Skip to Content

Scheiden met een baby; wat maakt dit zo bijzonder?

Scheiden met een baby; wat maakt dit zo bijzonder?

“Waarom werk je alleen met baby’s?”, deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Waarom werk ik niet gewoon met stellen die kinderen van alle leeftijden hebben? Dat laatste heb ik 15 jaar gedaan en het werd tijd voor een nieuwe aanpak.

Het begeleiden van stellen die uit elkaar gaan of niet lang samen zijn geweest, maar wel samen een baby hebben, vraagt om andere kennis en ervaring. Er zijn ook niet zoveel coaches, mediators en advocaten die daar genoeg over weten en de behoefte aan ondersteuning bij ouders is groot. Daarom ben ik in 2020 begonnen met scheidenmetbaby.nl.

Een omgangsregeling voor papa

Meestal blijft baby bij mama wonen en moeten er afspraken gemaakt worden over de tijdstippen en dagen dat papa voor baby zorgt. Er moet een omgangsregeling op papier gezet worden. Waar het bijna altijd over gaat is het volgende. Mama vindt het moeilijk als baby niet zoveel mogelijk bij haar is. Mama en baby hebben nu eenmaal een fysieke connectie en mama denkt in de meeste gevallen ook beter te weten hoe er voor baby gezorgd moet worden.

Als de papa eerlijk is, is hij meestal niet zo erg van het getuttel en gezorg voor een heel klein kindje. Meestal vindt hij het leuker worden als baby wat ouder is.

Als je samen bent, dan voegt dit zich meestal vanzelf in de verdeling van de onderlinge taken. Als je uit elkaar bent of gaat, dan kan bij papa ineens de angst de kop opsteken dat mama bezig is met het weghouden van zijn baby. En ze zijn bang dat ze voor altijd vastzitten aan de afspraken die ze maken voor de baby. 

Een stressvolle situatie

Als je net een baby hebt, kiest de moeder er meestal niet voor om te scheiden. Dus het komt er ook nog eens bij dat het meestal de vaders zijn die er in deze fase voor kiezen om de relatie te verbreken.

Voor moeders een dubbel verlies: ze raken het gezin en hun partner kwijt en voor hun gevoel worden ze dan ook nog eens gescheiden van hun baby. Het lijkt dat ze niet mee willen werken of ze kunnen daadwerkelijk niet meewerken.

En dat is weer voer voor de angst van de vaders (ik raak mijn kind kwijt en ik zit voor altijd vast aan deze afspraken); zij gaan zich dwingend opstellen en kunnen het conflict over de zorgregeling op gaan zoeken. Heel in het kort, zo kan de spanning bij stellen die een baby hebben in een snel tempo hoog oplopen. Met als gevolg, ruzie en stress.

Veel verdriet

Tel daarbij op dat je allebei ook nog moet rouwen over het verlies van je relatie en je gezin of het feit dat je elkaar eigenlijk helemaal niet goed kende toen je zwanger werd en dan snap je waarom dit heel ingewikkeld kan worden.

Ik heb niet alle oplossingen, maar ik kan wel helpen om helderheid te verschaffen in de afspraken over de omgang met baby. Een baby heeft een moeder en een vader nodig, dus het is goed om ervoor te zorgen dat die band met beiden gezond blijft.

Bouw de tijd bij papa op in fases

Een mogelijke oplossing is om afspraken te maken over afgebakende periodes. Bijvoorbeeld, wanneer ziet papa de baby als hij tussen 6 maanden en 1 jaar is? Welke uitbreidingen ga je maken als de baby 1 jaar wordt? Waar wil je uiteindelijk naartoe, bijvoorbeeld tegen de tijd dat de baby naar de basisschool gaat?

Voor mij als buitenstaander is het een stuk gemakkelijk om daar neutraal tegenaan te kijken, dan wanneer je er zelf middenin zit. Dan kan het heel moeilijk zijn om die gesprekken met elkaar te hebben, omdat ze makkelijk om kunnen slaan in boosheid en verdriet.

Ouderschapsplan

Ik heb geleerd om mensen snel te kunnen helpen om tot creatieve oplossingen te komen. Gemiddeld liggen er na 2 of 3 gesprekken al afspraken die goed genoeg zijn om mee verder te kunnen.

Ik leg ook alles duidelijk en tot in de details vast. Alles online, dus ik kan stellen in heel Nederland verder helpen. Dat geeft mij veel voldoening en dat is de reden waarom ik alleen nog maar omgangsregelingen voor baby’s doe.

Ik ben Marianne Laarakker, een familiemediator met een passie voor baby’s. Sinds 2007 help ik ouders om een ouderschapsplan op te stellen. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om te scheiden met een baby en hoe belangrijk het is om goede afspraken te maken over de zorg en opvoeding. Daarom ben ik in 2016 begonnen met het schrijven van blogs over dit onderwerp. Ik kreeg veel positieve reacties en veel verzoeken om advies en begeleiding en dat bracht me op het idee om in 2020 SCHEIDENMETBABY.NL te starten. Bij mij kun je online terecht voor ondersteuning bij het maken van afspraken over je baby. Of je dit in overleg met elkaar wilt doen, of wanneer je advies nodig hebt voor een mediation of juridische procedure, ik sta voor je klaar.

Redactie Mamaliefde