Skip to Content

Eve borstprothese voor na borstamputatie

Eve borstprothese voor na borstamputatie

Ieder jaar staat de hele maand oktober wereldwijd in het teken van aandacht voor borstkanker. Bij deze wereldwijde actie zijn duizenden organisaties betrokken, zo ook in Nederland. Maar liefst een op de zeven vrouwen krijgt met deze ziekte te maken.

 De strijd tegen borstkanker gaat nog altijd door en gelukkig zijn de overlevingskansen inmiddels gestegen naar 88%, maar heeft nog steeds een enorme impact op de patiënt en de omgeving.

Om te kunnen genezen van borstkanker kan het nodig zijn dat een borst gedeeltelijk of geheel geamputeerd moet worden en is een borstbesparende operatie niet aan de orde. Hoe ga je hiermee om? Dat dit een hele impact op je zal hebben, dat is uiteraard wel te verwachten.

Leren accepteren

Natuurlijk hoef je je niet te schamen voor jouw borstamputatie. Je lichaam opnieuw leren vertrouwen én accepteren zoals het nu is, kan een hele stap zijn.

Door te leren houden van je lichaam zoals het nu is, zul je ook weer figuurlijk beter in je vel komen te zitten. Praat over je twijfels en angsten. Heb je een partner?

Wees hier dan ook open over én durf te geloven als de ander zegt, dat deze je nog altijd mooi vindt. Je lichaam, specifieker natuurlijk daar waar je borst zat/zit, aanraken kan een onderdeel zijn van dit acceptatieproces. Ook dit kun je samen met je partner doen. Samen kijken naar het litteken en dit letterlijk onder ogen durven zien.

Verdriet mag er zijn

Alle mooie woorden ten spijt: natuurlijk is er verdriet. Durf ook dit te erkennen en laat het maar toe. Het krampachtig ontkennen heeft geen zin. Je kunt pas verder met jezelf als je ook je verdriet durft toe te laten en dit durft te doorleven.

Durf je verdriet ook te laten zien aan de mensen om je heen. Zo hoef je het niet allemaal alleen te doen, maar zullen er mensen om je heen staan.

Ook is het voor jouw partner belangrijk om zijn/haar gevoelens hierover te kunnen delen. Het ‘erbij staan en ernaar kijken’ is namelijk ook voor hem/haar zwaar. Probeer met elkaar in gesprek te blijven over alles wat er speelt.

Hoe ga je om met een borstamputatie?

Operatie of liever niet?

Je kunt een operatie ondergaan om een borstconstructie te laten uitvoeren. Nu kom je daar niet altijd voor in aanmerking en daarnaast kun je zelf ook zo je bedenkingen hebben. Er zijn gelukkig ook andere mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen.

Je kunt ook kiezen voor een uitwendige prothese. De meeste protheses zijn standaard modellen en daardoor kunnen er problemen ontstaan bij het dragen. Ieder vrouwenlichaam is immers anders en de prothese zou dan ook gewoon goed moeten aansluiten op jouw eigen lichaamsvormen.

borstprothese op maat gemaakt kan worden. Hierdoor zal zij perfect aansluiten en comfortabel zitten. Door dit unieke proces is er altijd sprake van een exacte aansluiting en zit deze uitstekend in een goedpassende bh, bikini of badpak. De juiste lingerie is uiterst belangrijk bij een goede pasvorm.

Met een gerust hart sporten en zwemmen

Als je kiest voor een borstprothese die gemaakt is door EVE borstprotheses, dan hoef je niet langer je te verstoppen en kun je weer volop shinen.

De bewegingsvrijheid is met deze prothese namelijk groot en je kunt er dan ook heerlijk mee zwemmen en sporten. Er is keuze uit 14 verschillende kleuren siliconen, zodat ook de kleur van de prothese volledig afgestemd is op jouw eigen huidskleur.

Zorgverzekeraars

Uitwendige borstprotheses zijn er in verschillende prijsklassen. Deze worden door de zorgverzekeraar uit de basisverzekering vergoed als er sprake is van medische noodzaak, bijvoorbeeld na een (gedeeltelijke) borstamputatie als gevolg van borstkanker.

Je dient hiervoor wel een prothese aan te schaffen bij een leverancier die een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar.

Is dit niet het geval, dan krijg je maar een deel van de kosten vergoed. De vergoeding uit de basisverzekering telt mee voor het eigen risico. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Consumentenbond.

De operatie en je liefdesleven

Veel vrouwen vragen zich af of hun partner ze nu nog wel aantrekkelijk vindt. Ze hebben er moeite mee om weer te vrijen omdat ze denken dat ze niet meer mooi zijn of zelfs nog erger.

Praat met je partner en durf te geloven dat hij of zij echt wel met je vrijen wil. Ook je eigen zelfbeeld en angsten zullen invloed hebben op je beleving. Geef aan wat je wel en wat je nog niet prettig vindt!

Want in het begin kan het ook nog te pijnlijk zijn om daar aangeraakt te worden.

Samen praten, maar ook rustig aan beginnen door alleen dicht bij elkaar te zijn, elkaar te strelen en te knuffelen, kan een prima start zijn om ook je liefdesleven weer een kans te geven.

En de kinderen?

Vertel je de kinderen wat er aan de hand is? Het kan als moeder behoorlijk verwarrend zijn of je dit nu beter wel of niet kunt doen. Probeer hierin de ideale middenweg te vinden.

Uiteraard hangt het ook van de leeftijd van het kind af wat je wel en wat je niet kunt vertellen. Maak het niet zwaarder dan nodig is, maar helemaal niets vertellen werkt uiteraard ook niet.

Je kind zal de sfeer in huis echt wel oppikken of doorhebben dat er iets met jou aan de hand is en niks zeggen maakt het dan alleen nog maar ‘enger’.

Daarbij is er de grote kans dat je kind zal zien dat je er anders uitziet. Dat een borst er niet meer eruitziet zoals het was. Of als je bijvoorbeeld je haar verliest door de behandeling. Ook dan kan hij of zij maar beter horen waarom dat zo is.

Wil je hier meer over weten? Jouw arts kan je vast verder helpen met dit thema en je hier informatie over verschaffen of je doorverwijzen naar betrouwbare sites of instellingen die je hier mee kunnen helpen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)