Hoe lang is het geleden dat je voor het laatst een papieren bootje hebt gevouwen? Voor mij was dit denk ik zo’n 20 jaar geleden! Even goed oefenen dus om het vouwen van een bootje weer onder de knie te krijgen. Eigenlijk is het hartstikke simpel, maar je moet maar nét even weten welke vouwen je moet maken. Uiteindelijk is het gelukt!

Ik heb foto’s gemaakt van het hele proces, zodat jij ook stap voor stap kunt leren hoe je een papieren bootje vouwt. Kom je er tóch nog niet helemaal uit? Geen probleem, want ik merkte zelf ook hoe lastig het was om van een getypte instructie het bootje te vouwen. Ik heb daarom stiekem gebruikgemaakt van een YouTubevideo van Meester Sander. Hierin wordt alles nog even goed uitgelegd, in slechts 2,5 minuten! Veel plezier met het vouwen van jouw bootjes.

Stap 1: pak een leeg vel papier. Gewoon een A4-formaat papier. Dit mag natuurlijk in kleur, maar een wit blaadje uit de printer is ook prima.

Stap 2: vouw het vel papier in de breedte doormidden.

Stap 3: leg het dubbelgevouwen papier neer met de open kant naar beneden.

Stap 4: vouw het papier ook nog eens in de lengte doormidden, nog steeds met de open kant naar beneden.

Stap 5: je hebt nu het papier twee keer gevouwen en er is een soort boekje ontstaan, met de open kant naar beneden.

Stap 6: vouw het boekje weer open, en zorg nog steeds dat je de open kant naar beneden houdt.

Stap 7: vouw links en rechts de punten richting de vouwlijn in het midden.

Stap 8: vouw de flapjes naar voren.

Stap 9: de twee open flapjes aan de onderkant vouw je naar boven. Doe dit eerst aan de voorkant.

Stap 10: draai het bootje om en vouw het flapje papier ook daar naar boven. Draai daarna het bootje weer terug. Nu heb je een hoedje gevouwen! En vanuit dit hoedje moet je nog even verder vouwen om er een bootje van te maken. De beginstappen van een bootje vouwen zijn dus hetzelfde als het vouwen van een papieren hoedje.

Stap 11: vouw het bootje aan de andere kant en leg het ene flapje onder het andere flapje papier. Doe dit ook aan de andere kant.

Stap 12: vouw het onderste gedeelte om naar boven.

Stap 13: vouw aan de andere kant ook het onderste gedeelte naar boven.

Stap 14: vouw het bootje weer een beetje open.

Stap 15: je hebt nu een soort happertje gevouwen.

Stap 16: vouw het voorzichtig uit, en je ziet dat de punt in het midden overeind blijft staan en dat het begint te lijken op een bootje.

Stap 17: vouw het bootje plat, zodat het een goede vorm krijgt.

Stap 18: vouw het bootje weer uit, en je ziet dat je een mooi, recht bootje hebt gevouwen!

Is het jou gelukt?

Misschien helpt deze video jou ook bij het vouwen van een papieren bootje: https://www.youtube.com/watch?v=c8hj6WKhz8w

Hoe steviger het papier is dat je gebruikt en hoe strakker je de lijnen vouwt, hoe mooier jouw bootje wordt. Natuurlijk maak je je bootjes nóg mooier door papier te gebruiken in leuke kleuren of met printjes. Je kunt je bootje ook versieren met stickers, potloden en stiften. Kortom: met deze simpele basistutorial kun je heel vele kanten op!

Lees ook

Jisca