Nu de eerste schoolweken er op zitten en iedereen weer in het ritme zit was het heerlijk om er weer even tussenuit te zijn. Onlangs hebben we een bezoekje gebracht aan het strand, en dat smaakte zeker naar meer. De Waddeneilanden zijn dan de ideale bestemming, niet alleen voor een zomerse dag maar ook nu in de nazomer en straks in de herfst is dit een ideale bestemming! We waren uitgenodigd door Strandcamping Duinoord voor het overnachten op Ameland.

De oversteek

Uitwaaien op Ameland; genieten van de indian summer / herfst - Mamaliefde.nl

Uitwaaien op Ameland; genieten van de indian summer / herfst - Mamaliefde.nl

Op vrijdagmiddag na school stapten we in de auto richting het noorden, gelukkig viel het mee met de files en werkzaamheden en waren we ruim op tijd bij de boot. Je wordt namelijk een half uur van tevoren gevraagd om aanwezig te zijn. Zo was er nog tijd over om in de haven bij restaurant Land-  en Zeezicht wat te eten; de kinderen wilden graag kibbeling en het broodje pikante kip was ook erg lekker.

Vanaf de haven in Holwerd is het ongeveer 50 minuten met de boot naar Ameland, je kan zowel met de auto, fiets of lopend naar de ‘overkant’. Als je lopend de oversteek maakt kun je verder met de bus of met een fiets die je daar kan ophalen, de bagage wordt vervolgens naar je accommodatie gebracht. Wij gingen zelf met de auto, en gezien de weersverwachting was dat wel zo fijn.

Strandcamping Duinoord Ameland

We overnachten bij Strandcamping Duinoord Ameland, dit is ongeveer tien minuten rijden (4 km) vanaf de veerboot en ligt ten noorden van Nes vrijwel direct aan het strand. Het eerste wat dochter opmerkte was dat het wel ‘leek’ alsof we in de duinen sliepen, waarop ik aangaf dat het niet alleen maar zo leek maar ook echt zo was. Dat vonden ze toch wel heel bijzonder.

We zouden in eerste instantie overnachten in een houten tent, maar vanwege de weersverwachting was dit omgewisseld voor een chalet. Dat was wel zo fijn en scheelt in het donker door regen en wind naar het toilet te moeten lopen. Ook is het fijner slapen als je niet om de haverklap wakker wordt van de harde wind. Het chalet was zeer comfortabel met een ruime woonkamer met aparte eethoek, de keuken compleet met vaatwasser en twee slaapkamers; één met een stapelbed voor de kinderen en één met een tweepersoonsbed voor ons. Deze bedden lagen ook erg fijn, de ervaring leert dat dat niet altijd zo is.

We kwamen hier aan rond acht uur, net op het moment dat de receptie sluit. Daarom lag in het postvak een envelop klaar met de sleutel, pasjes en plattegrond zodat we toch gewoon naar binnen kunnen. Het was ondertussen al donker geworden, dus die eerste avond hebben we niets meer gedaan. Het ging buiten steeds harder waaien, dan is het extra fijn als je zelf warm en droog zit, en zorgde wel voor een extra ‘magische’ ervaring.

De volgende ochtend konden we bij de supermarkt terecht voor verse broodjes die nog warm waren toen we gingen ontbijten aangezien ze net waren gebakken. Het waren heerlijke broodjes en in tegenstelling tot andere campingsupermarkten waren ze ook nog eens goedkoper dan in een ‘normale’ supermarkt.

Uitwaaien op het strand

We kwamen natuurlijk onder andere om uit te waaien op het strand, dus toen in de ochtend bleek dat het zonnetje scheen in plaats van de voorspelde regen gingen we meteen op stap. Ideaal is dat je vanaf de camping op meerdere punten zó het strand op kan lopen. Ondanks de korte afstand kwamen we wilde fazanten tegen en konijntjes.

Ondanks het zonnetje waaide het nog wel flink en werden we flink gezandstraald door het fijne losse zand. Dat was natuurlijk ook niet de bedoeling dus liepen we achter de duinen een stukje verder naar de strandopgang bij Sjoerd Ameland, hier zijn ook de KNRM Lifeguards aanwezig die met vlaggen aangaven waar je veilig kan zwemmen en zij toezicht houden. Gelukkig lag hier minder fijn zand en konden we wel het strand op.