Skip to Content

Verjaardag organiseren; 10 tips voorbereiden feestje

Verjaardag organiseren; 10 tips voorbereiden feestje

Het organiseren van een kinderfeestje kan je precies aanpakken zoals je zelf wilt. Heel groot met honderden gasten, of juist kleinschalig met alleen de beste vrienden en naaste familie. Voor beide opties is wat te zeggen.

Zelf hebben wij er voor gekozen om bij de doop wat meer mensen uit te nodigen en bij de verjaardagen het kleiner te houden. Zodat de aandacht bij het jarige kind blijft.

Over de cadeautjes hoeven ze toch niet te klagen. Bij het organiseren van een kinderfeestje komt er stiekem heel wat kijken.

Bij de eerste verjaardag begin je misschien al drie maanden van tevoren. Het is tenslotte best wel een mijlpaal; zowel de eerste verjaardag van je kind als dat je zelf een jaar moeder bent.

Bij de daaropvolgende verjaardagen merk ik dat ik steeds ‘makkelijker’ wordt. Ook toen onze zoon zijn eerste verjaardag vierde. De laatste keer bedacht ik me zelfs het weekend van tevoren dat ik nog geen taart had geregeld en echt geen zin / puf / tijd had om dit zelf te bakken. Niet zo handig dus.

Over ruim twee maanden is het tijd voor de tweede verjaardag van onze zoon. Dat gaan we dus beter doen, met een betere voorbereiding.

De gastenlijst & Uitnodigingen

Zoals ik in de inleiding al schreef; je kan het groots aanpakken of wat kleiner houden. Als je het groot opzet is het wellicht verstandig om een locatie af te huren, al dan niet met buitenruimte om al je gasten onder te brengen.

Het vergt dan ook wat meer organisatie. Overleg goed met de organisatie wat er al aanwezig is en wat je eventueel nog moet huren. Een kleiner feestje past waarschijnlijk gewoon in huis.

Verstandig is wel om even zitplaatsen te tellen, misschien kan je nog wat extra stoelen lenen van de buren of anders kan je die ook huren.

Vier je de verjaardag in september / begin oktober en lijkt het je handig om met een deel van de gasten naar buiten te gaan is een partytent ideaal mocht het onverwachts toch gaan regenen.

Nadat je de gastenlijst hebt bepaald op papier of in je hoofd kan je uitnodigingen gaan sturen. Een maand van tevoren zodat de kans het kleinst is op andere afspraken of een week / twee weken van tevoren zodat mensen het niet weer kunnen vergeten.

Even een smsje of mailtje kan natuurlijk altijd, maar een mooie uitnodiging met foto van je kind is toch wel erg bijzonder.

Thema & Aankleding

In principe zijn een stel slingers, en wat ballonnen meer dan genoeg om je verjaardag op te vrolijken. Hang een slinger op en je kind voelt zich al snel jarig.

Ook 1-jarigen vinden dit machtig interessant. Als je het leuk vind kan je ook kiezen voor een uitgebreid thema feestje. Waar je de slingers, hoed, ballonnen, servies en meer op af stemt.

Je kan het zo gek maken als je zelf wilt! Bedenk wel dat het maar voor een dag is.

De taart

Wat betreft de taart is er heel veel mogelijk; afhankelijk van je wensen en budget.

Je kan een enorme stapeltaart met marsepein laten maken in een bepaald thema compleet met meptaartje voor je kind. Zelf een appeltaart bakken of daar tussenin een slagroomfototaart bestellen bij de Hema.

Voor je kind maakt het niets uit; zolang er maar taart is. En je gasten zullen ook van alle drie smullen. Het is dus maar net wat je zelf aanspreekt.

Verlanglijstje & Cadeautjes

Vaak een van de moeilijkste dingen; wat vraag je nu voor de verjaardag van je kind.

Als je gaat googlen vind je genoeg voorbeelden van verlanglijstjes voor jongens en meisjes per levensjaar. Daar staat vast iets leuks tussen. Het hoeft niet altijd groot en duurs te zijn, iets kleins is ook fijn.

