Skip to Content

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken

Ieder kind is er dol op als ze iets knutselen waar ze vervolgens ook echt iets mee kunnen. Een papieren vliegtuig maken van een vouwblaadje of A4-papier is niet zo moeilijk maar zorgt wel voor plezier.

In dit artikel lees je hoe je zelf een papieren vliegtuig kunt vouwen en vertel ik je hoe iemand het voor elkaar kreeg een vliegtuig van maar liefst 3 meter te maken!

Vliegtuig vouwen van papier

Er zijn veel verschillende voorbeelden te vinden voor het vouwen van een papieren vliegtuig. Doe je dit gewoon omdat je het leuk vindt er eentje te vouwen dan is dat prima natuurlijk.

Maar wil je een vliegtuig maken dat ook echt een beetje goed kan vliegen, dan heb je misschien wat meer hulpstukken nodig.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

Dit vliegtuig heeft een brede bovenkant. Er staat stap-voor-stap uitgelegd hoe je hem moet vouwen.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

Dit vliegtuig lijkt op degene hierboven echter heeft deze een meer puntige voorkant.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

En ook dit is weer een ander soort vliegtuig. Nu met een neus met zijvleugels.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

Deze is iets ingewikkelder om te vouwen, maar ziet er wel heel gaaf uit.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde
Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde
Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde
Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

En ook dit is weer een aparte. Beetje ingewikkeld, maar de tekeningen zijn gelukkig duidelijk genoeg.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

Dit is ook geen alledaags vliegtuig, maar door de vleugels bovenop wel heel leuk om te maken.

Vliegtuig vouwen van papier; 11 stap voor stap voorbeelden om te maken - Mamaliefde

Altijd al je eigen space shuttle willen vouwen? Dat kan met dit voorbeeld.

En in dit voorbeeld kun je zien hoe je een F22 Raptor vouwt.

Zoals je kunt zien zijn er dus heel veel voorbeelden, en ook heel veel verschillende manieren om een vliegtuig te vouwen. Maar als je er dan een paar klaar hebt, wat doe je er dan mee?

Wat te doen met je vliegtuig?

Je kunt er natuurlijk in huis wat mee vliegen en kijken of hij wel de richting op gaat waarin jij hem stuurt, maar het is ook heel leuk om ermee naar buiten te gaan!

Laat je ouders, broertjes en zusjes of je vriendjes ook een mooi vliegtuig maken en ga samen naar de hei of een groot grasveld om daar wedstrijden te houden.

Wel is het handig om een aantal reservevliegtuigjes te hebben voor het geval dat de ander kapot gaat.

Overleg dan wel eerst even met de rest hoeveel reserves er meegenomen mogen worden.

Competitie

Je zou er een hele competitie van kunnen maken, waarin uiteindelijk de twee besten tegen elkaar strijden. Inclusief een ‘pit’ stop om even wat te drinken en natuurlijk een prijsuitreiking. Zo heb je een hele middag plezier met zelfgemaakte vliegtuigjes.

Vliegtuig zo ver mogelijk laten vliegen

Het is gewoon een simpel stuk papier dat zo gevouwen is dat het ineens kan vliegen, maar hoe werkt dat dan precies?

Eigenlijk vliegt jouw zelfgemaakte vliegtuig door dezelfde oorzaken als een echt vliegtuig. Er zijn namelijk vier krachten die een vliegtuig in de lucht beïnvloeden.

  • Lift – dit is de kracht die er voor zorgt dat het vliegtuig in de lucht blijft. Zonder lift zou hij niet eens op kunnen stijgen. De lift ontstaan doordat de luchtdruk aan de bovenkant van de vleugel kleiner is dan aan de onderkant. Dit is de wet van Bernouilli.
  • Zwaartekracht – dit zorgt ervoor dat alles wat je omhoog gooit, ook weer naar beneden komt. Ook zorgt het ervoor dat wij op de grond blijven staan. Dit kun je dus zien als het tegenovergestelde van de lift. Zo lang de kracht van deze twee punten gelijk is blijft jouw vliegtuigje in de lucht.
  • Voortstuwing – dit zorgt ervoor dat een papieren vliegtuig naar voren toe vliegt. Ook is er geen lift mogelijk wanneer er geen voortstuwing is.
  • Weerstand – de luchtweerstand zorgt voor een vermindering van de snelheid doordat het de andere kant op trekt. Deze weerstand ontstaat door de wrijving van de lucht waar jouw vliegtuig doorheen gaat. Dit is eigenlijk het zelfde als tegen de wind in fietsen.

Door te proberen de luchtweerstand te minimaliseren en de voorstuwing en lift te maximaliseren vliegt jouw papieren vliegtuigje het beste.

