwangere koeien in de stal en de dierenarts die daar vanochtend was geweest omdat er een kalfje was geboren legde uit hoe het zat met de vele magen van de koe. We mochten ook een kijkje nemen in de melkstraat waar de koeien doorheen lopen om gemolken te worden en de enorme tank waar de melk wordt opgeslagen. De kinderen hadden ondertussen de spelletjes die je kon doen en het kraampje met ijsjes al gezien, dat zag er natuurlijk wel erg verleidelijk uit.

Stormbaan

De rondleiding sloten we af bij de stormbaan in het weiland bij de koeien. Hier was een parcours uitgezet waarbij je moet klimmen, kruipen, rennen, springen, zaklopen en aardappelracen. Dat zag er natuurlijk wel erg leuk uit, heel lief gingen ze hand in hand samen over het parcours heen. Althans in het begin, tot ze bij de aardappelrace kwamen. Toen pakten ze allebei een schepje en aardappel en leek het ieder voor zich. Je zag aan hun gezichten dat ze hier echt van genoten.

Picknicken in het weiland