Of vraag of een ‘ervaring’ zoals de eerste keer bioscoop, een abonnement op de dierentuin of iets dergelijks gewaardeerd wordt.

Zeker voor jonge kinderen is het uitpakken nog het leukste. Als er meer cadeautjes zijn, raken ze het overzicht kwijt. Daarom kan je er als ouder voor kiezen om een deel te laten uitpakken en een deel wat hoger weg te zetten zodat je dit later in het jaar kan aanbieden.

Wel even opschrijven van wie je het hebt gekregen zodat je een leuke foto kan sturen van een dankbaar kind.

Hapjes en drankjes

Zelf ben ik nogal gemakzuchtig. De dag voor de verjaardag (of eigenlijk dagen) breng ik door in de keuken om allerlei hapjes voor te bereiden.

Hierbij probeer ik zoveel mogelijk diverse hapjes aan te bieden, en wat meer dan alleen wat zoutjes en blokjes kaas. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.

Deze zet ik dan neer op een buffettafel die ik een beetje leuk probeer te verkleden.

De ervaring leert ondertussen wel dat als het leuk staat mensen niet snel durven te pakken, zelfs niet als je ze een bordje / kommetje geeft om op te scheppen. Daarom probeer ik een deel op etagereis te plaatsen die je zo naar de tafel, in het midden van de mensenmassa verhuisd.

Het drinken zet ik ook klaar zodat ik rustig met de visite kan kletsen en van mijn kind kan genieten in plaats van hot naar her te rennen. Als ze niet genoeg gedronken hebben is dat hun eigen schuld.

Het is jammer dat hij niet in de zomer jarig is. Anders lijkt het me geweldig om in plaats van een taart een grote BBQ te organiseren zodat de gasten kunnen blijven eten.

Geen koffie en thee rondes, maar iedereen is van harte welkom om aan het einde van de middag langs te komen en een hapje te blijven eten.

Lekker in een gezellig en ongedwongen sfeertje. Met diverse vleesjes, salades en dranken het liefste in van die enorme limonadetapkannen zodat er voor ieder wat wils bij zit en je niet lang hoeft te wachten.

Trakteren

Natuurlijk moet er ook getrakteerd worden als je kind jarig is. Dit kan je zo gek maken als je zelf wilt. Een eenvoudige banaan waar je een servet omheen vouwt en een gezicht op tekent is een stoere piraat.

Of je gaat voor ingewikkelde ‘as seen on pinterest’ projecten waarbij je een week mee bezig bent. Er zijn ook steeds meer webshops waar je kant en klare traktaties kan bestellen. Ook gezond en verantwoord.

Het is altijd verstandig om eerst even te vragen hoeveel kinderen er precies zijn. Je kan rekening houden met allergieën, maar de kinderen die echt niets mogen hebben vaak zelf een trommeltje waar ze dan uit mogen pakken.

Zelf kies ik bij voorkeur voor een tweedelige traktatie; iets kleins om te snoepen en iets om mee naar huis te geven.

Kinderfeestje

Als je kind naar het kinderdagverblijf gaat en daar wat vriendjes heeft, of op school zit is het natuurlijk enorm leuk om een kinderfeestje te vieren. Misschien wel een kinderfeestje in thema.

Hierbij kan je als stelregel houden dat ze per jaar 1 kind mogen uitnodigen. Overleg samen met je kind wat het wil gaan doen, hoe realistisch dat is qua budget, weersomstandigheden etc.

Of het nu een feestje thuis is met een speurtocht en wat leuke activiteiten of een dagje naar de Efteling. De kinderen zullen allemaal een leuk dagje hebben.

Als je kind nog naar het kinderdagverblijf gaat is het misschien ook een leuk idee om voor een dag een springkussen te huren en op te zetten.

Hoe lang van tevoren bereidt jij een verjaardag voor?

Linda van Aken
  1. Elockers says:

    Erg interessant om te lezen! Er komt zoveel kijken bij het organiseren van een verjaardag. Deze tips zullen me zeker op weg helpen om een feestje te organiseren voor mijn kind. Wij willen het groot aanpakken. Zo hopen we een springkussen te kunnen huren en allerlei andere leuke activiteiten.

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Comments are closed.