Skip to Content

Jongens opvoeden; typische voorbeelden en situaties met zoon

Jongens opvoeden; typische voorbeelden en situaties met zoon

Je bent de trotste vader of moeder van een zoontje geworden en je vraagt je misschien af of er dingen anders zijn bij het opvoeden van een zoon dan bij een dochter. Wat maakt het opvoeden van een zoon anders? Of horen we onze kinderen genderneutraal op te voeden?

Uiteraard alles met een knipoog (want jongens hebben allemaal gewoon hun eigen persoonlijkheid…), maar hierbij enkele typische jongenszaken.

Verschil zoon en dochter

We worden tegenwoordig overstelpt met informatie over genderneutraliteit. Wat, denk ik, prima is, omdat iedereen moet mogen zijn zoals hij of zij (of hoe zeg je dat netjes genderneutraal?) is.

Toch zijn er wel degelijk verschillen op te noemen tussen de biologische man en vrouw en dus jouw zoon en dochter. Verschillen die niets te maken hebben met culturele zaken, opvoeding of genderverwachtingen.

Natuurlijk is ieder kind uniek en volgt het zijn eigen weg hierin (en het is heel goed als je als ouder je kind hierin volgen wil), maar gemiddeld genomen blijken babyjongentjes en babymeisjes al verschillend op dingen te reageren.

Nu zullen de wetenschappers ook hierin weer over elkaar heen vallen, maar de feitjes die o.a. ooit aangetoond zijn:

  • Jongensbaby’s worden meer aangetrokken door speelgoed speciaal voor jongens
  • Ze zijn temperamentvoller doordat ze meer mannelijke hormonen hebben
  • Zet je speelgoed achter glas, dan zullen ze bozer reageren dan meisjes!
  • Jongens waarbij meer mannelijke hormoon (testosteron) in het vruchtwater zit, reageren zelfs bozer dan andere jongentjes!

Met andere woorden: zelfs als baby heeft je zoon al ‘last’ van zijn mannelijke hormonen! Dat (gemiddeld genomen) het opvoeden van een zoon dus toch anders zal zijn dan een dochter mag dan ook wel te begrijpen zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over hersentjes die anders zouden werken bij een vrouw dan bij een man. Hoewel daar de geleerden het ook niet over eens zijn…

Scheten laten zijn leuk…

Om maar even leuk te beginnen: haha, ach ja, jongens zijn gewoon kleine mannetjes (sorry vaders onder ons…). Maar scheten laten, boeren in het openbaar en al dat soort leuke dingen: eh, we kunnen ons best doen als moeder, maar ach, zij zien het anders. Wie laat de hardste scheet…?

Druk, druk, druk

Er wordt gedacht dat jongens veel drukker zijn dan meiden. Nu komen we dan direct weer op de gemiddelden terecht, want ik heb vier zoons, maar de één is dus echt overduidelijk de ander niet.

Toch zit er wel een kern van waarheid in. Zet een groep jonge jongens bij elkaar en ze zullen toch heel snel druk lopen doen. Stoer willen zijn. Rennen, vliegen, draven. Lekker door de modder rennen, achter een bal aan gaan en in bomen klimmen. Hoewel: als ze tenminste de kans krijgen!

Om dan meteen maar de wijze les eraan toe te voegen dat het gewoon goed voor ze is. Uiteraard binnen de veilige perken (dus niet tien meter hoog die boom in…).

Een klas met vooral jongens is een heel andere klas dan een klas met vooral meiden. En ja, dat zal binnen jongensgezinnen en meidengezinnen echt niet anders zijn.

Een duw en klaar

Daar staat wel iets heel anders tegenover: bij jongens heb je veel minder last van langslepende kwesties. Boos op elkaar? Dan geef je elkaar misschien een duw (oké, of meer), maar daarna is het klaar. Waar meiden veel venijniger kunnen zijn en wekenlang elkaar kunnen kwetsen, zal dat doorgaans bij jongens anders werken.

Geef ze de ruimte

Heb je een zoon die dus lekker wil bewegen? Herrie maken is ook zo’n ding. Geef hem de vrijheid om dit ook te kunnen doen. Ga met hem naar buiten en laat hem lekker zijn energie kwijt kunnen.

Je kunt van je zoon niet verwachten dat hij braaf stil op een stoeltje blijft zitten. Of je moet hem (weer) achter een beeldscherm plakken, want dan kan hij daar zijn energie op botvieren. Maar er gaat niets boven de echte wereld!

Alles met wielen

Alles waar wielen onder zitten is interessant. Of het nu een auto, een vliegtuig of een trein is. Geef ze een autootje en ze vermaken zich. En als ze ouder worden, willen ze er zelf in rijden…

Verwen ze maar met speelgoed waar wielen onder zitten, maar je maakt ze ook blij met uitjes naar iets wat daar mee te maken heeft. Dan kan je denken aan het spoorwegmuseum, maar ook gewoon rondkijken bij Schiphol is al leuk.

En wat genderneutraal opvoeden betreft: mijn zoontje kreeg een poppenbuggy omdat hij dat zo leuk vond. Wat hij ermee deed? Inderdaad, zo hard mogelijk mee rondrennen…

Oorlogje spelen

Tja, er zijn ouders die vinden dat je dat niet mag toestaan. Natuurlijk zit er iets in om het niet aan te moedigen. Maar zelfs als je ze geen speelgoedgeweertje geeft, vinden ze wel een tak om er een geweer van te maken.

Zelf heb ik het aangegrepen om juist uit te leggen waarom oorlog verkeerd is. Maar ik heb ze wel laten spelen. Want eigenlijk denk ik dat ze het toch wel doen.

En dat de spanning van het spel gewoon leuk is, dat snap ik dan eigenlijk ook wel weer. En maak je het niet juist interessanter door het te verbieden?

Papa of mama?

Je hoeft als moeder niet bang te zijn dat je er niet toe doet bij je zoon. Ja, hij zal papa als voorbeeld nemen, zeker als hij ouder wordt. Maar vaak zijn het de moeders waar hij zich toe wendt als hij als kind iets mankeert.

En wist je dat jij eigenlijk als rolmodel fungeert voor vrouwen? Dat een zoon vaak thuiskomt met een meisje die eigenlijk op jou lijkt (of juist totaal niet…).

Boeken over zoons

Ben je moeder van een zoon en vraag je je weleens af waarom je zoon zo druk is of wat je nu met bepaalde dingen aan moet? Er zijn diverse boeken geschreven over dit onderwerp.

Bijvoorbeeld:

  • ‘Het moeder/zoon handboek’ van Meg Meeker. Leest lekker weg en geeft een heldere kijk op jouw rol als moeder voor je zoon. Dit boek vind je hier.
  • ‘Jongens zijn ’t’. Waarbij er vooral wordt stil gestaan bij de problemen die de huidige maatschappij heeft met jongens! Waarom gewoon druk jongensgedrag nog niet meteen een probleem is van de jongen, maar simpelweg van de maatschappij. Dit boek vind je hier.
  • ‘Zoons, een handleiding voor moeders’. Een leuk boek om te leren hoe je als moeder moet omgaan met een zoon die zo anders is dan jij als vrouw…. Dit boek vind je hier.
  • ‘97 adviezen voor moeders en zonen’. Dit boek vind je hier.
  • ‘Tjonge jongens’ van Mariska Dijkstra. Met ervaringsverhalen en tips van deskundigen. Dit boek vind je hier.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)