Er zijn feestdagen waar een bloemenkrans helemaal bij hoort. Maar uiteraard staat een bloemenkrans sowieso heel mooi aan je deur. Of maak een mooie bloemenkrans voor in je haar, zoals bij het Midzomerfeest! Hoe maak je een krans en wat hoort bij welke feestdag? En moet je altijd met verse bloemen werken of kan het ook op andere manieren?

Hoe maak je een bloemenkrans?

Bloemenkransen zijn uiteraard op meerdere manieren te maken. Je kunt hiervoor een decoratiehanger kopen. Dat is dan de ‘ondergrond’ waar jij je bloemen en dergelijke in kunt steken. Deze bestaan uit diverse materialen en afmetingen, dus aan jou de keus welke je het mooiste vindt. Kies je voor een kale krans van wilgentenen, die je alleen nog op hoeft te vullen of gebruik je enkel en alleen een ring van bijvoorbeeld ijzer, waar je alles omheen wikkelt?

Naast de traditionele ronde vorm kun je ook kiezen voor mooie alternatieve vormen. Een hartje is natuurlijk heel mooi. Maar ga ook eens voor vierkant! Dit geeft een heel ander effect dan een ronde vorm, terwijl het opvullen gewoon op dezelfde manier kan gebeuren. Deze vormen zijn te koop, maar natuurlijk kun je dit ook zelf maken door bijvoorbeeld met ijzerdraad de juiste vorm te vouwen.

Koop mooie bloemen in de winkel of verzamel materialen in de natuur welke je in je krans wilt steken. Hierbij kun je denken aan bladeren, mooie takken, mos of bijvoorbeeld kleine vruchtjes zoals dennenappeltjes of eikeltjes. Hoe origineler, hoe leuker, toch?!

Wil je lang van je krans genieten dan is de keuze voor droogbloemen een heel mooie. Een dergelijke krans kun je heel mooi in je kamer hangen of op een andere plek in huis en er héél lang mee doen! We geven hier nu enkele voorbeelden van bloemenkransen die je zou kunnen maken met bepaalde feestdagen. Maar we laten ook een aantal bloemenkransen zien die gemaakt zijn op een alternatieve manier.

Midzomer

Midzomer is de feestdag van Johannes de Doper en wordt o.a. in Zweden gevierd. Het valt samen met de zonnewende en in Noord-Europa wordt dat gevierd met vreugdevuren en veel feesten. Dit zijn ook de feesten waarbij men rond een paal danst, de zogenaamde midzomerpaal. Deze wordt versierd met bloemen en wordt ook weleens aangeduid als meiboom.

Jonge vrouwen moesten zeven verschillende soorten bloemen plukken en deze onder hun kussen leggen en dan dromen over hun toekomstige echtgenoot, in de hoop dat hun droom zou uitkomen. Bloemenkransen hoorden (en horen) bij dit feest. Deze droeg je dan in je haar en dat was een symbool van wedergeboorte en vruchtbaarheid. Deze boeketten werden gedroogd om zo deze magie te behouden. Soms zelfs om het met Kerst ook nog te gebruiken.

Sint Jan in Nederland

Ook in Nederland wordt het feest van Johannes gevierd, tijdens Sint Jan op 24 juni. Bloemen worden gezien als een beschermingsmiddel, omdat er het verhaal gaat dat Sint Jan (Johannes) op de vlucht was voor zijn vijanden en door een bloemenkrans werd gered… Hij dook onder bij vrienden maar iemand wilde hem verraden. Deze verrader hing een boeket aan de deurpost zodat ze zouden weten waar Johannes was. De dag erop bleek er echter overal een tros bloemen te hangen. Johannes bleef zo onvindbaar!

Sint Jan en bloemenkransen aan je deur horen dus bij elkaar. In dit leuke YouTube filmpje wordt er uitgelegd hoe je zo’n krans maakt. Ondertussen hoor je kinderen Sint Jansliedjes zingen!

Kerstkrans

Ook met Kerst kan een krans een mooie aanvulling zijn op de kerstversiering. Hiervoor zul je al snel uitkomen bij een onderlaag van dennentakken aangevuld met mooie rode besjes of bijvoorbeeld kerststerbloemen. Maar je kunt ook verder gaan dan dat. Kleine kerstballetjes erin verwerken is een mooie aanvulling. Of verlichting erin aanbrengen!

Pasen of een lentekrans

Pasen en lente staan een beetje gelijk aan elkaar. Beide duiden het nieuwe leven aan. En beide ‘houden’ van kleuren als geel, groen en oranje. Zorg voor mooie, frisse bloemenkleuren en verwerk eventueel paaseitjes of een paashaas erin! Wil je meer lente, waardoor je er langer van kunt genieten? Dan verwerk je er geen paasattributen in! Maar de kleurstelling kun je gewoon hetzelfde houden. Dus je kunt ook na Pasen deze extraatjes eruit halen en de krans verder laten hangen.

Naast kiezen voor frisse kleuren kun je eveneens juist kiezen voor natuurlijke tinten en de nadruk juist op de eitjes leggen. Verzamel mooie donsveertjes (of koop deze ook) en maak er een mooi geheel van op een krans van wilgentenen.

Bloemenkrans van droogbloemen

Droogbloemen brengen de natuur in huis, maar geven een heel andere sfeer af dan verse bloemen en takjes. Het past prachtig bij een landelijke sfeer in huis en het mooie eraan is dat de krans niet uitgebloeid raakt. Ook bij droogbloemen kun je alle kanten op en je kunt natuurlijk ook met droogbloemen aan de slag als je een krans als versiering wilt gebruiken met Pasen of Kerst, bijvoorbeeld.

Bloemenkrans van vilt

Een bloemenkrans van vilt maken is niet alleen leuk om te doen, maar eveneens mooi om te zien. Helaas alleen voor binnen, want vilt kan er niet zo goed tegen om in weer en wind buiten te hangen. Met vilt werken is niet moeilijk en je kunt alle kanten op wat kleuren betreft.

Bloemenkrans haken

Houd je van haken? Dan heb je vast al weleens bloemen langs zien komen bij creatieve sites, die gehaakt zijn. Op dezelfde manier kun je uiteraard ook een krans vol haken… Heel mooi om te zien én niet onderhevig aan de tijd. Gehaakte bloemen zullen immers nooit verdorren.

Bloemenkrans knutselen

Met de kinderen een bloemenkrans knutselen is natuurlijk ook een heerlijk leuk idee. Eierdozen zijn hier heel geschikt voor. Zorg voor verf in mooie kleurtjes. Door te kiezen voor de kleuren rood en groen kan je er echt een kerstkrans van maken, terwijl vrolijke kleuren prachtig staan met Sint Jan of Pasen.

Met dezelfde eierdozen kun je je kunstwerk nog ingewikkelder maken dan bovenstaand voorbeeld. Wat dacht je van dit prachtstuk:

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)