Skip to Content

Loopfiets; vanaf welke leeftijd is dit het beste voor ontwikkeling?

Loopfiets; vanaf welke leeftijd is dit het beste voor ontwikkeling?

Leren fietsen moeten we allemaal. De één leert het snel en heeft al ervaring op een loopfiets, de ander doet hier iets langer over. Maar het gaat eigenlijk altijd wel gepaard met vallen en opstaan. Of je het fietsen nu leert met zijwieltjes of op een driewieler, vallen hoort er wel zo’n beetje bij.

Het belangrijkste in dit leerproces is dus inderdaad doorzetten, niet opgeven en zeker niet bang worden voor de fiets, of de val. Angst is een grote stoorfactor en is dus absoluut niet helpend.

Vertrouwen op jezelf dat is het allerbelangrijkste en voelen dat je zelf controle hebt over je fiets. Dat je direct voelt als je je voet uitsteekt dat je stevig op de grond staat, zodat je eigenlijk dus ook helemaal niet hoeft te vallen.

Mijn ervaringen met leren fietsen

Fietsen kun je op verschillende manieren leren. Ik had vroeger zijwieltjes en die bleken zo scheef te zitten dat ze eigenlijk totaal geen steun gaven.

Ik vertrouwde op de kleine zijwieltjes dat ze dat dus wel deden en hierdoor fietste ik al een flinke tijd stevig door de straten heen zonder te beseffen dat ik ze niet eens nodig had. Mijn vertrouwen was kennelijk groot genoeg.

Mijn buurmeisje wilde ook leren fietsen, maar haar moeder had geen zin om de hele dag met haar in de weer te zijn om te oefenen. Huilend vond ik haar op de stoep naast haar fiets. Ik had meteen met haar te doen en zei “kom op, ik leer het je wel!”.

Ik ben bij haar achterop gaan zitten en zorgde zo voor haar balans.

Die middag hebben we zo uren rondgereden tot ik er stiekem vanaf sprong en zij zonder het door te hebben ook stevig bleef door fietsen.

Ze schrok toen ik haar riep. “Ik dacht dat je nog achter me zat”, zei ze geschrokken. En lachend en waarschijnlijk ook opgelucht fietste ze nog een rondje, joelend “ik kan fietsen” door de straat.

Onze drie kinderen hebben ieder op een andere manier geleerd om te fietsen. De oudste kreeg eigenlijk zonder nadenken een driewieler en op advies van een kennis hadden we voor de middelste een loopfiets geprobeerd.

Onze middelste is altijd al wat voorzichtiger geweest in zijn doen en laten. Een loopfiets was voor hem dus een ideaal startpunt.

Hij voelde zich hierbij zo zelfverzekerd dat hij dit eigenlijk liever nog niet op wilde geven. Maar zijn zus had ook wel belangstelling voor dit voertuig en dus moest hij het wel afstaan.

Dan toch nog maar even een fiets met zijwieltjes voor hem. Helaas legde hij teveel vertrouwen in die zijwieltjes, die elke keer scheef gingen staan en hij de fiets min of meer in de wilgen had gegooid. Ook bij hem duurde het echt goed leren fietsen dus iets langer dan gedacht.

Dochterlief maakte alles goed! Ze moest wel tempo maken om haar grote broers bij te kunnen houden. Maar ze vond het ook echt geweldig om rond te sjezen op dit fietsje. Binnen een paar maanden had ze door wat ze moest doen en vroeg ze om een echte fiets.

Het kind was amper 2 jaar, we twijfelden daarom ook wel een beetje, maar ze vroeg erom. Oké even proberen dan, kijken of het je lukt om op het pad heen en weer te fietsen.

Ze deed het! Stuurde feilloos langs de paaltjes en keerde netjes om, om weer terug naar de schuur te fietsen met een trotse smile op haar toet.