Enkele tips voor het vouwen

Zorg ervoor dat je nauwkeurig vouwt. Wanneer er losse randjes zijn die kunnen verschuiven of er zitten onnauwkeurige vouwen in je vliegtuig, neemt de luchtweerstand toe.

Zorg er ook voor dat de randen scherp zijn. Dit kun je doen door de randen tussen je nagels te nemen en ze daarmee glad te strijken, of met een liniaal.

Ook is het type papier belangrijk, en dit kan voor elk vliegtuig weer anders zijn. Het goede nieuws hierin is dat de meeste vliegtuigjes gewoon gevouwen kunnen worden met normaal A4-printpapier. Zelfs de meest fanatieke vliegtuigbouwers vouwen hiermee hun vliegtuigjes.

Vliegtuig vouwen van vierkant vouwpapier

Het vouwen van een vliegtuigje van vierkant papier, zoals een standaard vel vierkant vouwpapier, biedt talloze mogelijkheden voor creativiteit.

Een van de meest populaire en effectieve ontwerpen is de klassieke dartvlieger.

Begin met het papier diagonaal te vouwen, zodat de bovenrand van het papier evenwijdig loopt met de onderkant.

Vervolgens vouw je de bovenste driehoek naar beneden, zorg ervoor dat de randen gelijk lopen met de vouwlijn in het midden. Herhaal deze stap aan de andere kant.

Nu kun je de vleugels buigen om het vliegtuig stabiliteit te geven.

Dit ontwerp staat bekend om zijn eenvoud en vliegvermogen, en met wat oefening kun je het vliegtuig verder aanpassen en verfijnen naar je eigen wensen.

Beste vliegtuig van a4-papier

Het vouwen van een A4-papier tot een vliegtuig is een kunst op zich, en er zijn verschillende ontwerpen om uit te kiezen.

Echter, het beste vliegtuigontwerp voor beginners is vaak het eenvoudige dartvliegtuig.

Begin met het papier in de lengte te vouwen, zorg ervoor dat de hoeken goed op elkaar aansluiten. Vouw vervolgens de vleugels diagonaal naar beneden, zodat de bovenrand van het papier gelijk loopt met de onderkant.

Ten slotte kun je de vleugels een beetje buigen om het vliegtuig stabiliteit te geven.

Met wat oefening kun je dit eenvoudige ontwerp lange afstanden laten afleggen en kun je experimenteren met andere ontwerpen naarmate je vaardigheden verbeteren.

Papieren vliegtuig met launcher

Om een stuntvliegtuig te maken, begin je met een rechthoekig stuk papier. Vouw het in de lengte doormidden en zorg ervoor dat de hoeken goed op elkaar aansluiten.

Vouw vervolgens de bovenste laag van de bovenste driehoek naar beneden, zodat de bovenrand van het papier evenwijdig loopt met de onderkant. Herhaal deze stap aan de andere kant. Nu heb je een driehoekig ontwerp met een smalle romp en brede vleugels.

Het gebruik van een launcher met dit type vliegtuig zorgt voor krachtige en gestage lanceringen, waardoor je vliegtuigje verder en hoger kan vliegen dan met de hand gelanceerde modellen. Het kan ook leiden tot allerlei leuke vliegmanoeuvres en acrobatiek in de lucht.

Dus, als je op zoek bent naar een opwindende papieren vliegtuigervaring, is het gebruik van een launcher met een stuntvliegtuigontwerp een uitstekende keuze.

Beste vliegtuig dat het verste kan vliegen

De recordhouder voor de verste afstand met een papieren vliegtuig is John Collins. Hij heeft het voor elkaar gekregen om zijn papieren vliegtuig maar liefst 70 meter ver te laten vliegen.

Wil jij dat nou ook proberen, dan kan dat. Het enige wat je nodig hebt is een A4-tje en een stuk gereedschap waarmee je de vouwen van het vliegtuig extra scherp kunt maken.

Grootste ‘Papieren vliegtuig’ van 3 meter

Er is een Youtuber die een eigen versie heeft gemaakt van het papieren vliegtuigje. Hij maakte van polystreen een vliegtuig van maar liefst 3 meter! Dit is een materiaal dat heel licht is en bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het maken van plastic bekertjes.

Het voordeel is dat het een stuk lichter is dan gewoon A4-papier. Ook kan het goed stevig gemaakt worden, wat handig is, anders zou je het vliegtuig nooit de lucht in krijgen. Uiteindelijk is hij er mee naar buiten gegaan en wist hij het vliegtuig meer dan 100 meter te laten vliegen.

Renate