Skip to Content

Tipi tent maken voor kinderen; wigwam met 4 a 5 stokken

Tipi tent maken voor kinderen; wigwam met 4 a 5 stokken

Hoe leuk is het om je kind te verrassen met een zelfgemaakte tipi? Als je een beetje creatief bent is dit heel makkelijk te doen, maar met behulp van dit artikel kan iedereen het.

Ik leg je namelijk stap-voor-stap uit hoe jij binnen no time je eigen, unieke tipi kunt maken!

Voorbereiding

Allereerst is het belangrijk na te denken welke kleur de tipi moet krijgen. Is het voor een jongen, een meisje of voor allebei?

In welke ruimte komt hij te staan? Dit is wel belangrijk om over na te denken want wanneer hij op een zuurstokroze meidenkamer komt te staan, en de tipi is grijs of blauwachtig, kan dat ontzettend gaan vloeken.

Maar ook wanneer hij in de woonkamer komt te staan wil je misschien even rustig nadenken over de kleur zodat hij bij de rest van je interieur past. Eerst op zoek naar de juiste kleur dus.

Ook is het formaat en het budget belangrijk. Hoe groter de tipi, hoe meer stof je nodig gaat hebben.

Er is al stof verkrijgbaar voor ongeveer 5 euro per strekkende meter en dit kan oplopen tot ongeveer 15 euro per strekkende meter. Het is dus maar net wat je er zelf aan uit wilt en kunt geven.

Wat heb je allemaal nodig?

Voor een grote tipi waar papa, mama of andere broertjes/zusjes ook bij in kunnen heb je al gauw 5 meter stof nodig. Wil je hem kleiner, dan kun je dat zelf heel gemakkelijk aanpassen.

Onderstaand vind je een lijst van spullen die je nodig hebt voor het maken van je eigen tipi.

 • Stof in de kleur die jij uitgekozen hebt, 5 meter en 150 cm breed.
 • 2 klosjes in een kleur die bij je stof past.
 • 1 klos in een crèmekleur.
 • 5 palen met een diameter van 22 mm en 210 cm hoog. Je kunt het beste voor iets duurdere palen gaan, in plaats van bamboestokken omdat deze tijdens het spelen kunnen breken, en je kind daar aardige verwondingen aan over kan houden.
 • 2 meter stevig touw

Werkwijze

Tipi tent maken voor kinderen; wigwam met 4 a 5 stokken - Mamaliefde

Oké, nu gaat het echte werk beginnen. Ik heb een voorbeeld van het patroon toegevoegd, zodat je een idee hebt hoe je het patroon moet tekenen. Wanneer je een kleinere versie maakt van de tipi, kun je dat ook uittekenen op het patroon.

Tipi tent maken voor kinderen; wigwam met 4 a 5 stokken - Mamaliefde
 1. Je begint met het uittekenen van het patroon op een groot stuk papier.
 2. Nu knip je 4 keer het grote tipideel uit, en 2 keer de helft van het grote tipideel. Let erop dat je hierbij 1 cm extra knipt voor de naad. Voor het knippen van de 2 halve stukken kun je het patroon en de stof dubbelvouwen en daarna knippen. Let er wel op dat de 2 halve grote tipidelen spiegelbeeld van elkaar zijn.
 3. Knip nu 4 keer het patroon voor de onderkant en 2 keer het patroon voor de halve onderkant. Ook hier knip je 1 cm extra voor de naad. Ook hierbij geldt weer dat de 2 halve onderkanten spiegelbeeld van elkaar zijn.
 4. Nu is het moment aangebroken dat je de onderkant aan het bovendeel gaat vastmaken. Je legt hierbij de goede kanten van het werk op elkaar en maakt de delen aan elkaar vast met een zigzagsteek en wat stiksels.
 5. Wanneer je de twee voorpanden klaar hebt leg je deze met de goede kant op elkaar. Vervolgens ga je vanaf de bovenkant de twee panden stikken, ongeveer 34 cm. Daarna strijk je de naad netjes strak.
 6. Nu ga je het tegenbeleg voor het voorpand maken. Knip hierbij een stuk stof van 9 bij 36 cm af. De buitenzijdes van het stuk stof zigzag je en vervolgens vouw je de 2 lange zijdes ongeveer 1 cm naar binnen en deze zet je vast met spelden. Vouw de onderkanten voor een deel naar binnen, zodat er een soort pijl ontstaat. Ook dit zet je met spelden vast. Nu speld je het beleg met de verkeerde kant aan de binnenkant van de aan elkaar gestikte voorpanden. De punt ligt hierbij precies waar je gestopt bent met het aan elkaar stikken van de voorpanden. Vervolgens stik je het beleg vast aan het voorpand.
 7. Nu is het moment gekomen dat je alle panden aan elkaar gaat stikken. Je legt hierbij alle panden met de verkeerde kant aan elkaar. Hierbij zijn de naden dus aan de buitenkant zichtbaar. Stik vervolgens alles vast zodat de vorm van de tipi er al is.
Tipi tent maken voor kinderen; wigwam met 4 a 5 stokken - Mamaliefde
 1. Vervolgens kun je alles gaan omzoomen! Wanneer je de tipi leuk af wilt werken, kun je op de foto hieronder kijken voor een leuk voorbeeld.
 2. Nu gaan we de tunnels maken voor de stokken. Keer de tipi om zodat de goede kant van de stof aan de binnenkant zit. Pak nu een naad en vouw de stof op elkaar, met de goede kant op elkaar, dat de naad aan de rechterkant zit. Nu meet je vanaf de naad 4 cm en speldt dit in over de hele lengte van de naad. Nu stik je precies op de lijn die je gespeld hebt. Dit doe je bij alle 5 de naden, zodat je vijf mooie, rechte tunnels hebt. Keer de tipi weer om en je ziet aan de buitenkant een mooie naad lopen en de tunnels zitten aan de binnenkant.
 3. Stik de onderkant van de tunnels dicht zodat de stokken er niet uit kunnen vallen.
 4. Wanneer je geen palen van 210 cm hebt kunnen vinden, zaag je ze eerst op maat. Verstandig is om de palen daarna aan de boven- en onderkant even te schuren.
 5. Nu steek je de stokken één-voor-één in de tunnels en daarna leg je de tipi op de grond, met de stokken op de juist plek. Nu kun je het touw eromheen wikkelen, er een stevige knoop in leggen en er een mooie strik in maken.
Tipi tent maken voor kinderen; wigwam met 4 a 5 stokken - Mamaliefde

Nu is je tipi helemaal klaar!

Renate