Iedere dag ging ze op haar nieuwe fiets mee naar het schoolplein om haar broers op te halen. Uiteraard zorgde ik ervoor dat we ruim op tijd waren zodat ze ook nog even het plein voor zichzelf had, lekker rondjes fietsen op de gemarkeerde sintelbaan.

Ook al stroomde het plein voller en voller met wachtende ouders, dochterlief gaf er geen notie aan. En stond er iemand in de weg of op de baan dan riep ze luid “aan de kant!”.

Als ik mijn dochter kwijt was hoefde ik alleen maar te kijken naar opspringende mensen, daar fietste zij dus haha. Ik werd ook vaak raar aangekeken.

Hoe kan zo’n klein meisje nu zo goed fietsen zonder wieltjes? Tja, en nu werd ík dus die verkoper van loopfietsjes die een flinke reclamecampagne wist te houden.

Voordelen van een loopfiets

Evenwicht

Om te kunnen fietsen op een echte fiets heb je balans nodig, zodat je niet omvalt. Om het oefenen van je balans houden te stimuleren zou je kunnen beginnen met steppen op en step, of bijvoorbeeld te wiebelen op een bal, kun je stil blijven zitten op een bal zonder dat hij onder je wegrolt? Of kun je goed op een skippybal blijven zitten?

Doordat een loopfiets uit slechts een voor- en achterwiel bestaat, wordt er een groot beroep gedaan op je evenwichtsgevoel.

De eerste meters zullen daarom nog wel wat onwennig kunnen gaan, je bent misschien nog wat voorzichtig en niet zo snel, maar zodra je het principe doorhebt zul je al heel snel merken dat het fietsen nu als vanzelf gaat. Met de dag durf je al sneller.

En omdat je nu gewend bent om je balans te houden op de fiets is de overstap naar het echte fietsen met trappers een stuk makkelijker voor je.

Motoriek

Fietsen vraagt niet alleen het hebben van een goede balans. Bij de loopfiets zijn het ook de benen en voeten die hard moeten werken. Om vooruit te komen moet je de juiste loopbewegingen maken. Je moet ook je voeten tijdig op de grond stil houden om af te remmen.

En daarnaast moet je uiteraard kunnen sturen om nergens tegenaan te botsen. Het effect van je armbeweging is hierbij direct voelbaar. Geef je een tikje met de linkerhand, stuur je dus ook onmiddellijk je fiets naar links.

Kracht

Een loopfiets vraagt veel kracht van de beenspieren. Een kind leert dat als hij harder over de straat met de voeten beweegt of loopt, hij ook automatisch harder zal gaan fietsen. En hij leert ook dat als hij met wat spanning op de benen stevig op de grond afremt de fiets zal afremmen in de vaart.

Een loopfiets heeft hiervoor ook een minder belastbare zithouding voor de benen.

Bij een driewieler moeten de benen vaak naar voren gestoken worden om daar op de trappers te staan, dit alleen al is een belastende houding. Bij de loopfiets zijn ze ontspannen naar beneden.

Goed voor zelfvertrouwen

Bij de loopfiets zijn de voeten dus dicht bij de grond. Je hoeft alleen maar je voet uit te strekken en je staat stil, de fiets ook. Je hebt dus al snel het gevoel dat je de fiets goed onder controle kan houden en dit geeft je zelfvertrouwen.

Je durft nu misschien zelfs al over een hobbeltje te fietsen of bij het speeltuintje dat ene heuveltje naar beneden te crossen.

Je voelt je vrij op je fiets en deze vrijheid neem je mee naar de grotemensenfiets.

Praktisch fietsje

Door de goede zithouding en de soepelheid van de loopfiets kunnen kinderen het snel langer volhouden om wat langere afstanden af te moeten leggen.

Je kind beweegt zich sneller op straat en dus ben jij eindelijk wel op tijd op het schoolplein om de oudere broer of zus op te halen. En nu is je kind aan het einde van de straat nog vol energie om toch de route naar de buurtwinkel helemaal met je mee te fietsen.

