Skip to Content

Leuke kleurplaten & tekeningen voor kinderen

Leuke kleurplaten & tekeningen voor kinderen

Nu de dagen korter worden en het buiten nat en koud is, is het soms een uitdaging om de kinderen binnen bezig te houden. Zeker zonder dat ze direct naar een beeldscherm grijpen. Dit is dan niet voor niets de perfecte periode om gezellig alle knutselspullen, potloden en stiften erbij te zoeken en klaar te zetten voor een gezellig middagje.

Even lekker die creatieve energie kwijt. En wat is er dan leuker om gezellig samen met je kind en een paar kleurplaten aan de slag te gaan? Lekker wat drinken en een hapje erbij en voor je het weet vliegt de tijd voorbij.

Waar op letten bij het zoeken van een kleurplaat?

Als je op zoek gaat naar een geschikte kleurplaat voor je kind zijn er eigenlijk twee dingen waar je rekening mee moet houden. In eerste instantie is dat aan te sluiten bij de interesses en de belevingswereld van je kind, dit kan zijn een bepaald thema of aansluiten bij het seizoen.

Online vind je gratis kleurplaten in alle vormen en maten; zo heeft leuke kleurplaten een enorm aanbod aan verschillende soorten kleurplaten.

Het kan dus handig zijn om je kind mee te laten kiezen voordat je een kleurplaat gaat uitprinten. Zo zal de een graag een Frozen-kleurplaat willen en de ander een wat uitdagendere mandala.

Dat is dan ook het tweede advies; houdt rekening met de leeftijd en concentratieboog van je kind. Voor jonge kinderen is een kleine kleurplaat met grote vakken veel fijner, zeker als ze nog moeite hebben met de fijne motoriek. Doordat het minder vakken zijn die ingekleurd hoeven te worden zijn ze ook sneller klaar.

Als ze ouder worden kun je veel fijnere tekeningen gaan uitkiezen. Zo zijn mandala’s perfect ook voor pubers of zijn er zelfs speciale tekeningen voor volwassenen.

Houdt je kind niet van kleuren? Dan kun je ook kiezen voor alternatieven zoals bouwplaten, kijkdozen, puzzels of doolhoven.

Je stimuleert kinderen dan weer op een net iets andere manier creatief te zijn. Zo vinden veel kleuters het geweldig om een cijfertekening te maken; ze moeten dan eerst met een potlood de tekening ‘afmaken’ door de stippen met elkaar te verbinden in de juiste volgorde. Oudere kinderen vinden het erg leuk om een doolhof te maken.

Naast dat ze creatief bezig zijn, biedt dit ook iets meer uitdaging. Als je kind graag knutselt zijn bouwplaten of het maken van een kijkdoos een aanrader.

Voordelen van kleuren

Wist je trouwens dat kleuren niet alleen leuk is, maar ook nog eens een mooie bijdrage levert aan de ontwikkeling van je kind. Bij peuters en kleuters kan kleuren bijvoorbeeld een ideale oefening zijn om te gaan oefenen met het benoemen en herkennen van kleuren.

Als je kind ouder wordt is het ook een ideale oefening om de fijne motoriek van je kind te stimuleren. Zeker als je gebruik maakt van kleurpotloden of wascokrijtjes waarbij je kind goed kan oefenen met de pengreep.

Met stiften komt er heel makkelijk inkt uit de pen, waardoor ze niet genoeg druk hoeven te zetten en dus iets minder snel geadviseerd wordt. De pengreep is noodzakelijk voor als je kind in groep 3 gaat leren te schrijven. Daarnaast is kleuren ook goed voor het oefenen van de concentratie van je kind.

Vaak zie je ook dat er bij het tekenen wordt benadrukt om binnen de lijntjes te kleuren, hier wordt vaak bij de kleuterklas veel aandacht aan besteed. Wist je echter dat creativiteit bij de meeste kinderen piekt rond het 5e jaar.

Maar dat dit bij een 8-jarige al is gehalveerd, omdat ze zo hebben geleerd zich binnen bepaalde grenzen te houden.

Als je kind dus niet binnen de lijntjes kleurt is dat helemaal geen slecht teken; stimuleer je kind om het zijn creatieve kant te ontwikkelen. Het gaat tenslotte vooral om de activiteit en het proces en niet om het eindresultaat.

Wil je de creativiteit van je kind extra stimuleren kun je natuurlijk ook andere materialen gebruiken. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met waterverf of knip de vlakken uit en trek ze over op gekleurd papier om daarmee de tekening ‘op te bouwen’. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wist je trouwens dat zelfs de kleuren die je kind kiest om te gebruiken een rol spelen. Jonge kinderen zullen snel kiezen voor de primaire kleuren die wat feller zijn. Naar mate ze ouder worden wordt dit meer genuanceerd.

Daarnaast kunnen er emotionele periodes zijn waarin je kind naar bepaalde kleuren grijpt zoals bijvoorbeeld zwart. Dit hoeft niets te betekenen en kan gewoon op dat moment een lievelingskleur zijn, maar kan ook wat zeggen over de gevoelens van je kind. Ideaal dus om nonchalant tijdens het samen kleuren een gesprek aan te gaan.

Tot slot werkt kleuren gewoon enorm rustgevend, het is gewoon een heerlijke activiteit om zonder al te veel te hoeven nadenken over wat je gaat tekenen je creativiteit kwijt te kunnen.

Het is ook een ideale activiteit die je even tussendoor kan doen als er wat tijd over is. Het kan handig zijn om een mapje te hebben met wat kleurplaten, zodat je kind er een kan uitzoeken en aan de slag kan.

Ook in restaurants of bij verenigingen of zelfs bij de dokter kun je vaak kleurplaten vinden om kinderen bezig te houden.

Linda van Aken