Het fietsje neemt ook weinig ruimte in beslag, er zitten geen uitsteeksels aan de zijkanten. Een ideaal klein pakketje dus om even achterin de kofferbak te leggen en mee te nemen naar een visite bijvoorbeeld.

Of om het in de winkel even in het boodschappenwagentje te steken als je kind liever niet in de winkel wil fietsen, of als jij dat liever niet hebt.

Vanaf welke leeftijd is een loopfiets geschikt?

Een loopfiets kan al vanaf 1 jaar aangeschaft worden. Zodra je kind de eerste stapjes gaat zetten, rechtop kan staan en nog wat steun nodig heeft van meubels om niet om te vallen tijdens het stappen zetten, kun je toch al een loopfietsje overwegen.

Omdat ook bij de loopfiets het hebben van een balans van belang is zou je voor de allereerste fiets een drie- of vierwielmodel kunnen kiezen.

Er zijn ook modellen die mee kunnen groeien met je kind. Even wat aanpassingen veranderen en je hebt weer een nieuwe fiets die weer een tijdje mee kan.

Welke loopfiets moet ik dan kiezen?

Leeftijd kindBeenlengte kindMinimale zadelhoogte 
1 jaar20-28 cm20-28 cm
1,5 jaar23-28 cm23-28 cm
2 jaar28-33 cm28-33 cm
2,5 jaar34-37 cm34-37 cm
3 jaar38-45 cm38-45 cm

Bij de loopfiets is het dus echt van belang dat de voeten goed plat op de ondergrond kunnen staan als je kind op het zadel zit. Halen de voetjes de vloer niet, of slechts maar één voetje dan is de fiets niet afgesteld voor de lengte van jou kind. Je kijkt dus eerst naar de lengte van de benen

. Hier vind je een duidelijk overzicht per leeftijd welke soort loopfietsjes geschikt zijn.

Welk materiaal kies ik dan?

Loopfietsen zijn er dus in verschillende prijscategorieën, soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een metalen of een houten fiets. Grofweg zijn er twee soorten loopfietsen; de stabiele variant met drie of vier wielen en loopfietsen met twee wielen.

Het frame van een loopfiets is er in diverse materialen, met ieder een eigen uitstraling. Welk materiaal het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeur en waar je de fiets voor gaat gebruiken.

  • Hout. Een houten loopfiets is duurzaam, vrij licht en heeft een natuurlijke uitstraling. Bij grote beschadigingen is het mogelijk dat er splinters ontstaan, maar bij normaal gebruik is hout een zeer veilig materiaal.
  • Aluminium. Een frame gemaakt van aluminium zorgt ervoor dat het loopfietsje licht en sterk tegelijk is. Daarnaast roest het frame niet bij onverhoopte beschadiging van de lak.
  • Metaal. Metaal is zeer sterk, waardoor de loopfiets lang meegaat bij normaal gebruik. Bij beschadigingen kan het frame licht gaan roesten. Het frame is wel zwaarder dan dat van de overige materialen.
  • Kunststof. Superlicht en toch erg sterk, dat is een frame van kunststof. Een groot voordeel is ook dat het materiaal nauwelijks beschadigt door het gebruik.

(om)Bouwpakketjes

Wist je dat er zelfs loopfietsen bestaan die je met een paar aanpassingen kunt ombouwen tot gewone fiets met trappers? Hierdoor kun je nog langer profijt hebben van je fiets. Kinderen kunnen rap groeien, binnen een half jaar kan het al een hele kledingmaat voorbij zijn.

En als je dan net een duur merk fiets hebt aangeschaft is het wel erg zuur om deze alweer door te moeten verkopen voor veel minder geld. Daarom is dit type fietsje een ideale basis waar je langere tijd mee vooruit kunt. Deze vind je hier.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)